Biserica fără credincioși. Declinul creștinismului în Occident?

Sunt sau nu numărate zilele creștinismului în societățile occidentale? Unii autori consideră că în mai puțin de 200 de ani creștinismul ar putea dispărea complet de pe fața pământului, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni își abandonează convingerile religioase. Zdruncinat de conflicte religioase la nivel global, atacuri și conflicte confesionale, creștinismul pare să dispară și pe cale pașnică, din viața occidentalilor, care aleg calea ateismului și își mută credința în spiritul secular al statelor dezvoltate.

Sărbătoarea Paștelui este cea mai importantă sărbătoare pentru creștinii de pe glob, în cadrul său sărbătorindu-se Învierea lui Hristos. Săptămâna patimilor pentru creștinii ortodocși a început cu atacuri sângeroase pe glob. Duminică, pe 21 aprilie 2019, cu ocazia Paștelui catolic, un atac terorist a avut loc în Sri Lanka, o țară cu o populație predominant budistă, unde au murit 310 de persoane, iar alte 500 au fost rănite, într-un atac cu bombe coordonat ce a vizat mai multe din Sri Lanka. 24 de persoane au fost arestate pentru complicitate la executarea acestui act. Conform ultimelor dezvăluiri, atacatorii aparțineau unui mic grup radical islamist, care nu mai comisese niciun alt act terorist major înainte de aceste atentate sinucigașe cu bombă. Victimele proveneau din 8 țări și participau la slujba de Paște oficiată în trei biserici diferite. Atacurile împotriva creștinilor din Asia au arătat în cel mai violent mod cu putință cât de ușor poate fi spulberată pașnica coexistență religioasă, mai ales într-o regiune în are secularismul de stat se află în declin, iar populațiile se îndreaptă spre forme violente de politică identitară și sectară.

Imagine biblică – israeliții în timpul exodului

Persecuții vechi și noi

În urma celor întâmplate, politicieni, scriitori, jurnaliști și membrii ai societății civile au condamnat atacurile teroriste la care sunt supuși creștinii de pe glob. Giles Fraser, jurnalist pentru publicația engleză The Guardian, a publicat un lung articol despre istoria persecutării creștinilor. În opinia sa, „În ultimul secol, creștinismul a fost alungat aproape în totalitate din Orientul Mijlociu, locul său de naștere. Mă gândesc acum și la genocidul turcilor împotriva minorităților creștine din perioada 1894 – 1924, timp în care autoritățile turce au masacrat aproximativ 2.5 milioane de creștini. Pentru a ne da seama de impactul și anvergura acestor masacre este suficient să ne gândim că, la începutul acelei perioade, în Anatolia, creștinii constituiau cam 20% din populație. În 1924, creștinii mai reprezentau doar 2% din populație. Mai mult, conform unui raport Pew, creștinismul rămâne cea mai persecutată religie de pe glob. Din Coreea de Nord până în China, trecând prin India, pe tot mapamondul, creștinii sunt victime ale unor atacuri din ce în ce mai violente“, spune Giles Fraser.

Conflictul interior: ateismul, noua religie

Dacă la nivel global conflictele religioase par să apară în toate părțile, fiind lovite atât comunitățile de creștini, cât și membrii altor culte religioase, și în plan domestic creștinismul pare să aibă de suferit, fiindcă în Occident din ce în ce mai mulți oameni renunță voluntar la religie, optând pentru diverse forme de ateism și umanism secular. Chiar anul acesta a fost dat publicității un raport făcut de Humanists UK, în cadrul căruia se arată că proporțional 46% din populația Angliei se declară nereligioasă. Conform Oficiului Național de Statistica (ONS) britanic, grupul oamenilor nereligioși este cel care a înregistrat cea mai mare creștere în ultimii ani. Recensământul celor de la biroul național de statistică arată că numărul ateilor a crescut cu mai mult de jumătate din 2011 încoace, încă 8 milioane de oameni declarând că nu au nicio religie. Rezultatele studiului arată și că s-a înregistrat o scădere de 15% a celor care se declarau creștini (de orice confesiune), în timp ce a crescut cu 22% numărul celor care se declară musulmani, cu 17% a celor care se declară evrei și cu 13% a celor care se declară hindu. Studiul celor de ONS concluzionează că: „Numerele acestea demonstrează că trendul secularizării în societățile occidentale se află în creștere. Această situație se poate observa și în Statele Unite unde numărul celor care se declară nereligioși (nones) este grupul care a înregistrat cea mai mare creștere în ultimii ani“, conform studiului menționat.

Și în Franța, stat cu o puternică tradiție laică, moștenire prețioasă a Revoluției Franceze, numărul credincioșilor se află în scădere, unde mai mult de jumătate dintre francezi se declară atei. Tot în patria lui Notre Dame, a trecut în 2004, sub semnătura președintelui Jacques Chirac, Legea secularității și a afișării simbolurilor religioase în școli, care interzice portul și afișarea simbolurilor religioase în școlile publice primare și secundare. Mai mult, în legislația franceză, există clauza constituțională a laicității, adică a separării ferme dintre stat și activitățile religioase.

Conform unui Eurobarometru din 2012, la nivelul populației europene, 16% dintre cetățenii uniunii se declară agnostici, iar 7% atei. Creștini rămân majoritari în Uniune totalizând 76% din populație, iar musulmanii se estimează că reprezintă doar 2% din numărul total de locuitori ai UE.

Forturi creștine

Deși la nivel global se poate observa un trend de descreștere al populației creștine, există zone unde creștinismul rămâne foarte puternic, precum în statele din Europa de Est și de Sud, America Latină și Africa. În Italia, de exemplu, numărul ateilor nu trece de 6% din populație, în Romania de 4%, în Kosovo 1%, în Moldova 3%, în Polonia 2%, în Spania 10%, în Ucraina 3%, în Columbia 3%, Peru 2%.

În țara noastră, 91% dintre români se declară ortodocși, la fel ca și în Bulgaria, în Serbia 94%, în Rusia 81%, Grecia și Moldova 92%, pentru a da doar câteva exemple. Mai mult, contrar trendului de secularizare, există câteva state unde numărul de creștini ortodocși declarați a crescut în ultimii anii. Printr-o comparație cu situația din 1991, numărul de creștini de rit estic s-a dublat în Rusia și Ucraina și a crescut semnificativ în Bulgaria. Și România face parte din grupul statelor profund religioase, unde sub influența căderii comunismului, dar și a transformărilor din ultimii 30 de ani, religia a căpătat o importanță majoră în viața indivizilor, asta deși România face parte din grupul statelor ce se declară în mod oficial seculare.

[stextbox id=’info’ defcaption=”true”]La nivel global, conform studiilor sociologice, există în jur de 500 de milioane de atei. Majoritatea dintre aceștia se află în China (200 de milioane de atei declarați) și în Rusia. 76% dintre ateii lumii locuiesc în Asia și Pacific, 12% în Europa și 5% în America de Nord. Totuși, există regiuni pe glob unde numărul ateilor este foarte mic, precum în America Latină și Africa, și vizează mai puțin de 10% din populație. Dintr-un studiu al Centrului de Cercetare Pew din 2012 rezultă că 16% din populația lumii nu se declară afiliată niciunei religii, în timp ce 84 % se declară membrii ai unei confesiuni specifice.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu