Cât de fericiți sunt românii de Ziua Internațională a Fericirii

Nu foarte fericiți, dacă e să ținem cont de statisticile ONU. În clasamentul aferent anului 2016, România se clasează abia pe locul 71, în urma vecinilor din Republica Moldova dar și a mai multor state din  Africa și Asia care, potrivit studiului, au politici și strategii care contribuie mai mult la fericirea cetățenilor lor.

Cu un indice al fericirii de 5.528, România se clasează pe locul 71 din 150 de țări în clasamentul mondial al fericirii. La întocmirea acesteai statistici, ONU a ținut cont de aspecte economice, psihologice sau date provenite din sondaje pentru a decide ce anume îi face fericiți pe oameni, dar și motivele pentru care nu sunt fericiți. În calcularea punctajului final aferent fiecărei țări au fost avuți în vedere parametri precum PIB-ul/cap de locuitor, politicile sociale din fiecare țară evaluată, gradul de libertate pe care cetățenii îl au atunci când vor să ia decizii, generozitatea și percepția oamenilor asupra corupției.

Astfel, pe primele locuri se clasează patru țări nordice (Danemarca, Islanda, Novegia și Finlanda) și, pe locul doi, Elveția. SUA se clasează pe locul 13, Republica Moldova pe locul 55, iar România pe locul 71. Suntem astfel depășiți de majoritatea statelor din vestul Europei, dar și de state precum Turkmenistan, Libia sau Surinam.

Vestea totuși bună este că indicele de fericire al românilor este totuși în creștere. Astfel, față de 2015, punctajul României a crescut cu 0.310. În acest clasament, Togo, Siria și Burundi sunt cele mai „nefericite” țări din totalul celor 150 evaluate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu