Bogdan Aurescu: „Este o falsă problemă aceea de a face o opțiune strategică între UE și SUA sau între UE și NATO”

Invitat la o dezbatere a grupului de analiză și reflecție internațională Citadel, consilierul prezidențial și fost ministru al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre perspectivele relației transatlantice și poziționarea României în contextul geopolitic actual, el explicând studenților prezenți la eveniment că nu ar trebui să se pună problema unei alegeri între UE și NATO, România având capacitatea de a fi „singurul stat care are legitimitatea și potențialul de a fi purtătorul credibil al mesajului de întărire a relațiilor transatlantice”.

Invitat la dezbaterea organizată de către Grupul Citadel, Bogdan Aurescu a explicat faptul că România face deja demersurile pentru a fi o componentă tot mai importantă a proiectului european.

„România este pregătită să facă parte din nucleul proiectului european. Dorim să contribuim activ la consolidarea UE, care să fie mai aproape de cetățean și care să răspundă mai rapid și mai eficient la nevoile cetățenilor, care să asigure securitatea internă și externă și în același timp care să contribuie la o mai mare prosperitate. Pentru ca acest efort să aibă legitimitate în ansamblul său, este cu siguranță nevoie de piloni de sprijin în toate părțile UE, inclusiv în Este. Continuăm să susținem în mod  activ necesitatea întăririi relațiilor transatlantice pentru că noi considerăm că pe aceasta se fundamentează civilizația democratic-occidentală, pe ea se fundamentează securitatea noastră și ordinea internațională. Credem că România are nevoie de o situație în care UE conștientizează necesitatea SUA și în egală măsură, o situație în care SUA conștientizează că eu nevoie de o Uniune Europeană puternică și unită”, a declarat fostul ministru de externe, actualmente consilier prezidențial pe probleme de politică externă.

El a explicat faptul că România poate fi cu adevărat purtătorul mesajelor care să aibă drept efect întărirea relațiilor dintre Uniunea Europeană și SUA, el explicând faptul că o alegere între SUA și UE este în fapt o falsă problemă.

„România poate fi singurul stat care are legitimitatea și potențialul  de a fi purtătorul credibil al mesajului de întărire a relațiilor transatlantice. Putem face acest lucru atât în fața partenerilor europeni, dar în egală măsură în fața partenerului american. De aceea considerăm că este o falsă problemă aceea de a face o opțiune strategică între UE și SUA sau între UE și NATO. Nu cred că trebuie să există o alegere pentru că acestea nu sunt opțiuni alternative, ci complementare. Nu este nicio contradicție în a vedea o UE mai puternică, care acționează ca un actor global, un NATO mai puternic ce acționează pentru apărarea colectivă a membrilor săi, un actor important SUA care acționează pentru întărirea securității. Toate aceste opțiuni trebuie să însemne o securitate mai  bună pentru toți. Nu pot concepe securitatea UE fără securitatea SUA și în același timp, securitatea SUA este clar influențată de cea a Uniunii Europene. Fără îndoială, NATO nu poate fi înlocuită”, a mai spus el.

Bogdan Aurescu a mai declarat că, pentru Summit-ul NATO din 2018, România va susține implementarea deciziilor luate la întâlnirile anterioare.

„Credem că este necesară  consolidarea acestor decizii ambițioase, adică o continuare a procesului de adaptare a alianței la contextul actual”, a mai spus acesta.

Bogdan Aurescu este consilier prezidențial de politică externă și fost Ministru al Afacerilor Externe al României.

 

Postaţi un comentariu