ANI lansează primul program postuniversitar pentru educarea funcționarilor publici

Foto:sansanews.ro

Agenția Națională de Integritate (ANI) a lansat luni la Facultatea de Științe Politice, Adminstrative și ale Comunicării programul postuniversitar „Integritatea publică și politice publice anticorupție”, în cadrul căruia, în premieră, funcționarii publici vor putea studia legislația în domeniu, în contextul în care președintele ANI spune că „avem un nivel scăzut de înțelegere a standardelor de integritate a ceea ce înseamnă cadrul legislativ”.

Programul postuniversitar presupune opt cursuri care vor fi susținute de-a lungul a șase luni de către profesori, specialiști ANI și reprezentanți ai unor ONG-uri din domeniu și sunt destinate funcționarilor publici din administrația centrală și locală, în contextul în care, spune președintele ANI, aceștia sunt de cele mai multe ori vizați de anchete.

„Simpla  investigare și constatare a incidentelor nu este de ajuns. Am constatat că în ciuda numărului mare de dosare finalizate, numărul de cazuri crește.  Activitatea nostră din ultimii ani, rezultatele avute și numărul de dosare aflat în continuă creștere ne-a dat de înțeles că este necesară dezvoltarea unor instrumente de prevenire și educare a persoanelor interesate. Simpla sancționare nu este suficientă și nu este nici eficientă. Avem sute de contracte la care am constatat prezența unor conflicte de interese și avem zeci și sute de dosare aflate la instanțe. Nu este deci eficient doar să sancționăm și apoi să anulăm contracte, pentru că unele sunt contracte de renovări de școli sau construcții de poduri. O abordare mai eficient vizează componenta educațională și încercăm să formăm viitoarele generații de funcționari publici care să crească și să ocupe funcții având standarde înalte de integritate”, a explicat Bogdan Stan.

Acesta a explicat că în multe cazuri, funcționarii încalcă legea pentru că nu cunosc legislația și nu neapărat din reavoință.

„Când avem dosare în evaluare, toate persoanele invocă necunoașterea legii. Adevărul este însă că avem un nivel scăzut de înțelegere a standardelor de integritate a ceea ce înseamnă cadrul legislativ. Nu este ceva ce putem face de pe o zi pe altă, ci este o chestiune de viitor”, a mai declarat Bogdan Stan.

Până în prezent, la cursuri s-au înscris 16 persoane.

„Cursul este organizat pentru persoanele din administrația publică, fie că vorbim despre funcționari, aleși sau oameni care lucrează în cabinetele parlamentare. Sunt cursuri plătite de către instituții și vor participa grupe de câte 25 de  oameni, taxa fiind de 2400 de lei. Cursanții vor avea cursuri despre integritate, etică, despre achiziții publice sau managementul integrității ce vor fi predate de către profesori din cadrul facultății, experți ANI și colegi de la ONG-uri”, a explicat Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Potrivit datelor ANI, la nivel național sunt înregistrate peste 7 milioane de declarații de avere, ANI instrumentând de la înființare peste 12 mii de dosare la finalul cărora au fost aplicate aproxiamtiv 5500 de sancțiuni contravenționale și peste 1000 de sancțiuni disciplinare, majoritatea finalizate cu eliberarea din funcție sau reduceri salariale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu