Călin Popescu Tăriceanu: „Lipsa unei date pentru aderarea la zona euro este o greşeală majoră”

Foto: Dan Bodea

 

Întrebat marți, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferințe de presă, cum comentează declarația președintelui Klaus Iohannis care anterior explicase că 2019 este un termen nerealist pentru aderarea României la zona euro, dar că lipsa unui deadline nu reprezintă un motiv de îngrijorare, copreședintele ALDE a caracterizat atitudinea șefului statului ca fiind o „greșeală majoră”.

 „Termenul iniţial de aderare la zona euro a fost 2014. Nu cred că este bine să nu ne fixăm un obiectiv. Dacă eşti conducătorul unei ţări, trebuie să ai o viziune clară despre ce să faci în viitor. Vrem să ne integrăm în UE, să fim o ţară în care simţim din toate punctele de vedere că avem şi drepturi şi responsabilităţi. România ar trebuie să îşi propună un nou termen în interiorul căruia să se pregătească. Nu ştiu dacă vom îndeplini atât de uşor condiţionalităţile legate de aderarea la euro. Nu e rolul preşedintelui să stabilească data aderării, este treaba Guvernului împreună cu BNR”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a explica că următorul Guvern va trebui să stabilească un termen limită pentru aderarea la zona euro și să „mobilizeze niște energii”.

„Eu cred că Guvernul care va urma după alegeri ar trebui să stabilească o ţintă de aderare la euro, să mobilizăm nişte energii, nu să lăsăm ţara să funcţioneze ca un vapor în bătaia vântului, care nu are cârmă. Lipsa unei date este o greşeală majoră, înseamnă teama de asumare de responsabilităţi”, a afirmat Tăriceanu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj, că România nu are un termen stabilit în acest moment pentru aderarea la zona euro, precizând că nu este un moment oportun acesta, mai ales că ţara ar trebui să renunţe la multe pârghii financiare care i-au fost de folos recent, inclusiv în privinţa creşterii economice.     

“România se află într-un non-stadiu”, Klaus Iohannis.

“Chestiunea a fost cam repede şi cam des politizată şi trebuie îndeplinite şi aici câteva criterii pentru a deveni în princupiu eligibili pentru zona euro. România în princpiu îndeplineşte aceste principii, dar din exces de zel au fost politicieni care la un moment dat au propus ca România să devină parte a euro-zonei din 2019, ceea ce a fost nerealist şi a fost atât de nerealist încât nici măcar nu s-au întrunit acele comisii tehnice”, a explicat şeful statului.

Iohannis a adăugat că acum s-a reevaluat modul în care România doreşte să stabilească momentul aderării, folosindu-se de această perioadă pentru a se pregăti mai bine pentru momentul aderării.

Guvernul tehnocrat,  “rezultatul lipsei de experienţă politică” a președintelui Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la Cluj, că guvernul tehnocrat a fost unul dintre capriciile preşedintelui Iohannis şi “rezultatul lipsei de experienţă politică”.

“Ce s-a întâmplat este rezultatul lipsei de experienţă politică a preşedintelui şi a lipsei de cultură politică. [n.r – Guvernul tehnocrat) poate fi trecut la capitolul capricii ale preşedintelui. După cum vedem, a vrut multe lucruri. A vrut şi Parlament şi Guvern personale şi cred că votul de la finele acestui an ar trebui să limpezească apele”, a mai spus copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a mai spus că regretă că anul în care a funcţionat guvernul Cioloş a fost unul “pierdut în totalitate de România”, explicând o eventuală guvernare ALDE-PSD ar urma să fie o demonstraţie asupra “modului în care trebuie condusă ţara”.

“Regret anul acesta pierdut în totalitate de România. A fost mai degrabă un an de regres, nu de stagnare. Este o mare decepţie ce se întâmplă. Este un experiment politic clar eşuat. A fost un experiment dorit de către domnul Iohannis şi i-am atras atenţia de la început că este o decizie greşită şi noi, cei de la ALDE am votat împotrivă. Nu am nicio satisfacţie că am demonstrat că este o alegere politică proastă”, a mai spus acesta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu