Avocatul clujean Grigore Pop, cel mai bun orator la nivel european, după ce a câștigat un concurs internațional de profil

Avocatul clujean, Grigore Pop/ arhivă personală

Avocatul clujean, Grigore Pop, a câștigat la începutul acestei luni, Concursul Internațional de Oratorie organizat de Federația Barourilor din Europa (The European Bars Federation/Fédération des Barreaux d’Europe- FBE), adăugându-și astfel în plamares un premiu important pentru cariera sa.

Concursurile de acest tip nu îi sunt străine tânărului care se antrenează în arta oratoriei de mai bine de zece ani, câștigând de două ori titlul de campion național. Mai mult decât atât, acesta a ajuns în finala turneului de debate de la Cambridge, în semifinala celui de la Oxford, câștigând totodată Turneul Campionilor.

„Decizia de a participa la această competiție am luat-o împreună cu asociații mei din cadrul SCPA „IRIMIE-POP-ANDREI”, Dan Irimie și Mădălina Andrei. Am considerat că ar fi o bună oportunitate de a-mi utiliza experiența de avocat pledant, precum și de a-mi pune în valoare calitățile deprinse la concursurile de dezbateri academice, la care am participat în perioada liceului și facultății. Încă de atunci am concurat la turnee, atât în țară, cât și în străinătate, obținând rezultate bune”, povestește Grigore Pop.  

Concursul, aflat la prima ediție s-a desfășurat în perioada 6-7 octombrie la Madrid, unde avocați din Belgia, Spania, Italia, Turcia, Polonia și România „au pledat” pentru obținerea marelui premiu.

Pentru a participa la concurs, avocații au fost selectați în prealabil de barourile pe care le-au reprezentat, procedaura de selecție fiind lăsată de organizatori la latitudinea fiecărui barou membru. Concursul s-a desfășurat în limba engleză și a avut două probe, prima dintre acestea fiind eliminatorie.

Foto: arhiva personală

Prima probă, fără drept de apel

În prima etapă, fiecare participant a susținut un discurs pe tema: „Un caz de încălcare a Drepturilor Omului în Europa, aflat în curs de desfășurare”. Juriul, format, printre alții, din Decanul Baroului din Istambul, doi dintre Vicepreședinții Baroului din Madrid și președintele Comisiei pentru Drepturile Omunui din cadrul FBE, a desemnat cei mai buni patru avocați, aceștia calificându-se astfel pentru cea de-a doua etapă, mult mai complexă de această dată.    

Cei patru finalisti au fost reprezentan’ii barourilor Varșovia, Madrid, Anvers și Cluj. 

O pledoarie pregătită în trei ore

În cea de-a doua zi de concurs, finaliștii au primit tema supusă dezbaterii cu trei ore înainte de startul competiției, în vederea pregătirii pledoariilor. Tema aleasă de organizatori a fost una actuală, dar și sensibilă: „Comentariile anti-imigrare ar trebui cenzurate”.

Misiunea avocaților a fost aceea de a dezbate în contradictoriu tema, în echipe de câte două persoane. Rolul fiecărui finalist a fost stabilit prin tragere la sorți. Astfel, reprezentantul Baroului Madrid (pro) l-a avut ca adversar direct pe reprezentantul Baroului Cluj, Grigore Pop (contra), iar avocatul din Anvers (pro) s-a duelat cu reprezentanta Baroului Varșovia (contra). 

Finala a presupus o serie de discursuri susținute de fiecare dintre participanți, în care aceștia aveau obligația de a pleda în favoarea poziției ce le-a fost distribuită și, bineînțeles, de a combate argumentele avocatului advers. Totodată, fiecare participant a trebuit să răspundă mai multor întrebări adresate de membrii juriului.  

Foto: arhiva personală

„Tema aleasă de organizatori pentru finala concursului de la Madrid mi s-a părut una de mare actualitate în contextul european actual. În urma tragerii la sorți, mi-a fost distribuit rolul de a argumenta de ce discursul anti-imigrare nu ar trebui cenzurat și mi-am organizat pledoaria pe trei argumente principale.

În primul rând, am argumentat de ce această măsura este nelegală, raportat la drepturile fundamentale protejate de CEDO și la modalitatea în care decurge în mod normal procesul legislativ într-o democrație. În continuare, am explicat de ce o astfel de măsură ar conduce la creșterea popularității partidelor politice de extremă dreaptă și de ce acest lucru este extrem de periculos, în contextul european actual. În fine, prin ultimul argument am susținut că o astfel de măsură ar fi extrem de nocivă și pentru imigranți, oferind atât perspectiva viitorului imediat, cât și a efectelor pe termen lung asupra acestora”, a explicat Grigore Pop modul în care și-a gândit pledoaria ce a fost desemnată câștigătoare.

Foto: arhiva personală

Clujeanul crede cu tărie că astfel de competiții te ajută să crești, să te perfecționezi și mai mult în domeniul ales, indiferent de vârsta sau anii de experiență pe care îi are un avocat în spate: „Astfel de competiții sunt extrem de benefice pentru avocați, din perspectiva dezvoltării profesionale. Te plasează într-un context în care faci schimb de idei cu alți profesioniști, din sisteme diferite, iar această interacțiune îți perfecționează gândirea și abilitățile. Cred în mod ferm că un avocat ce se dorește a fi performant ar trebui să urmărească să crească profesional în fiecare zi”, a mai spus Grigore Pop.

Grigore Pop face parte din Baroul Cluj din 2010 și este asociat fondator al SCPA „IRIMIE-POP-ANDREI”.

În urma susținerii pledoariei câștigătoare, clujeanul a fost invitat la Congresul FBE care urmează să fie găzduit în perioada 9-11 noiembrie la Londra, pentru a-i fi decernat premiul de către Președintele Federației Barourilor din Europa, Sara Chandler.

FBE a fost fondată în anul 1992 în Barcelona și are aproximativ 250 de barouri membre, reprezentand în total peste 800.000 de avocați din toată Europa. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu