Ce cred ardelenii despre Roșia Montană? Călin Hințea: „Nu-mi place proiectul”

Călin Hințea
eepurl.com

Astăzi, la Roşia Montană se află Comisia Parlamentară care analizează la faţa locului proiectul exploatării aurului de către RMGC. Aceasta va recomanda o decizie plenului legislativ, cel târziu la 1 octombrie. Comisia este contestată de asociaţia Alburnus Maior, care spune că nu a fost invitată la discuţii. În acelaşi timp, în marile oraşe ale ţării au loc manifestaţii contra proiectului Roşia Montană, iar în contrapartidă minerii din Roșia se blochează periodic în subteran.

Transilvania Reporter vă prezintă,   în ziua în care Comisia Parlamentară pentru Roşia Montană analizează cazul la faţa locului, o dezbatere pro şi contra proiectului.

Călin Hinţea, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Cluj-Napoca

„Nu-mi place proiectul, asta vă pot spune din start. Din două motive, pe de o parte, nu-mi place politica de lobby pe care a dus-o RMGC, ceva grosier, ca pentru o ţară din lumea a  treia. Dar şi pentru că am îndoieli asupra faptului că autorităţile noastre sunt capabile să gestioneze  corect şi în favoarea României lucrurile, că sunt capabile să-l urmărescă până la bun sfârşit şi să ne apere de eventulaele abuzuri sau nerespectări de clauze din partea companiei. Cât priveşte proiectul în sine, nu mă pronunţ, nu sunt specialist, habar n-am, poate este fezabil economic, dar nu-mi place maniera în care s-a introdus şi se impune  în spaţiul public românesc.”

 

Postaţi un comentariu