Boc, nemulțumit de stadiul colectării selective. Amenzi de 20.000 de lei pentru firmele de salubritate

Emil Boc, primarul Clujului (foto: Dan Bodea)

De la 1 iulie 2019 a intrat în vigoare legea privind colectarea obligatorie a deșeurilor în mod selectiv, pe patru fracții. Din păcate, la Cluj lipsește infrastructura și instrumentele necesare fiecărui cetățean pentru a face asta. Nemulțumit de această situație, Emil Boc a amendat firmele de salubritate locale, cu câte 20.000 de lei amendă, pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile necesare implementării acestei legi și nu au dotat toți proprietarii și asociațiile de locatari cu containerele necesare colectării selective.

Invitat la postul de radio Napoca Fm, Emil Boc a declarat că: “De la 1 iulie, așa cum se știa din luna ianuarie când s-a dat lega, este obligatorie colectarea pe cele 4 fracții distincte. Pot să vă spun că, personal, nu sunt deloc mulțumit de stadiul de implementare a colectării selective, din perspectiva firmelor de salubritate. Acestea aveau obligația ca, până la 1 iulie, să doteze toate punctele gospodărești cu cele 4 tipuri de containere. Am făcut verificările în 1 iulie, încă sunt zeci de puncte gospodărești care nu au containerele amenajate, am aplicat fiecărei firmă câte 20.000 de lei amendă, prevăzută de lege, și au termen până în 15 iulie să aibă toate punctele dotate. Dacă nu, mergem cu rândul doi de amendă“, a spus primarul Clujului.

Acesta a adăugat și că “nu vom aplica sancțiuni cetățenilor atâta vreme cât firmele de salubritate nu au pus la dispoziție containerele. Domnul Sușurbaru i-a atenționat, le-a trimis solicitări scrie, din mai, din iunie, din fiecare săptămână. Bineînțeles, ca la tot românul, scuze: că intră legea în vigoare pentru toată țara și nu au fost pubele, producătorul nu a mai făcut față. Nu mă interesează acest lucru, din ianuarie aveau timp. Legea nu o discut. Ca să îi ceri cetățeanului responsabilitate, trebuie ca autoritatea să-și îndeplinească atribuțiile. Noi am delegat acest serviciu prin firmele de salubritate, care fac acest lucru pe bani, nu gratuit. Nu ți-au îndeplinit obligația legală, amendă“, a mai declarat Emil Boc la postul local de radio.

Postaţi un comentariu