Amenzi de 10.000 de lei pentru hărțuire stradală, sexuală sau psihologică

Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan-Gayral, care prevede sancționarea cu amendă contravențională, de la 3.000 lei la 10.000 lei,  pentru hărțuire, hărțuire sexuală și hărțuire psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.

Cum este definită hărțuirea în lege:

“prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

prin hărţuire sexuală se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.”

Proiectul a trecut cu 214 voturi “pentru”, 8 împotrivă și 4 abțineri și va merge la promulgare.

“Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală. Practic, hărțuirea, hărțuirea sexuală și hărțuirea psihologică, altele decât cele prevăzute de legea penală și înfăptuite în afara unor relații de muncă nu sunt pedepsite în niciun mod”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul independent Oana Bîzgan.

Amenzi uriașe în restul Europei

Cu toate acestea, româncele preferă să își schimbe locul de muncă, decât să facă publice avansuri nedorite și nepermise. Așa se face că în România, ca și în Ungaria de alfel, sunt înregistrate puține sesizări în urma unor acte de hărțuire.

La polul opus sunt țări precum Statele Unite și Franța, dar și Austria, Germania și Spania, unde amenzile sunt uriașe în unele cazuri. În Franța, de pildă, una din primele țări care a reglementat hărțuirea sexuală la locul de muncă, hărțuitorul este și închis timp de un an și primește și o amendă usturătoare – 15.000 de euro.

În Finlanda, compensația materială minimă acordată de instanța de judecată este de 3.240 de euro, iar în legislația din Austria, hărțuirea se pedepsește cu închisoarea de până la șase luni sau cu amendă până la 360 de rate zilnice.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu