„Cartierul Tineretului” înecat în dosare nesoluţionate

sursa foto: clujjust.ro

Cele 203 hectare de teren care ar fi trebuit să se transforme în Cartierul Tineretului nu vor putea fi folosite prea curând de Primăria Cluj-Napoca în nici un fel de proiect. Motivul? Puzderia de procese nesoluţionate care încă grevează acest teren.

Prin asocierea cu firma Polus Real Estate din urmă cu peste 10 ani în urmă, pe terenul pus la dispoziţie de primărie trebuiau să fie ridicate circa 6.000 de locuințe, cu infrastructura corespunzătoare, inclusiv grădinițe, școli, centre medicale, spații comerciale. O investiţie estimată la 510 milioane de euro. Cei de la Polus Real Estate afirmau în 2014 că au cheltuit 8 milioane de euro pentru pregătirea acestei investiţii imobiliare care nu s-a mai materializat.

Au rămas doar procesele, iar avansarea dosarelor în cauză în justiţie se face în ritm de melc. Singura veste bună a primit-o primăria în 2016 când Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză municipalităţii. „Prin Decizia nr. 106/2016 din dosarul nr. 1937/1/2015 ICCJ a dispus admiterea recursurilor declarate de Consiliul local Cluj-Napoca şi Cartierul Tineretului Cluj SRL împotriva deciziei civile nr. 128/2015, pronunțată de Curtea de apel Cluj în dosarul nr. 1433/1285/2012 şi modificarea deciziei recurate în sensul că se admit apelurile formulate de pârâţii Consiliul Local Cluj-Napoca şi Cartierul Tineretului Cluj SRL împotriva Sentinţei civile nr. 1606/2013  şi, pe fond, se respinge acţiunea formulată de reclamanta SC Polus Real Estate SRL Cluj-Napoca ca neîntemeiată”, se precizează în răspunsul primit de la biroul de presă al primăriei.

Rămân însă pe rol ca nesoluţionate alte patru dosare în acest caz. Este vorba despre dosarul 774 din 2015 deschis de Polus Real Estate împotriva unei hotărâri a adunării generale a societăţii Cartierul Tineretului Cluj SRL, din care Polus Real Estate deţine 49%, hotărâre prin care s-a aprobat executarea prin echivalent a obligației Cartierul Tineretului Cluj SRL de a preda cu titlu gratuit către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca 384 de locuinţe sociale. „Dosarul nu este soluţionat în acest moment, judecata cauzei fiind suspendată până la numirea unui lichidator al societății Cartierul Tineretului Cluj SRL” se precizează în documentul citat.

Un alt dosar care are deocamdată aceeaşi soartă este dosarul 777/1285/2015, deschis de data aceasta de Consiliul Local Cluj-Napoca şi care are ca obiect „anularea parţială a hotărârii AGA din data de 18.05.2015 a societății Cartierul Tineretului Cluj SRL, nemodificarea Contractului de Societate și a Statutului Societății, astfel încât acestea să fie în concordanță cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Judecata cauzei este suspendată până la numirea unui lichidator al societății Cartierul Tineretului Cluj SRL” spun juriştii primăriei.

Consiliul Local Cluj-Napoca a mai deschis şi un al doilea dosar în acest caz, dosarul 2767/117/2015, prin care forul legislativ local cere societăţii Cartierul Tineretului Cluj SRL să îşi respecte obligaţiile privind predarea a 384 de locuințe sociale și a tuturor amenajărilor și dotărilor aferente domeniului public. Nici acest dosar nu este soluţionat, judecata cauzei fiind suspendată din iunie 2016, deci de aproape doi ani, până la soluționarea definitivă a dosarului 448/1285/2016 al Tribunalului Specializat Cluj.

În fine, ultimul dosar, este chiar dosarul 488/1285/2016 prin care Polus Real Estate cere dizolvarea societății Cartierul Tineretului Cluj SRL. „Dosarul nu este soluţionat definitiv, cererile de apel fiind formulate de Consiliul Local, Cartierul Tineretului Cluj SRL și Polus Real Estate SRL. Până în acest moment, acestea nu au fost judecate”, se mai arată în răspunsul primăriei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu