Aproape 5.000 de clujenii spun „Nu!” distrugerii pădurii Făget și a livezilor din oraș

Update. Numărul semnatarilor a ajuns la 5.000.

Update: Numărul semnatarilor s-a dublat într-o zi. Astfel,  până miercuri, 3 februarie, ora 17:00, peste 3.200 de persoane au semnat petiția.

Peste 1.700 de clujeni au semnat până în momentul de față o petiție prin care le cer consilierilor locali să nu permită (din nou) construirea de locuințe în pădurea Făget. La inițiativa unei părți a Consiliului local,  Primăria municipiului Cluj-Napoca pregătește un proiect de modificare a PUG, prin care se permite din nou construirea de locuințe în Făget, inclusiv în ariile protejate, și defrișarea livezilor pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale. Consiliul local ar urma să ia decizia finală joi, 4 februarie.

Petiția a fost lansată pe 1 februarie și a strâns până în acest moment 1724 semnături.

„Pădurea Făget și livezile fac parte din patrimoniul peisagistic al Clujului, au un aport ecologic esențial și compensează lipsa spațiilor verzi din oraș. Făgetul produce aer curat pentru întregul oraș, asigură legătura ecologică între oraș și cadrul său natural, iar livezile previn alunericările de teren de pe dealurile din jur și pot fi cultivate. În ultimii 20 de ani, porțiuni mari de pădure și livezi au fost distruse pentru a face loc construcțiilor rezidențiale, o mare parte a acestora fiind ilegale. În prezent, Planul urbanistic general aprobat în 2014 interzice definitiv continuarea construirii în aceste zone valoroase. Pentru a se putea dezvolta, Clujul are la dispoziție 4.000 de hectare de teren construibil neîmpădurit, suficient pentru următoarea generație”, consideră reprezentanții Societății Organizată Sustenabil, cea care a ainițiat petiția.

Redăm mai jos textul integral al petiției:

„Stimați consilieri,

Prezervarea pădurii Făget și a livezilor reprezintă un interes public și nu poate fi sacrificată în favoarea unor interese personale! Având în vedere obligația legală a autorităților locale de a asigura:

1.respectarea interesului general;

2.protecţia peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice;

3.gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor naturale;

4. utilizarea raţională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităţilor şi conservarea terenurilor agricole fertile;

Vă solicităm, stimați membri ai Consiliului local, să votați împotriva proiectului de modificare a PUG. De asemenea, solicităm să acționați în spiritul interesului public și să protejați în acest fel cadrul natural, peisajul valoros și calitatea vieții în Cluj”.

Petiția poate fi semnată aici.


Publicitate

Postaţi un comentariu