Cancelarii trec, asfaltul rămâne

Asfaltul din Ceanu Mare a fost turnat cu ocazia vizitei cancelarului Schroeder | Foto: V. L.

După Al Doilea Război Mondial, Germania a avut nouă cancelari. Unul dintre ei a a ajuns acum 13 ani, vreme de 45 de minute, într-un sat din Câmpia Transilvaniei. S-a recules la mormântul tatălui său, a făcut daruri pentru elevi și a primit daruri de la localnici. La plecare, a lăsat în urmă o sumă de speranțe la investitori germani, dar și o panglică de asfalt nouă, turnată special pentru vizita sa. Din speranțe s-a cam ales praful, dar asfaltul rezistă. Aceasta este povestea care leagă Ceanu Mare de Bundestag.

„Finest hour” la Ceanu Mare

Gerhard Schroeder, predecesorul Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei, a ajuns la Ceanu Mare în 12 august 2004, la ora 12.05. Cel mai puternic om de la Berlin venea în comuna clujeană pentru a se reculege la mormântul tatălui său, Fritz, omorât în apropiere, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Satul era garnisit cu steaguri ale României și Germaniei, arborate pe stâlpii de curent. Drumul prost care lega comuna de Câmpia Turzii fusese refăcut din temelii în așteptarea vizitei, iar cenanii terminaseră din ajun de dereticat curțile și toate spațiile publice. Mulți dintre ei s-au aliniat pe marginile drumului de la biserică la primărie, nu mai lung de 300 de metri.

Acum, cu o zi înainte de alegerile din Germania, Ceanu Mare nu mai e gătit de sărbătoare, dar nici nu arată rău. Steagurilor Germaniei le-au luat locul steagurile Uniunii Europene. O primărie nouă sclipește vizavi de un teren de fotbal cu gazon sintetic, funcțional de câteva săptămâni. Drumul e acceptabil, deteriorat pe ici-colo, dar incomparabil cu ciuruiala de dinainte de vizita cancelarului.

Deși se depopulează, Ceanu Mare este un sat unde se construiește mult | Foto: Vakarcs Loránd

„Cam cu asta am rămas, cu drumul făcut”, spune primărița Ana-Liliana Moldovan. Cu o zi înainte, ca un făcut, dintr-o carte din biblioteca de la birou, a căzut o fotografie cu Schroeder strângând mâna unui veteran de război din Ceanu. „Totuși, a fost ceva extraordinar, chiar dacă nu a avut urmări directe, toată lumea a auzit de Ceanu Mare”, crede primărița.

Schroeder a venit atunci însoţit de premierul Adrian Năstase, aflat în ofensivă electorală. Cancelarul a intrat singur în curtea bisericii, unde a fost întâmpinat de preotul ortodox, care apoi s-a retras pentru a-l lăsa pe oaspete să se reculeagă la mormântul tatălui său. După ce a aşezat un buchet de flori albe şi albastre pe mormânt, Schroeder a depus o coroană și la monumentul soldaților români, aflat exact lângă groapa comună a celor nouă germani. Apoi, a intrat în biserică, pentru a asista la o scurtă slujbă de parastas. „Eu am vrut să-l primim cu dangăt de clopote la intrare în sat, dar cei de la Ministerul de Interne au zis că mai bine nu”, își aduce aminte primarul de atunci, Gavrilă Oros.

Ascuns în pod

În timpul vizitei din 2004, fotoreporterul clujean Vakarcs Loránd l-a convins pe locatarul unei case de peste drum de biserică să îl lase să ia cadre din pod, de unde se vedea mormântul. SPP-ul a verificat toate casele din jur, dar podul în care se afla fotograful a scăpat de control, el fiind în folosința unei fețe bisericești, considerată mai presus de îndoieli. Astfel, fotograful a reușit să fie singurul care a făcut cadre cu cancelarul la mormântul tatălui său, dar – fatalitate – o ramură înfrunzită a obturat chipul lui Schroeder.

Imaginea realizată din pod, cu silueta lui Schroeder reculegându-se | Foto: Vakarcs Loránd

După scurta slujbă, Schroeder s-a îndreptat pe jos, alături de Adrian Năstase spre vechea primărie. Pe drum, a făcut o baie de mulțime, strângând mâinile tuturor cenanilor la care a ajuns, zâmbitor și relaxat. A avut o scurtă întrevedere cu primarul, a gustat din plăcinta locală, numită palaneț, apoi a plecat.

Primarul din 2004 își aduce aminte că, întrebat de Schroeder ce probleme are localitatea i-a spus, textual: „dacă de cinci ori mă treziți din somn, același cuvânt vi-l spun de fiecare dată: «apă»” .

Marea problemă a introducerii apei curente s-a rezolvat între timp, iar canalizarea urmează să fie introdusă la rândul ei, cât de curând, finanțarea fiind aprobată din fonduri guvernamentale.

„Vizita lui Schroeder a fost un moment extraordinar. Nu ne-am amăgit că va curge apoi lapte și miere, dar speram la ceva investiții sau la o înfrățire, că asta i-am și spus când ne-am întâlnit. Nu a fost să fie, dar, până la urmă, important e că atunci toată lumea a auzit de Ceanu Mare”, spune fostul primar.

Speranțele la apariția unor investitori germani sau înfrățirea dintre Ceanu Mare și o localitate germană nu s-au materializat. Dar cenanii nici nu au plâns după ele și și-au văzut de treabă. „Nu s-a gândit nimeni niciodată aici să primească ceva de pomană. Nu așa sunt cenanii. Uitați-vă ce case au apărut în ultimii ani, făcute de cei plecați la muncă…Nu, nimeni nu s-a gândit să primească ceva de pomană, dar am crezut că va fi vreo înfrățire, dar nu s-a simțit nimic. Am rămas cu asfaltul”, rezumă Remus Hădărean, un veritabil cronicar al satului, autorul monografiei Ceanului Mare.

Gerhard Schroeder dă mâna cu veteranul de război Petru Oros, acum decedat | Foto: Primăria Ceanu Mare

Momentul Schroeder a intrat deja în istorie și folclor. Și pe pagina oficială de internet a comunei, vizita cancelarului german este prezentată chiar după informațiile despre primele atestări istorice, poziția geografică și populație.

„Am rămas cu faptul că lumea a auzit că cenanii au permis înhumarea soldaților dușmani în curtea bisericii, au și ajutat la înhumare și apoi, vreme de cincizeci de ani au avut grijă de acel mormânt, chiar dacă nu știau că acolo e îngropat tatăl unui cancelar german”, încheie Remus Hădărean.

Schroeder a plecat din Ceanu Mare la 12.50. A lăsat o duzină de mingi de fotbal Adidas pentru puștii din comună, două mese de tenis de masă și câteva calculatoare pentru școală. A primit, în schimb, o icoană, un tablou, o monografie a satului, o farfurie decorativă şi o ploscă plină ochi cu ţuică.

Și dacă ar veni Merkel?

Lucrurile s-au schimbat mult din 2004, și la Berlin, și la Ceanu Mare. În 2005, în capitala Germaniei, Schroeder pierdea lupta politică cu Angela Merkel, care îi succeda în funcția de cancelar, prima femeie în acest post. În 2006, în Ceanu Mare se introducea apa curentă, cu sprijinul Consiliului Județean, iar zece ani mai târziu și în fruntea comunei ajungea pentru prima dată o femeie, Ana-Liliana Moldovan.

ceanu mare_VLB-2243 schroder nastase pe ulita ceanu mare_VLB-2258 ceanu mare_VLB-2220 ceanu mare_VLB-2284
<
>
Fostul primar, Gavrilă Oros, a reușit să aducă apa curentă, fără ajutorul nemților | Foto: Vakarcs Loránd

Duminică, Angela Merkel dă un nou test electoral, pe care probabil îl va câștiga. Dacă ar ajunge, apoi, la Ceanu Mare, localnicii nu ar mai cere lucruri concrete, gen apă curentă, ca în 2004, ci lucruri mult mai abstracte. „I-aș zice să intervină pe lângă guvern să mai elimine birocrația și să mai ușureze legislația”, spune Gavrilă Oros.

Cât despre drum, cenanii zic că următorul cancelar care vizitează satul trebuie musai să vină din partea cealaltă, dinspre Apahida, ca să se asfalteze și acolo.

Distribuie:

Postaţi un comentariu