Analiză macro: Mechel, datoare vândută către bănci

Mechel a vândut pe câțiva dolari combinatul de la Câmpia Turzii
Grupul minier rus Mechel a ajuns la un acord cu un grup de bănci pentru extinderea perioadei de graţie şi a maturităţii unui credit sindicalizat de un miliard de dolari.
Mechel, companie ale cărei datorii se ridică la 9, 6 miliarde de dolari, a purtat negocieri intense pentru restructurarea datoriilor iar marţi a informat că, potrivit noilor termeni ai acordului convenit cu băncile, perioada de graţie pentru un credit de un miliard de dolari a fost prelungită până la sfârşitul lui 2014 în timp ce maturitatea a fost prelungită până la finele lui 2016. Creditul sindicalizat a fost oferit de ABN Amro, BNP Paribas, Caterpillar Financial Services Corporation, Commerzbank, ICBC (London), ING, Natixis, Raiffeisen, Societe Generale, UniCredit şi banca rusă de stat VTB.
„Această amânare ne permite să trecem cu succes de scăderea preţurilor la materii prime. În plus, acordul va reduce presiunile asupra fluxului de lichidităţi al Mechel în următoarele 12 luni”, a declarat directorul financiar al companiei ruse Stanislav Ploschenko. Potrivit acestuia, acordul convenit cu băncile permite Mechel să mute rambursări de aproximativ 600 milioane de dolari din 2013-2014 până în 2015-2016.
La finele lunii trecute Mechel a obţinut o prelungire similară pentru un alt credit de un miliard de dolari.
Potrivit raportului anual, creditele oferite de băncile ruseşti VTB Group, OAO Sberbank şi OAO Gazprombank sunt responsabile pentru aproximativ 60% din datoriile Mechel, iar băncile străine sunt responsabile pentru alte 22%.
Pe de altă parte, decizia autorităţilor de la Kiev de a lega şi mai strâns Ucraina de Moscova, prin refuzul de a semna Acordul de asociere la Uniunea
Europeană, ar putea să-i arunce pe producătorii de oţel din Ucraina împotriva celor din Rusia, care se vor opune încercărilor Kievului de a ieşi din criză prin majorarea exporturilor. Decizia preşedintelui Viktor Ianukovici a declanşat proteste de masă la Kiev, în timp ce pe pieţele financiare au apărut îngrijorări referitoare la devalorizarea monedei şi intrarea în incapacitate de plată. La rândul lor, producătorii de oţel din Rusia nu vor privi în mod favorabil o eventuală aderare a Ucrainei la uniunea vamală formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus.
„Cu siguranţă producătorii de oţel din Rusia văd concurenţa din Ucraina drept o ameninţare”, a declarat Sergey Donskoy,   analist la biroul Societe Generale din Moscova.
Anul trecut, Ucraina a produs 33 milioane tone de oţel brut, cu 10 milioane mai puţin decât producţia record din 2007, şi a exportat un total de 24 milioane de tone de produse siderurgice, ceea ce a reprezentat 28% din totalul exporturilor Ucrainei. În Rusia, anul trecut producţia de oţel s-a situat la 70 milioane de tone, însă această ţară are cel mai mare surplus de oţel din regiune iar în condiţiile unei cereri globale reduse, un acord vamal cu Ucraina nu ar face decât să intensifice competiţia.
„Lipsa de perspective pentru creşterea cererii interne precum şi capacităţile de rezervă vor face ca firmele ucrainene să-şi majoreze exporturile, inclusiv spre uniunea vamală”, a declarat un reprezentat de la Severstal, al doilea mare producător de oţel din Rusia. Potrivit acestuia, este posibil ca în acest an Ucraina să fie responsabilă pentru 65% din totalul importurilor de oţel ale Rusiei.
Severstal estimează că barele de oţel din Ucraina sunt vândute în interiorul uniunii vamale la un preţ cu 12, 6% mai mic decât pe alte pieţe. În schimb, mai multe firme ruseşti din domeniul mineritului şi siderurgiei, inclusiv Mechel şi Evraz, au cerut recent ajutorul Guvernului de la Moscova pentru a se putea restructura şi a redeveni competitive.
Principalii producători de oţel din Ucraina sunt Metinvest, care controlează aproximativ 50% din piaţa, iar cel mai mare jucător străin este ArcelorMittal, care controlează aproximativ 12% din piaţa ucraineană. Însă ambele firme au în Ucraina operaţiuni integrate vertical, ceea ce înseamnă că se aprovizionează cu minereu de fier şi cărbune de la minele proprii în loc să cumpere de pe piaţă în dolari.
În cazul în care Ucraina ar adera la uniunea vamală formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus, acest lucru ar da producătorilor de oţel din Ucraina acces la o piaţă mai mare dar ar creşte şi presiunile pentru consolidări transfrontaliere pentru a realiza economii şi a-şi moderniza facilităţile de producţie învechite. La nivel regional, Metinvest, cu o producţie de 12, 5 milioane tone de oţel în 2012, este devansat de producătorii ruşi Evraz (15, 9 milioane tone), Severstal (15, 1 milioane tone), NLMK (14, 9 milioane tone) şi MMK (13 milioane tone). Însă toate aceste firme sunt depăşite de ArcelorMittal care anul trecut a avut o producţie de 93, 6 milioane tone.
Mechel produce oţel şi cărbune siderurgic şi are aproximativ 80.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul este deţinut de Igor Zyuzin, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 3, 1 miliarde de dolari. La mijlocul lunii trecute, acţiunile Mechel au înregistrat o cădere record de 41% pe fondul speculaţiilor că firma ar putea să intre în incapacitate de plată.
În România, în luna martie a acestui an, Nikarom (o societate cu trei salariaţi şi o cifră de afaceri de 340.000 de euro) a achiziţionat pentru 70 de dolari combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte, care împreună realizau o cifră de afaceri de 850 de milioane de euro. Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor Ciumakov şi Svetlana Ciumakova, părinţii Olgăi Ciumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti.
Distribuie:

Postaţi un comentariu