Campania paralelă. Doi candidați, două conferințe

Klaus Iohannis, președintele României | Foto: Dan Bodea

Marți seara au avut loc aproape simultan două întâlniri cu presa, cea a candidatei Viorica Dăncilă la Parlament și alta a președintelui Iohannis la Biblioteca Central Universitară.

Viorica Dăncilă: „Atunci am fost în concediu”

Conferința de presă a candidatului PSD a început cu o oră înaintea celei a președintelui Iohannis dar a continuat suprapunându-se peste cea a contracandidatului.

Întrebată în legătură cu evenimentele din 10 august, de ce guvernul său nu a desecretizat raportul reprimării violente a manifestației, Viorica Dăncilă a declarat că organele de anchetă au avut acces permanent la raportul privind evenimentele din 10 august.

A fost desecretizat în proporţie de 90%. Dar ştiam că este o anchetă în curs şi că acest raport nu poate fi făcut public. A venit ministrul Afacerilor Interne acum şi a desecretizat şi cealaltă parte de 10%. El încă nu poate fi făcut public. Era la Parchet, DIICOT a avut acces permanent la raportul din 10 august. Faptul că a fost desecretizat, asta nu înseamnă că poate fi făcut public. Pentru mine, şi cred că pentru toţi românii, este important ca justiţia să acţioneze cât mai repede, pentru ca acest raport să poată fi făcut public. Organele de anchetă au avut acces permanent la acest raport“, a afirmat Viorica Dăncilă.

 

Ea a spus că acum “problema este legată de modul în care justiţia va accelera în aflarea adevărului şi în a-i pedepsi pe cei vinovaţi“.

Întrebată unde era în 10 august anul trecut şi în ce măsură a fost informată în legătură cu ce s-a întâmplat, Dăncilă a precizat: “Atunci am fost în concediu. Singurul meu concediu într-un an şi nouă luni. Am trimis o cerere de concediu către preşedintele României care a fost contestată la CCR. Vedem modul de raportare, preşedintele are dreptul la nu ştiu câte concedii, premierul nu a avut. În momentul acela nu eram în ţară, eram în vacanţă de cinci zile cu soţul meu. Am cerut detalii despre ce se întâmplă. Prima mea grijă a fost îndreptată către oameni, şi când vorbesc de oameni, mă gândesc şi la cei care au protestat şi la jandarmi“.

Candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Viorica Dăncilă, a declarat și că printre priorităţile sale în cazul în care va fi aleasă preşedintele României se numără un referendum privind imunitatea, intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, vizele pentru Statele Unite ale Americii şi prima vizită externă pe care o va face în calitate de şef al statului va fi în Republica Moldova.

Un moment mai delicat a fost atunci când Viorica Dăncilă nu a știut formula corectă de calcul pentru aria cercului, în condițiile în care declarase cu câteva zile înainte că a dat meditații la matematică, gratuite.

Klaus Iohannis-un şef de stat care “nu se joacă, nu dictează, ci prezidează”

Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, în dialog cu presa că este “un fan” al independenţei Justiţiei şi, de aceea, s-a abţinut să meargă la şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii, care trebuie să lămurească toate chestiunile legate de sistemul de justiţie, fără şeful statului.

Aş fi putut să merg în CSM şi să încerc să împing un anumit punct de vedere, aş fi putut să fac presiuni publice asupra sistemului de justiţie, dar eu chiar cred în independenţa Justiţiei şi în nevoia independenţei Justiţiei şi m-am abţinut de la toate aceste lucruri. Dacă anumite abordări instituţionale în interiorul sistemului de justiţie, dacă au existat abateri de orice fel, atunci aceste chestiuni trebuie lămurite acolo unde spune Constituţia – în CSM, fără preşedintele României. Faptul că eu am dreptul să merg acolo şi să iau parte, nu înseamnă că am drept de vot şi cred că, dacă reclam de la toţi politicienii să nu se amestece în actul de Justiţie, să nu se atingă de independenţa Justiţiei, atunci acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru preşedintele României şi din acest motiv mă exprim şi sunt de-a dreptul un fan al independenţei Justiţiei şi las entităţile care constituţional au dreptul să se ocupe de aceste chestiuni să se ocupe“, a spus Iohannis, la dezbaterea organizată în Aula BCU, întrebat de ce nu sancţionează abuzurile din Justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prin cererile de reexaminare a Legilor Justiţiei sau prin trimiterea acestora la Curtea Constituţională a reuşit să anuleze 70% din măsurile care le-ar fi compromis.

În afară de faptul că am alungat elefanţii din şedinţa de Guvern, că am coborât în geaca roşie între demonstranţi, am mai făcut lucruri care sunt prevăzute în Constituţie şi cred că le-am făcut destul de bine. Am retrimis Legile Justiţiei în Parlament, am trimis Legile Justiţiei la Curtea Constituţională, am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneţia şi i-am rugat în ultimele zile pe colegii din departamentul de specialitate să îmi facă o evaluare. Am reuşit să anulez 70% din măsurile introduse care ar fi compromis Legile Justiţiei, deci 70% din măsurile introduse de PSD în Legile Justiţiei. Sigur, nu sunt perfecte“, a spus preşedintele.

Iohannis şi-a exprimat convingerea că Legile Justiţiei vor fi corectate, în continuare, în urma alegerilor parlamentare.

Cred că aş comunica mai mult, poate partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul aşteptat sau optim. Şi aici, cu siguranţă, împreună cu echipa mea, vom continua cele mai bune abordări. Eu sunt însă decis să comunic mai mult, mai intens şi atunci şi feedback-ul românilor va fi mai uşor de citit pentru mine“, a spus şeful statului, în cadrul dezbaterii cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile desfăşurată în aula BCU.

Distribuie:

Postaţi un comentariu