Aleluia! Se fac parcuri în cartierele Bună Ziua și Zorilor

Primăria Cluj-Napoca a demarat procedurile pentru construirea a două parcuri de mari dimensiuni în cartierele Bună Ziua și Zorilor. A fost întocmit și un caiet de sarcini pentru elaborarea studiului de oportunitate în vederea stabilirii/identificării terenurilor penru amenajarea celor două parcuri. Anunțul a fost și publicat pe SICAP, însă deocamdată fără succes.

”Am identificat două zone foarte problematice la nivelul municipiului Cluj-Napoca, una în cartierul Bună Ziua, cealaltă în Zorilor. Sunt două zone în care nu avem niciun fel de parc, niciun fel de bază sportivă și nevoia de mobilitate de aici este una extrem de mare. Dorim să construim acolo două parcuri pe o suprafață de minim un hectar, un hectar și jumătate, chiar dacă va trebui să facem exproprieri.

Este a treia oară când am postat anunțul pe SICAP și încă n-a venit nimeni interesat să ne identifice terenurile, să ne facă evaluările, astfel încât să putem lua o decizie în privința terenurilor celor mai propice pentru aceste două proiecte. Avem mai multe zone în Bună Ziua unde putem să construim un asemenea Parc, în cartierul Zorilor să spunem că nu prea avem multe opțiuni pentru că este o zonă cu foarte multe blocuri construite de acum 40 de ani. Sper să vină în cele din urmă o firmă la licitație și să putem demara procedura, să intrăm în linie dreaptă cu ea”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul Clujului.

”Parcurile vor avea minim un hectar suprafață, pentru că pentru o suprafață mai mică nu mai putem discuta despre un parc, putem discuta doar de un loc de joacă și cam atât. Ori, parcul înseamnă alei, înseamnă spațiu verde, arbori de mari dimensiuni și, sigur, și un loc de joacă pentru copii, un loc în care oamenii să vină să se plimbe, să se relaxeze

Mi-e foarte greu să avansez un cost al acestor parcuri. Ce vă pot spune este că pentru asta vom aloca atâția bani cât este necesar, pentru că discutăm de câteva zeci de mii de oameni care vor beneficia de ele. Sigur, în toate PUZ-urile pe care urmează să le aprobăm, noi solicităm să aibă loc de joacă pentru copii, dar nu este niciun PUZ de o asemenea anvergură în care să se ofere un spațiu verde pe o suprafață atât de mare.

Aș estima că în perioada următoare, odată ce vom avea această identificare a zonelor, și evaluarea terenurilor, putem să intrăm în Consiliul local, să alocăm banii, să facem studiile de fezabilitate și anul viitor am putea să ne apucăm de expropriere. Parcurile nu necesită până la urmă investiții extraordinar de mari, chiar dacă există rețele, acestea nu necesită relocare, trebuie doar protejate. Deci estimez că odată realizată exproprierea la anul, în 2020 amputea finaliza aceste două proiecte atât de necesare.”

Proiect similar și la bugetare participativă

Un proiect de amplasare a unui parc în cartierul Bună Ziua există depus la concursul de bugetare participativă din acest an, proiect cate după cel de montare de defibrilatoare automate externe în locurile publice din Cluj-Napoca, a strâns cel mai mare număr de voturi din partea clujenilor.

”Având în vedere numărul mare de unități locative aflate în cartierul Bună Ziua, noi locuitorii acestui cartier dorim amenajarea unui parc în acestă zonă.”, se arată în motovarea acestui proiect.

Comisia tehnică de analiză a propunerilor de proiecte a declarat eligibil acest proiect.

”După finalizarea demersurilor legale de indentificare a unui teren pretabil. Proiect comasat cu proiectele “Parc de joacă/zonă de recreere pentru familii și pentru câini, Calea Turzii” (Alex Hoisan), “Parc în cartierul Bună ziua” (Budnar Adrian), “Parc/loc joacă copii/copaci pe trotuare strada Bună Ziua” (Mirela Maria Muresan), “Amenajare spatiu verde intre Andrei Muresanu si Buna Ziua” (Mioara Farcas) conform Capitolului 6, Punctul 14.”, se arată în nota comisiei.

În ce privește amplasamentul acestui parc, au fost propuse două spații: cel dintre magazinul Oncos și Biserica Penticostală, și cel dintre carmangeria Moldovan și supermarketul Lidl.

Afișarea rezultatelor finale ale concursului de bugetare participativă din acest an se va face în 26 noiembrie. Cele 15 proiecte declarate câștigătoare urmează să fie implementate începând cu anul 2019.

Parcurile Clujului

  1. Iulius Parc, este situat în imediata apropiere a mall-ului cu același nume. Nu este unul dintre cele mai mari parcuri din oraș, însă este unul dintre cele mai frumoase la care se poate ajunge foarte ușor. Acesta a fost gândit ca fiind un loc destinat relaxării, dar și practicării sportului în aer liber, având o pistă pentru alergat, iar Lacul Gheorgheni sporește calitatea sa de adevărată oază în aglomerația urbană.
  2. Parcul Cetățuia, este unul dintre cele mai renumite parcuri ale orașului. Este perfect pentru o vizită la apusul soarelui, întrucât oferă o priveliște uimitoare. Poți profita de ieșirea în natură pentru a face mișcare, deoarece trebuie să urci un număr de 237 de trepte pentru a ajunge la destinație.
  1. Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, locul ideal pentru o ieșire alături de familie, dar și pentru a efectua diverse activități. Plimbarea pe alei poate fi înlocuită cu șederea într-un hamac sau cu hrănitul rățuștelor de pe Lacul Chios. Poți practica un sport, citi o carte, realiza fotografii sau participa la diverse evenimente și concerte organizate în acest spațiu.
  1. Faleza Someșului, reprezintă traseul care face legătura dintre Parcul Babeș și Parcul Rozelor. Faleza este ideală pentru o plimbare cu rolele, skate-ul, trotineta sau bicicleta
  1. Grădina Miko, cunoscută și sub denumirea de „Parcul de la Geografie”, este un spațiu mic, dar cu multă verdeață, alei și bănci în care te poți refugia atunci când te afli în zona Hașdeu. În trecut a fost o grădină botanică, dar în prezent găzduiește Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai.
  1. Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” (Parcul Babeș), alegerea ideală dacă șederea ta în Cluj-Napoca este una prelungită și dacă ești o persoană dinamică a cărei rutină zilnică include și mișcarea în aer liber. Destinat practicării unui număr mare de activități, parcul oferă o pistă de atletism, un bazin de natație acoperit, terenuri de fotbal și câteva săli de aerobic și de forță.
  1. Parcul Rozelor, renumit printre iubitorii de sport, deoarece este dotat cu cel mai modern skateparc din oraș. De asemenea dispune și de două terenuri de baschet, spațiu de joacă pentru copii și aparate de fitness.
  1. Parcul Mercur, situat în cartierul Gheorgheni reprezintă o oază de liniște special amenajată cu un spațiu de joacă pentru copii. Spațiile verzi sunt întinse, iar copacii înalți creează o atmosferă de basm.
  1. Parcul „Iuliu Prodan”, poate fi considerat un exemplu pentru locațiile menționate anterior, fiind unul dintre cele mai bine îngrijite spații verzi ale orașului. Este situat în cartierul Zorilor, iar dotările cu aparate pentru activități relaxante în familie îl fac locul ideal pentru o ieșire în natură.

Sursa: lavillacluj.ro

Distribuie:

Postaţi un comentariu