Bărbat din Cluj infectat cu Zika. Este în afara oricărui pericol

Ministerul Sănătății a informat că un al treilea caz de infecție cu virusul Zika a fost înregistrat în România, la un bărbat din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, bărbatul se află acum în afara oricărui pericol. El a călătorit recent în Republica Dominicană,  unde a contactat virusul.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie, se arată într-un comunicat al ministerului.

Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

„Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută”, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim, reamintind că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

În ultimele două săptămâni, alte două cazuri de infectare cu virusul Zika au fost înregistrate în România, la un copil de 10 ani, respectiv la o femeie în vârstă de 27 de ani.

Virusul provoacă o boală numită „febra Zika”. Se presupune că el poate provoca microcefalie la nou-născuți, în cazul în care mama a luat acest virus.

Postaţi un comentariu