Foto/Video: Autospecială de 280.000 de euro pentru elevii clujeni la USAR

Voluntari români în timpul exercițiului/ Foto: Cristina Beligăr

Weekendul a fost unul aglomerat pentru elevii clujeni care iau parte în perioada 25 iulie-6 august la proiectul USAR’13, în poligonul militar NATO Bergen-Hohne din Germania.

Tinerii s-au adaptat încă din primele zile la programul impus de organizatori, deloc unul ușor, date fiind orele fixe de trezire, de luat masa și de participare la exercițiile pregătitoare atelierelor de intervenție în caz de dezastru. Astfel, înaintea exercițiilor în teren, cei 113 adolescenți din șase țări, alături de 25 de instructori, s-au cunoscut reciproc. Împărțiți în plutoane, participanții au aflat mai multe despre colegii lor de echipă prin jocuri provocatoare, încheiate cu bălăceli în cele două piscine improvizate în curtea poligonului. Seara de sâmbătă a continuat cu susținerea unor scurte prezentări ale organizațiilor participante în proiectul USAR’13, din care nu au lipsit momentele vesele oferite de islandezii de la Asociaţia pentru Căutare şi Salvare (ICE-SAR)ale căror chitări au “intonat” cântece pescărești.

Cine suntem?

Duminică a fost din nou o zi plină pentru toți participanții din acest an la USAR. La puțin timp după aliniere, echipele fiecărei țări au primit sarcina de a realiza împreună prezentări cronologice cât mai atractive ale țării lor, ținând cont și de relațiile cu Germania, de-a lungul istoriei. Tema prezentărilor a purtat titlul: “How we became who we are – Cum am devenit ceea ce suntem”. Elevii din România, ajutați de profesoarele Cornelia Platon și Dorina Petrovai au subliniat evenimentele marcante din istoria românilor, exprimând și dorința de a organiza în viitorul apropiat un eveniment de amploarea USAR (Urban Search and Rescue) pentru tinerii din organizațiile mondiale implicate în salvarea de vieți.

Resurse la dispoziție

Ieri seară, începând cu ora locală 20.00, plutoanelor le-au fost predate echipamentele tehnice de care vor dispune în următoarele zile, până la finalul atelierelor, respectiv un microbus și două autospeciale, echipate corespunzător pentru intervenții.Tinerii din România, Rusia, Turcia, Marea Britanie și Islanda vor lua în propriile lor mâini responsabilitatea de a gestiona astfel de resurse, dar mai ales, vor învăța de la colegii lor germani utilitatea fiecăror elemente din dotarea autospecialelor. Potrivit organizatorilor proiectului USAR, Organizaţia de Tineret a Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre (THW Jugend), costul unei autospeciale se ridică la prețul de 270.000-280.000 de euro.

În filmarea de mai jos puteți urmări secvențe din timpul exercițiului.

Plutoanele vor începe săptămâna aceasta pregătirea în teren alături de instructorii lor, urmând ca miercuri să viziteze instituții și organizații de salvare de vieți din orașul Hamburg, principal port german, al doilea oraș ca număr de populație din Germania și al șaptelea din Uniunea Europeană.

Distribuie:

Postaţi un comentariu