Banca Transilvania a semnat contractul pentru preluarea Bancpost

Banca Transilvania a achiziționat de la Eurobank Group acțiunile pe care le deține la Bancpost S.A., ERB Retail Services IFN S.A. și ERB Leasing IFN S.A., cele două bănci ajungând la un acord în acest sens, acord semnat astăzi de Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al BT, Ömer Tetik, Director General (BT) şi Stavros Ioannou – Deputy CEO Eurobank şi Apostolos Kazakos – General Manager Group Strategy Eurobank.

Banca Transilvania a achiziţionat astfel pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost, iar  BT dobândeşte şi participaţii în capitalul social al societăţilor din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA.

“Achiziționarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorită potențialului de integrare cu businessul nostru. Această achiziție completează strategia de creștere organică a Băncii Transilvania, consolidându-ne poziția pe piață. Suntem pregătiți să ne adaptăm responsabil noii dimensiuni BT şi noilor realități. Banca noastră va continua să sprijine antreprenorii români și economia locală, creând valoare adăugată pentru acționari, clienți şi echipă. Mulțumim reprezentanților Eurobank pentru sprijin, profesionalism și colaborare în contextul negocierii acestei tranzacții de importanță strategică pentru ambele părți.”, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al BT .

”Odată cu vânzarea Bancpost și a societăților afiliate, Eurobank își îndeplinește ultima obligație de vânzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană. Consider că această tranzacție cu un partener de o reputație incontestabilă precum Banca Transilvania se realizează în interesul deplin al clienților, deponenților și angajaților Bancpost. Eurobank se va concentra pe dezvoltarea piețelor sale cheie. Aș dori să le mulțumesc tuturor colegilor din subsidiarele din România pentru colaborarea strânsă din toți acești ani, precum și partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers.”, a precizat Stavros Ioannou, Director General Adjunct, Eurobank.

Banca Transilvania cât şi Bancpost vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei.” Banca Transilvania şi Bancpost vor continua să își desfășoare activitatea independent, până la primirea aprobărilor BNR şi ale Consiliului Concurenței, estimată în lunile următoare. Odată finalizată achiziția, BT va integra Bancpost în businessul său, cu sprijinul echipelor ambelor bănci” se arată într-un comunicat de presă al BT.

Banca Transilvania este a doua bancă din România, cu peste 13% cotă de piață şi active totale de 54,9 miliarde lei. În primele nouă luni ale acestui an a raportat un profit net de 779,8 milioane lei, în creştere cu aproape 19%, faţă de perioada similară a lui 2016.  De asemenea, banca a anunţat luna aceasta că, împreună cu acţionarul său, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), intenţionează să achiziţioneze un pachet iniţial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova. Anul trecut, Banca Transilvania a depăşit în premieră BRD şi a urcat pe poziţia a doua în clasamentul băncilor româneşti după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieţei.

Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor din România, cu aproape 3% din piață şi active de 11,6 miliarde lei.

 

 

 

Postaţi un comentariu