Bani de la CJ împotriva pestei porcine africane

Circa 15 crescători de porci sunt aşteptaţi să depună proiecte. Foto: recolta.eu

Consiliul Judeţean a alocat, în şedinţa sa de marţi, 352.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, pentru achiziţionarea de materiale și dotări necesare acțiunilor de prevenție și profilaxie generală, iar în cazul în care se va impune, și pentru combaterea pestei porcine africane.

“Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj a recomandat, ca măsură de prevenire a infectării cu virusul pestei porcine africane, achiziționarea de materiale pentru instalarea de dezinfectoare rutiere pe cel puțin patru artere de circulație, respectiv achiziționarea unei cantități de 1000 kg de soluție virulicidă (Virkon S 1:200). De asemenea, s-a recomandat ca pentru instituirea unor măsuri minime de profilaxie generală, în cadrul celor aproximativ 14.000 exploatații non profesionale cu suine, să se achiziționeze o cantitate minimă de 14.000 kg de sodă caustică și 140.000 kg de var nestins, substanțe dezinfectante care vor fi distribuite prin coordonarea D.S.V.S.A. Cluj”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.

În urmă cu câteva zile, DSVSA Cluj a declanșat o anchetă epizootologică la SC Protan Dej, firmă care se ocupă de neutralizarea animalelor decedate, după ce în unitate a fost adus cadavrul unui porc mistreț din județul Sălaj, diagnosticat cu pestă porcină africană.

Postaţi un comentariu