Avion ieșit de pe pistă la Cluj. Niciun rănit, aeroportul e închis provizoriu

Foto: Transilvania Reporter

Actualizare:  Directorul Aeroportului Internaţional Avram Iancu, David Ciceo, a declarat că aeroportul este închis deocamdată, până va fi readusă pe platformă aeronava care a ieşit de pe pistă la aterizare.

El a mai spus că aeronava a ieşit de pe pistă aproximativ 20 de metri, probabil din cauza modului de frânare. „La aproximativ 8, 05, o aeronavă a companiei Blue Air, care venea de la Otopeni şi urma să meargă la Barcelona, cu 116 pasageri, la capătul pistei a ieşit de pe pistă aproximativ 20 de metri. N-a fost avariată aeronava, nu există victime, condiţiile erau bune de aterizare. În nici un caz n-a fost din cauza aeroportului”, a spus Ciceo.


Un avion al companiei Blue Air care a oprit la Cluj-Napoca pentru o escală, joi dimineață, a ratat aterizarea și a ieșit de pe pistă cu aproximativ 20 de metri. La bordul aeronavei se aflau aproximativ 100 de persoane. Nimeni nu a fost rănit, iar pasagerii se află acum în aerogară. Potrivit directorului Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, avionul venea de la București și se îndrepta spre Barcelona. În timpul escalei de la Cluj trebuiau să urce la bordul avionului 40 de persoane.

În urma incidentului, aterizările și decolările de pe aeroportul clujean au fost oprite pentru circa trei ore, a declarat David Ciceo la Digi 24. Declarația a fost făcută în jurul orei 9.20. Aceasta înseamnă că în jurul orei 12.00 traficul aerian ar trebui să se reia.

Un pasager al aeronavei Blue Air a declarat pentru Digi24 că „pista arăta ca o pârtie de schi” și că plugurile de deszăpezire au ieșit abia după aterizarea aeronavei. „Pilotul a dat dovadă de profesionalism și doar datorită lui suntem acum în viață. În avion nu ne-am dat seama ce se întâmplă pe moment și abia după aterizare am realizat unde ne aflam, că eram în afara pistei. Acum așteptăm apă și mâncare și apoi vom merge la Sibiu pentru a lua o altă aeronavă spre Barcelona”, a declarat alt pasager.

Directorul aeroportului spune însă că în momentul aterizării condițiile de frânare pe pistă erau bune. „De dimineață s-au luat măsuri de deszăpezire și de împrăștiere cu lichid împotriva gheții, nu era deloc gheață pe pistă și controlul frânării s-a făcut cu 15 minute înainte de aterizarea acestei aeronave. Cea mai bună frânare este cinci, când pista este uscată, la o frânare de unu și doi este interzisă aterizarea, iar la trei, nivelul care era astăzi, se poate ateriza și piloții aveau cunoștință de condițiile de frânare”, a declarat David Ciceo pentru Digi24.

O comisie de la Ministerul Transportului va stabili cauzele acestui incident.

Gheorghe Răcaru, directorul Companiei Blue Air a spus la Digi24 că incidentul de pe pista aeroportului clujean este unul minor, iar pasagerii sunt deja urcați în autocare pentru a pleca spre Sibiu. „Din documentele primite până în momentul de față reiese că toate condițiile pentru aterizare erau teoretic bune. Nu ne permitem să facem speculații cu privire la acest incident până nu vom avea măsurătorile și evaluările comisiei de anchetă”, a declarat Gheorghe Răcaru.

Postaţi un comentariu