Ateliere pentru acţionare în situaţii de urgenţă, în Alba şi Cluj

Secvenţă din atelierul de prim ajutor care s-a desfăşurat în cadrul exerciţiului USAR'13, Germania/Foto: Cristina Beligăr

O şcoala de vară pentru medicină de urgenţă şi catastrofă şi o tabără destinată schimbului de experienţă între elevi români şi tineri germani în domeniul situaţiilor de urgenţă vor fi organizate în perioada următoare în judeţele Alba şi Cluj.

După o primă ediţie organizată anul trecut la Vatra Dornei, Societatea Studenţească de Chirurgie din România, (SSCR) Cluj desfăşoară în perioada 25.08-01.09 o nouă ediţie a şcolii de vară pentru medicină de urgenţă sub denumirea „Emergency Medicine Summer School”. Activităţile adresate studenţilor la Medicină din anii II-VI, vor avea loc în cadrul Complexului Turistic Vank, din localitatea Arieşeni, judeţul Alba. Potrivit vicepreşedintelui SSCR Cluj, Adyb Khal, proiectul oferă studenţilor posibilitatea de a-şi îmbogăţi atât cunoştinţele teoretice, cât mai ales pe cele practice în ceea ce priveşte managementul unui pacient care are nevoie de tratament medical de urgenţă, respectiv partea de resuscitare, chirurgie, descarcerare. „Un număr de 20 de traineri, dintre care studenţi ai SSCR Cluj, paramedici SMURD Cluj şi medici specialişti şi primari cu specializarea medicină de urgenţă, anestezie terapie-intensivă, angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj şi Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca vor asigura instruirea celor 32 de participanţi”, a precizat Adyb Khal, în cadrul unei conferinţe de presă. În data de 30 august, la şcoala de vară de la Arieşeni va fi prezent şi Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, printre alţi invitaţi surpriză. Atelierul se va încheia sâmbătă, 31 august, cu o simulare de catastrofă cu victime multiple.

Pregătiţi pentru intervenţie

În perioada 25-31 august, elevi dn două licee clujene vor participa alături de tineri voluntari din cadrul Organizaţiei de Tineret a Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre din Germania (THW Jugend), la o tabără de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă care se va desfăşura în cadrul Complexului Sportiv al Palatului Copiilor Cluj din staţiunea Muntele Băişorii. 24 de tineri cu vârste cuprinse între 14-18 ani vor parcurge teme precum primul ajutor de bază, operaţiuni de salvare de la înălţime sau salvarea unei persoane de la înec, prin intermediul unor situaţii simulate. Cei 12 elevi clujeni provin de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Turda şi Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej. „Este foarte important că la nivel internaţional, şi cu atât mai mult local, au loc astfel de activităţi de a-i instrui pe tineri să acţioneze în situaţii de catastrofă naturală. O astfel de tabără înseamnă foarte mult pentru elevi”, a precizat profesoara Cornelia Platon, din partea Liceului „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej. Aceasta a făcut referire la exerciţiul USAR’13, desfăşurat în această vară în poligonul militar NATO Bergen-Hohne din Germania unde 113 adolescenți din şase ţări, inclusiv din România, alături de 25 de instructori, au participat la ateliere de pregătire pentru acţionare în situaţii de urgenţă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, tabăra din acest an organizată în staţiunea Muntele Băişorii se doreşte un exerciţiu pentru un proiect internaţional mai amplu care ar putea să se desfăşoare la Cluj-Napoca anul viitor, după modelul Urban Search and Rescue basic training for youngsters (USAR).

Distribuie:

Postaţi un comentariu