Atentatul de la Paris, prin ochii artistului Dan Perjovschi

Dan Perjovschi, Revista 22
eepurl.com

Artistul român, Dan Perjovschi, a realizat o serie de desene după atentatul sângeros care a avut loc ieri, 7 ianuarie, la Paris, împotriva jurnaliștilor de la publicaţia Charlie Hebdo. Ideea principală desprinsă din desenele sale este încălcarea libertății de exprimare.

„E o tragedie. O crimă. Un act terorist laș. De abia după asta discutăm de libertatea de expresie, nu e despre relgia musulmană. E despre extremism și fanatism religios sau în numele religiei. Mai este și despre responsabilitate. Într-o lume globală multiculturală cu minorități de toate felurile unde stabilim granițele? Până unde mergem cu ironia? Unde se termină libertatea mea de expresie și începe încălcarea expresiei tale? Publicația pariziană a devenit un simbol al jurnalismului și al expresiei libere. Ei ironizau toate excesele și extremismele de la Frontul Național la catolicism și fundamentalismul islamic. Ei se băteau cu armele lor cu toate prostia din toate direcțiile… Nu cu Islamul aveam probleme ci cu instrumentalizarea ucigașă a Islamului. Franța este țara laică a drepturilor omului. Trebuie să condamnăm fără rezervă atentatul din Paris. Doar dupa aceea trebuie să discutăm despre responsaibilitate, despre „celălalt”, despre toleranța, despre libertate”, consideră artistul.

Artistul Dan Perjovschi/ Foto: craiova.ro

Artistul Dan Perjovschi/ Foto: craiova.ro

Dan Perjovschi este desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spații contemporane din lume. Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale și a avut un rol important în cultura românească, fiind ilustrator și autor de articole pentru Revista 22 din București. A avut expoziții în Statele Unite ale Americii , Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China. În prezent, locuiește și lucrează în București.

Postaţi un comentariu