Aproape 100 de înotători s-au înscris la Traversarea Tarniţei

Traversarea Tarniţei, un eveniment ajuns  la cea de a 11-a ediţie va avea loc, în data de 23 iulie pe lacul Tarnița din județul Cluj. Sâmbătă, in 22 iulie va avea loc pe același lac, ediția a 4-a a evenimentului Triatlon Cluj. Înscrierile continuă pe site-ul organizatorului (www.club-orca.ro), iar Clubul Orca, se aşteaptă la un număr de peste 100 de participanţi pentru evenimentul de înot și circa 200 de participanți pentru cel de triatlon. Traversarea Tarniței ramâne cursa de înot în ape deschise aleasă în special de înotătorii pasionați de munte și de mișcarea în aer liber.

Traversarea Tarniței

Competiţia va consta în proba de parcurgere înot a distanţei 6500m reprezentând lungimea lacului Tarniţa. Startul probei de 6.500 m se va da duminică, 23 iulie, de la debarcader la ora 10, iar startul probei scurte de 1.500 m sâmbătă, 22 iulie, la coada lacului, probă parte a evenimentului Triatlon Cluj organizat de Clubul Orca pentru al patrulea an consecutiv. Timpul limită de parcurgere a distanţelor este de o oră respectiv 3 ore pentru proba lungă.

Datorită temperaturii scăzute a apei în Lacul Tarniţa, organizatorii recomandă purtarea costumului de neopren pentru evitarea hipotermiei. Siguranţa înotătorilor va fi asigurată de numeroase caiace şi un echipaj SMURD care va fi prezent ca de obicei la acest eveniment.

Participanţii vor fi împărţiţi pe 7 categorii de vârstă: sub 20 de ani, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70 de ani şi mai mult, iar premierea se va face separat.

În prezent sunt înscrise 92 persoane la proba de traversarea a lacului pe lungime. La start va fi din nou şi Ioan Ștefan Gherghel, detinator a multiple recorduri naționale și internaționale, vicecampion mondial și european în probele de 200 m fluture și reprezentantul României la trei ediții a Jocurilor Olimpice. Cel mai vârstnic participant are 70 ani și cel mai tânăr doar 17.

Publicul este invitat să asiste şi să-i încurajeze pe participanți urmărind evenimentul din zona de start (debarcader/coada lacului) precum şi de pe malul lacului din puncte care vor fi marcate de către organizatori.

Traversarea Tarniţei este prima competiţie de înot în ape deschise (Open Water Swimming) din România, eveniment care a luat ființă în 2007.

Triatlon Cluj

Triatlon Cluj este cea de-a patra etapă în circuitul Cross Triathlon Series al Federației Române de Triatlon. Evenimentul oferă posibilitatea participării atât ca și concurent individual, cât și în ștafete de 2 sau 3 membri, având componență feminin, masculin sau mixt. Traseul este același pentru ambele variante de participare. În cadrul acestui eveniment există și proba de înot 1500m fiind o completare a evenimentului de înot de duminică.

Înot

Concurenţii vor urca pe un ponton mobil la coada lacului (Tranziţie) şi vor fi transportaţi la distanţa de 1.500 de metri. Startul se va da din apă. Traseul presupune parcurgerea înot a distanţei de 1500 metri până la zona de tranziţie.

Ciclism

30 km, cu 690 metri diferenţă de nivel. Traseul (drum forestier / de pământ) urmează malul lacului şi apoi al pârâului Râşca până la kilometrul 14, de unde urmează o urcare constantă de dificultate medie, până la Lăpuşteşti (punct de alimentare), aici atingând maximul în altitudine. De aici urmează coborârea înspre coada lacului, 6 km de coborâre în serpentine, până la intersecţia cu drumul asfaltat 107P. Coborârea continuă cu 4 km de asfalt, şi apoi încă vreo 700 de drum pietruit până la tranziţie.

Alergare

Traseul de alergare este comun cu cel de bicicletă până la kilometrul 4.5, unde va fi amplasat un punct de alimentare şi control. Acest segment de 4.5 km va fi parcurs în dublu sens, însumând astfel 9 km, cu 80m diferenţă de nivel, de drum forestier umbrit în proporţie de aproximativ 95%. Startul şi sosirea vor avea loc la Pensiunea Traian, de la coada lacului Tarniţa, judeţul Cluj, la 35km de Cluj-Napoca şi 23km de la ieşirea de pe autostrada Turda-Gilău.


Publicitate

Postaţi un comentariu