Candele la căpătâiul eroilor clujeni

Foto: Tia Sîrca

Înaintașii clujeni care au pregătit Unirea la Cluj au fost omagiați de cei mai mici școlari clujeni. Elevii clasei a II-a F de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, alături de învățătoarea lor, Șerban Simona, au pornit, în data de 19 noiembrie, într-un „traseu al recunoștinței” în Cimitirul Central, fiind ghidați de neobositul scriitor clujean Ioan Ciorca. Ei au depus câte o candelă la capătâiul personalităților clujene care s-au remarcat în urmă cu 100 de ani în acțiunile de pregătire ale Unirii, dar și în cele de consolidare ale acesteia.

Au fost omagiați printre alții: Ilie Dăianu, protopop unit greco-catolic al Clujului, cardinalul Iuliu Hossu (din păcate acesta nu este înmormântat la Cluj, deși și-a exprimat dorința în acest sens. Copiii l-au omagiat punând o candelă la capela familiei Hossu), Ioan Hidu, comandant general al Gărzii Naționale din Cluj, colonelul Ioan Telia, Valeriu Avram, nepotul lui Avram Iancu, colonelul Alexandru Hanzu, istoricul Silviu Dragomir, Teodor Mihali, vicepreședinte al Marii Adunări Naționale, Iulian Pop, cel dintâi primar român al Clujului, studentul martir Octavian Petroviciu, care și-a dat viața în fața băncii „Economul” din Cluj în data de 19 decembrie 1918 pentru a apăra Senatul Național Român din Ardeal. Li s-au mai adus recunoștință protopopului ortodox Nicolae Vasiu, juristului Victor Onișor, secretar general al Resortului de Interne din cadrul Consiliului Dirigent, profesorului Ion Bozdog, actorului Ion Stănescu-Papa, basarabeanului Teodor Bârcă, Smarandei Brăescu, medicului Dominic Stanca, savantului Emil Racoviță și doctorului Victor Papilian.

Traseul „recunoștinței” a fost precedat de o serie de activități la clasă. Elevii au vizionat scurtmetrajul documentar „Panteonul Transilvaniei și Unirea”, realizat de către regizorul Marian Oprea. Regizorul filmului a făcut o introducere scurtmetrajului. Jurnalistul Marian Oprea le-a stârnit copiilor curiozitatea aducând în discuție personaje istorice precum: Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân.

De asemenea, Centenarul a fost sărbătorit și prin prezentarea unei cărți deosebite, scrisă de Ioan Ciorca: „Povești și povestiri”, adaptate în versuri după Ion Creangă. Copiii i-au cunoscut pe toți „actorii” care au făcut posibilă apariția cărții. Au vorbit autorul, scriitorul Ioan Ciorca, directorul Imprimeriei „Ardealul”, Mircia Giurgiu, dar și finanțatorul, primarul Viișoarei, Ioan Roman. Primarul Ioan Roman a dăruit gratuit fiecărui copil câte o carte.

„Am realizat aceste adaptări, în speranța că poate în acest fel, poveștile clasice românești vor stârni curiozitatea-dacă nu interesul-, celor care se ocupă de educația tinerelor generații și astfel se vor întoarce la poveștile noastre românești, povești cu care au crescut bunicii și părinții lor, povești de care putem fi mândri, întrucât nu sunt cu nimic mai prejos decât poveștile altor popoare”, spune scriitorul clujean Ioan Ciorca.

De asemenea, pentru a marca evenimentul, scriitorul Ioan Ciorca a conceput pentru doamna învățătoare Șerban Simona o revistă care a fost tipărită gratuit de directorul editurii Napoca Star, Dinu Ureche Virgil.

Momentele unice au fost imortalizate de fotograful clujean Petru Dimoff. Fotografiile care însoțesc articolul aparțin fotografului Petru Dimoff.

1 3 4 5 6 7 8
<
>
Foto: Tia Sîrca
Distribuie:

Postaţi un comentariu