Aurelia Cristea, somată să modifice Legea dialogului social

Liderii principalelor sindicate din judeţul Satu Mare s-au întâlnit vineri cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, căreia i-au transmis că poate urma o ‘vară caldă’ plină de proteste, dacă nu se modifică Legea 62/2011 a dialogului social.

Aceştia au afirmat că de doi ani li se tot promite modificarea legii, în special în campaniile electorale, fiind şi acorduri semnate cu unele partide, însă deocamdată există aceeaşi lege, iar angajaţii sunt ‘sclavi în fabricile moderne’.

‘Am început să discutăm despre diferite acţiuni de protest. Dacă nu se iau în considerare semnalele noastre de alarmă, urmează o vară destul de lungă şi caldă, şi la propriu şi la figurat. Şi celelalte confederaţii gândesc la fel’, a afirmat reprezentantul Cartel Alfa Satu Mare, Vasile Dârle.

Ministrul Aurelia Cristea le-a explicat sindicaliştilor că de când ocupă această funcţie publică a stabilit deja un calendar de lucru, fiind format un grup de lucru cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor care să adune toate revendicările şi să propună o formă ce va fi dezbătută de Parlament.

‘Toţi admitem că s-a făcut o greşeală când s-a aprobat legea 62/2011 fără a fi consultate sindicatele sau patronatele în totalitatea lor. Şi a fost o decizie politică, iar acum toată partea sindicală reclamă anumite neajunsuri care sunt în această lege a dialogului social. Nu trebuie să repetăm aceeaşi greşeală. Dacă Guvernul Boc nu a vrut să se consulte cu nimeni şi a făcut ce a vrut şi lucrurile trebuie reparate acum, este important să nu cădem în aceeaşi greşeală, să avem acest dialog patronate-sindicate. Este esenţial ca în primul rând cei doi parteneri sociali să ajungă la un consens pentru a putea implementa şi aproba o lege care să fie funcţională şi care să creeze un echilibru în structura acestui dialog social’, a afirmat Aurelia Cristea.

Ministrul delegat a afirmat că în fiecare săptămână se întâlnesc cele două părţi şi se analizează propunerile părţii sindicale. ‘Sper ca în luna mai să ajungem la o formă finală şi să putem să mergem cu ea în zona legislativă’, a mai spus Aurelia Cristea.

Ministrul delegat pentru Dialog Social s-a întâlnit vineri cu liderii principalelor sindicate din Satu Mare şi cu parlamentarii PSD şi UDMR, discutând problemele acestora.

Postaţi un comentariu