Primele reacții după semnarea decretului de revocare din funcție a șefei DNA

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zăgrean, este de părere că decizia lui Klaus Iohannis de a o revoca pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi nu va avecta lupta anticorupție. El spun că decizia de revocare a CCR trebuia respectată de către șeful statului, dar că îi pare totuși rău pentru că mandatul șefei DNA se termină în acest fel.

Președintele a făcut ce a fost obligat să facă. Decizia este definitivă, obligatorie, nu putea să nu respecte. Nu se termină lupta anticorupție aici. Nu cred că instituțiile stau într-un om. Îmi pare rău de Kovesi, este persoana care și-a făcut acolo datoria cu prisosință și merita să își ducă mandatul până la capăt. Dar dacă politicienii asta au vrut, asta au obținut. Nu cred că o să se oprească aici lupta anticorupție. Instituția are putere suficientă să își facă treaba în continuare”, a declarat Augustin Zăgrean într-o intervenție la Digi 24.

Zăgrean a mai spus că lupta anticorupție va continua, mai ales beneficiind de spirjinul societății și al partenerilor externi.

„Cine se bucură de înlăturarea lui Kovesi se bucură prea devreme și degeaba. Sigur se găsește un procuror care să îi țină locul și să ducă mai departe această activitate. Este prea susținută lupta anticorupție de societate și de partenerii externi ca să se oprească aici. Bine face că a luat această decizie. Dacă nici deciziile justiției nu se respectă, lucrurile se încurcă rău de tot. Unii consideră că decizia este nedreaptă. Am mai trecut prin momente asemănătoare. Curtea a trecut prin momente mai grele. Ce spune acolo, în comunicat, că toată lumea trebuie să respecte deciziile CCR, asta e adevărat. Am văzut un post de televiziune care spunea că s-a dat ordin intern de eliberare din funcție a lui Kovesi”, a mai declarat Zăgrean la postul de știri.

Dana Gârbovan: ”Președintele Iohannis a făcut ceva firesc”

Președinta UNJR, Dana Gârbovan, a declarat astăzi, pentru Transilvania Reporter, că nu dorește, deocamdată, să comenteze semnarea de către președintele Klaus Iohannis a decretului de revocare din funcțiea șefei DNA Laura Codruța Koveși.

”Vă spun sincer, nici nu știu ce să comentez în acest moment referitor la decizia președintelui Iohannis. Pînă la urmă, este ceva firesc,  nu este vorba pînă la urmă decât despre respectarea unei decizii a Curții Constituționale”, a spus magistratul clujean.

În utima perioadă, Dana Gârbovan a fost una dintre vocile care au susținut constant că amânarea punerii în executare a  deciziei Curții Consttuționale în cazul Kovesi nu face decât să incite populația la nerespectarea legii.

„În momentul în care pentru însuşi Preşedintele României respectarea deciziilor Curții Constituționale şi, implicit, a Constituției devine opțională, indiferent de motivele invocate, se pune sub semnul îndoieli întreg stabilimentul statului de drept. Dacă preşedintele încalcă legea, Constituția, de ce ar mai fi aceasta respectată de restul cetățenilor? În fond, fiecare poate găsi un motiv să nu respecte legea şi Constituția, aşa cum face şi preşedintele. Nu poți clama că dorești o țară «ca afară», adică în Vest, bănuiesc, când susții practici ce contravin flagrant democrația”, declara recent  Dana Gîrbovan în presa centrală.

Cristi Dănileț, fost membru CSM: „Ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete

1. Președintele României nu avea de ales: deciziile CCR trebuie respectate, indiferent cât ar fi de nepopulare sau neplăcute. Asta înseamnă statul de drept: societatea care se supune legilor, deciziilor CCR date în interpretarea Constituției și hotărârilor judecătorești date în numele legii.
2. Doamna Kovesi nu mai este de azi șeful DNA. Merită felicitări pentru activitatea sa. Ea și toată echipa sa: poliție judiciară, procurori, grefieri, specialiști. Felicitări!
3. Lupta anticorupție, începută de procurorii Daniel Morar și apoi L.C.Kovesi, trebuie să continue. Anticorupția este o politică de stat a oricărei țări civilizate.
4. Ministrul Justiției nu are ce căuta în numirea șefilor de parchete. Și nici în gestionarea carierei magistraților. Pentru aceasta s-a creat în anul 2004 un CSM independent.
5. Populația ar trebui întrebată dacă își dorește procurori controlați politic și subordonați unui ministru, ori procurori independenți. Eu constat că standardul internațional este în favoarea independenței procurorilor, mai ales a celor anticorupție.
6. Pe actuala legislație, pentru numirea unui nou șef DNA, procedura este următoarea: ministrul justiției face propunere, CSM avizează consultativ, iar Președintele țării numește. Acesta poate refuza propunerea (refuzul poate fi exercitat o dată, potrivit modificărilor care vor intra în curând în vigoarea). Pentru a elimina suspiciunile de politizare, ministrul trebuie să facă o procedură transparentă.
7. Este adevărat că o instituție nu se reduce la o persoană. Dar liderul contează enorm. Așa că trebuie să fim extrem de atenți la modul în care va fi selectat următorul șef al DNA.

Distribuie:

Postaţi un comentariu