Castelul Bánffy, prezentat la Londra

Foto: Dan Bodea

O expoziție de panouri documentare dedicate Castelului Bánffy de la Bonțida, județul Cluj, care prezintă, printr-un colaj de fotografii și text, activitățile derulate de Fundația Transilvania Trust la acest obiectiv, poate fi vizitată până pe 26 septembrie în galeria Brâncuși de la sediul Institutul Cultural Român din Londra.

Realizată în cadrul proiectului A.R.T.E.C., inițiat și implementat de Fundația Transilvania Trust și cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, „expoziția se înscrie în eforturile ICR Londra de evidențiere, în spațiul britanic, a remarcabilelor eforturi de conservare ale patrimoniului arhitectural românesc”, scrie Agerpres.

Proiectul A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary), lansat în luna noiembrie 2015, are ca principal scop promovarea patrimoniului construit ca parte a identității unei Europe diverse, prin metode creative de interpretare și punere în valoare. Un element important al proiectului a fost crearea Centrului de Arte și Meserii în Castelul Bánffy, Bonțida, care, prin activitățile sale, sprijină creația artistică într-un mediu istoric. Partenerii Fundației Transilvania Trust implicați în această colaborare sunt Association des Centres Culturels de Rencontre — ACCR, Paris, Franța, Muzeul Municipal Câmpulung, Câmpulung Muscel, România, Uniunea Artiștilor Gravori și Litografi Maghiari, Budapesta, Ungaria și Diputación Provincial de Teruel, Spania.

Cu o activitate de 20 de ani în domeniu — culegere de date și inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare și întreținere, precum și în domeniul cercetării științifice — Fundația Transilvania Trust, al cărei președinte este Csilla Hegedüs, contribuie, prin programe de formare profesională, la extinderea rețelei de specialiști, în același timp modelând percepția și mentalitatea societății în favoarea protecției patrimoniului construit.

Principalul proiect al Fundației este reabilitarea și revitalizarea castelului Bánffy de la Bonțida, unde în 2001 a lansat programul internațional de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.

În 2005, la castel s-au deschis porțile centrului educațional care oferă instruire teoretică și practică în arealul meseriilor tradiționale din construcții. Pentru această activitate de restaurare prin educație și educație prin restaurare, Fundația a primit marele premiu al UE, Premiul Europa Nostra, în anul 2008.

Patronul spiritual al centrului educațional este Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României.

Până în prezent, Fundația a derulat mai multe proiecte europene, printre care patru cofinanțate de programul cadru Cultura.

Distribuie:

Postaţi un comentariu