Berlin: Ordine, cultură și istorie

Berlin face parte din categoria orașelor pe care nu le-ai fi inclus în top zece orașe europene de vizitat în vacanță pentru simplul motiv că te-ar fi speriat gândul de a-ți petrece puținele zile libere într-un oraș sufocat de trafic și de turiști.

Ai fi ales poate Frankfurt pentru că, nu-i așa, este Main-hattanul Europei, sau München pentru renumitele biergarten-uri. Hamburg ar fi fost o altă opțiune înaintea Berlinului, la fel și „festivalierul” oraș Hanovra. Berlin, în schimb, nu te-ar fi atras pentru un city break și cu atât mai puțin pentru o vacanță relaxantă. Cu toate acestea, patru zile petrecute în capitala Germaniei la sfârșitul lunii iunie au fost suficiente pentru a mă îndrăgosti de acest oraș și a-l considera unul dintre cele mai frumoase și prietenoase orașe europene pe care le-am vizitat până astăzi.

Cea mai rapidă și ieftină cale de a ajunge de la Cluj, la Berlin, este începând cu această lună zborul direct prin compania aeriană low-cost Wizzair. O cale la fel de rapidă, cu o escală la München, dar cu o legătură foarte convenabilă din punct de vedere al prețului este prin intermediul companiei Lufthansa, unde un bilet Cluj- München-Berlin nu depășește 200 de euro la clasa Economy, cu condiția să fie achiziționat din timp. Pentru cazare, în funcție de numărul de persoane alături de care călătoriți, se poate opta pentru un apartament cu dotări complete în centrul Berlinului la un preț aproximativ 40 de euro/pe noapte, de persoană. În cele trei nopți pe care le-am petrecut în Berlin am ales un apartament reținut prin intermediul Booking.com pe artera Brunnenstraße, în imediata apropiere a stației de metrou Bernauer, în cartierul Mitte. Apartamentul s-a aflat la 10 minute de mers pe jos de Centrul de Documentare al Zidului Berlinului şi de Mauerpark. În plus, la recepția hotelului, ca de altfel din numeroase alte locuri din Berlin am putut închiria biciclete cu 10 euro/zi ceea ce a dat un plus de aventură scurtei noastre vacanțe.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Berlin nu este deloc un oraș aglomerat și de multe ori ai impresia că te plimbi într-o capitală care marchează în fiecare moment din săptămână „Ora fără mașini”. „Ordine” este cuvântul care descrie cel mai bine capitala Germaniei, respectiv o anume sistematizare a tot ce înseamnă spații de locuit, desfășurarea activităților sau circulația oamenilor și a mașinilor. Traficul la suprafață este extrem de fluid, ajutat desigur de transportul subteran. Un bilet de transport în comun pe durata unei zile, care include și călătoriile cu metroul (U-Bahn) este 7 euro, însă turiștilor le este recomandat să apeleze la city card-uri care le oferă reduceri atât de transport cât și la unele obiective turistice. Fie că v-ați planificat sau nu vizita în Berlin, în acest oraș veți avea întotdeauna ceva de făcut și, surprinzător, nu veți pierde foarte mult timp stând la cozi. Pentru a vă face o imagine de ansamblu asupra orașului vă recomandăm să vizitați încă din prima zi Turnul de televiziune din Berlin (Fernsehturm), în apropiere de Alexanderplatz, a cărei platformă pentru vizitatori este situată la nu mai puțin de 203 metri înălțime, sau catedrala din Berlin (Berliner Dom) unde pentru 7 euro puteți să vă bucurați de o panoramă încântătoare a orașului la capătul celor 270 de trepte.

Și dacă la coborârea din Fernsehturm, tot vă aflați în Alexanderplatz, piață pe care localnicii o numesc familiar „Alex”, ar fi păcat să nu vă opriți câteva minute la Vapiano, pentru a servi un delicios prânz pregătit pe loc de bucătarii restaurantului. Desigur, restaurantele de tip fast-food le întâlnești la tot pasul în Berlin și un meniu nu depășește prețul de 7-8 euro. Ori, pentru a te conforma tradiției locale, poți oricând să te rezumi la un prânz format din wurști cu muștar. La sfârșitul unei zile petrecute în Berlin, ca turist, ai garanția că ți-ai asigurat forma fizică pentru o săptămână întreagă, așa că trebuie să ai foarte mare grijă cum îți dozezi efortul mai departe. În următoarea zi, cu siguranță nu vei mai fi capabil să parcurgi cei peste 20.000 de pași pe care i-ai parcurs cu o zi înainte și atunci recomandabil este să apelezi cu încredere la mersul pe bicicletă pentru a te bucura de frumusețea orașului.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

A merge cu bicicleta în Berlin este foarte natural și plăcut chiar și pentru turiștii care vin din țări în care această practică este motiv de stres și de punere a vieții în pericol. Cum a fost cazul nostru. Locuri de închirieri de biciclete găsești la tot pasul și în funcție de timpul de care dispui poți să optezi pentru a închiria biciclete pentru câteva ore sau chiar zile. Pistele destinate bicicliștilor sunt marcate în tot orașul, există semafoare special instalate pentru ei și respectul în trafic este reciproc între șoferi, bicicliști și trecători. Am parcurs cu bicicleta cele 200 de hectare ale parcului Tiergarten, unul dintre cele mai întinse din Berlin și ne-am aventurat prin centrul orașului fără teama de a fi apostrofați, accidentați sau claxonați în trafic, „lux” pe care țara noastră niciodată nu ni l-a oferit. Singurul impediment în cazul nostru a fost acela de a ne arunca din când în când ochii asupra ecranului telefonului pentru a consulta opțiunile de traseu indicate de Google Maps. Zoologischer Garten Berlin, cea mai renumită grădină zoologică din Germania și cea mai vizitată din Europa la momentul actual, este un alt punct de atracție care merită bifat în Berlin. O jumătate de zi poate fi petrecută cu ușurință în uriașul parc unde în multe dintre cazuri, excepție făcând bineînțeles spațiile destinate carnivorelor, lipsesc gardurile între vizitatori și animale, acestea fiind înlocuite de șanțuri cu apă și vegetație.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Berlinul artistic, al fel ca cel istoric îl poți experimenta peste tot, de la graffiti-uri ingenioase „mâzgălite” pe pereți sau sub poduri, la celebre galerii de artă și săli de concerte impresionante. Cu atât mai norocos te poți considera că ți-ai ales perioada ideală de a vizita capitala Germaniei, atunci când realizezi că ești printre cei 80.000 de spectatori aflați pe Olympiastadion pentru a asculta una dintre cele mai cunoscute trupe ale momentului. În cazul nostru a fost celebra trupă britanică Coldplay. Nu poți cunoaște însă Berlinul artistic fără o vizită în Galeria Plan B, de pe Potsdamer Straße, spațiu deschis de curatorul Mihai Pop și de Mihaela Lutea în 2008 după un proiect similar inițiat de același Mihai Pop și artistul Adrian Ghenie în Fabrica de Pensule din Cluj. În ceea ce privește Berlinul istoric, locuri precum Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor), monumentul Siegessäule, clădirea Parlamentului (Reichstag), Memorialul Zidului Berlinului (Gedenkstätte Berliner Mauer), Muzeul Terorii Naziste (Topographie des Terrors), sau Memorialul Holocaustului închinat uciderii evreilor în Europa (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) sunt doar câteva dintre locurile din Berlin care astăzi au fost păstrate ca dovezi ale zbuciumului acestei capitale.

Vizita în Berlin o puteți încheia „glorios” în minunatul univers al ciocolatei Ritter Sport vizitând magazinul de prezentare de pe Französische Straße, cu condiția să vă lăsați timp pentru o ultimă oprire în Potsdamer Platz, exemplul cel mai viu al renașterii Berlinului după 1990. Auf Wiedersehen!

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. C says:

    Foarte frumos!

Postaţi un comentariu