Apele Române explică de ce e atât de murdar Someşul şi ce acţiuni de igienizare vor fi întreprinse

Someşul Mic în zona Podului Elisabeta din Cluj-Napoca / Foto: Maria Man

Someşul Mic arată din ce în ce mai rău în ultima perioadă fiind năpădit de gunoaie, dar şi de varii specii de macrofite acvatice, iar malurile acestuia au devenit adevărate refugii de şobolani, întrucât aceştia găsesc surse de hrană în apropiere.  Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa explică de ce este râul care tranzitează Clujul atât de murdar şi ce măsuri vor fi luate în următoarea perioadă.

“Prin intermediul apelor de suprafaţă se transportă cantităţi importante de reziduuri rezultate din activitatea aglomerărilor umane. Antrenarea deșeurilor pe râul Someșul Mic reprezintă rezultatul managementului deficitar în acest domeniu din localitățile riverane situate în amonte. Având în vedere problemele grave ale localităților riverane, inevitabil deșeurile au invadat cursul de apă.

Odată cu rezolvarea acestei crize, cantitatea de deșeuri antrenate în Someșul Mic va scădea. Responsabilităţile în domeniul salubrizării şi igienizării cursurilor de apă revin şi altor instituţii cu sarcini ce decurg din Legea Apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare și a OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cu modificările şi completările ulterioare, în speţă administraţiilor publice locale. Acestea au obligaţia, ca pe raza localităților, să asigure măsuri corespunzătoare pentru conservarea şi protecţia mediului și întreţinerea cursurilor de apă” se arată într-un comunicat transmis presei de Apele Române.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Progrese sau regrese

“Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, ca administrator al apelor, derulează activităţi de întreţinere a cursurilor de apă şi a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor. Totodată, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, derulăm permanent acțiuni proprii de igienizare a cursurilor de apă. În această perioadă formațiile de lucru au acționat pe râul Someșul Mic pentru degajarea deşeurilor menajere, vegetale şi a pet-urilor. Progrese remarcabile pot fi obținute doar cu schimbări majore în plan comportamental. Derulăm sistematic campanii de constientizare si responsabilizare socială pentru a atrage atenția asupra riscurilor poluării”, transmit reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

De-a lungul râului Someșul Mic s-a constatat prezența mai multor specii de macrofite acvatice. Conform Apelor Române, răspândirea rapidă şi abundentă a acestor plante este cauzată în mare parte de tipul de înmulţire, acesta realizându-se în principal pe cale vegetativă, prin înrădăcinarea fragmentelor de macrofite. Aceste fragmente cu muguri pot fi transportate de curenţii de apă la distanţe considerabile.

“Pentru recoltarea mecanică a acestor macrofite acvatice, la finele lunii septembrie 2016, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa va fi dotată cu un utilaj specific, urmând să se intervină în zonele critice de pe râul Someșul Mic, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca”, se mai arată în comunicatul amintit.

Şi primarul Emil Boc şi-a exprimat nemulţumirea vizazi de felul în care arată râul Someş, dar şi malurile acestuia. “Situaţia legală stă în felul următor: albia râului intră în competenţa Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, adică în atribuţia Apelor Române. Nu este în competenţa Primăriei Cluj-Napoca să gestioneze albia Someşului cu toate mizeriile care sunt acolo. Problema ştiţi unde este? Problema este undeva în amonte. Începând cu Tarniţa şi continuând cu Belişul, cu Gilăul, cu Floreştiul şi cu celelalte comune unde, din nefericire, se aruncă toate mizeriile în apă. Dacă am ajuns să avem cadavre de animale şi peturi de mici şi mari dimensiuni în Cluj…Acestea nu sunt aruncate de clujeni, ci de oameni care nu respectă leagea în amonte”, a precizat edilul, conform ziuadecj.ro.

Compania de Apă Someş-Tisa şi Garda de Mediu au elaborat un plan de igienizare a rîului Someşului,   plan ce va fi pus în aplicare până la finalul lunii septembrie.

Urmăriţi o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu