Alegerile europarlamentare: începe jocul. Nume cunoscute, surprize și mesaje patriotice

Prezentarea candidaților pentru Parlamentul European, care vor fi supuși scrutinului din 26 mai anul acesta, s-a lăsat așteptată până în ultimele zile înainte de data limită. Traian Băsescu, Sebastian Ghiță dar și Victor Ponta au lăsat să treacă o perioadă de suspans până la o decizie finală. Prezentăm mai jos listele oferite de partide, cu precizarea că unele candidaturi sunt destul de cunoscute spațiului public din România, altele nu sunt încă prezentate cu date particulare.

Partidul Social Democrat

Lista candidaţilor PSD la europarlamentarele din luna mai, care a fost validată în reuniunea Comitetului Executiv al PSD de la Palatul Parlamentului, are următoarea componenţă: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliţă, Emilian Pavel, Doina Pană.

Prezența jurnalistei Carmen Avram pe listă a fost interpretată ca o reacție la candidatura lui Rareș Bogdan la PNL. Sloganul partidului este „Patrioți în Europa. România merită mi mult”.

„Eu nu am fost votant PSD. Până în 2009 am votat PNL. După 2009 am tot aşteptat ca PNL să îşi revină şi i-am găsit mereu scuze. După acest decembrie 2016, am văzut un partid care câştigă alegerile şi, la câteva săptămâni, există această tentativă de a fi înlăturat de la putere. L-am văzut asaltat în moduri în care nu credeam că mai e posibil, şi dinăuntru, şi dinafară. Şi l-am văzut în această zbatere de a ţine piept presiunii. El, întâi şi întâi, nu cedează şi mai are timp să rezolve şi lucruri. Şi m-am uitat la el, la acest partid şi cumva, pentru prima dată în istoria mea personală, am prins drag de el şi am început să îl respect. Am început să simt pentru el lucruri pe care nu am crezut că pot să le simt. S-au întâmplat lucruri în aceşti ultimi 2 ani, care pentru mine au fost şocanţi. Şi forţa acestor oameni, care au fost huiduiţi, huliţi, scuipaţi, în toate felurile, forţa acestor oameni de a duce mai departe o misiune pe care şi-au asumat-o şi au câştigat-o în mod legal”, a spus Carmen Avram.

„Pe lângă asta, a fost un moment decisiv, când am ştiut că sunt de partea lor total: speech-ul pe care Viorica Dăncilă l-a ţinut în Parlamentul European, atunci când era problema rezoluţiei care s-a votat. Ăsta e un speech pe care eu aş putea…, până la următorul fabulos care o să apară, aş putea să-l ascult în buclă. E o pledoarie pentru România pe care eu n-am mai auzit-o. Şi are doamna Dăncilă această sintagmă pe care o foloseşte foarte des: ţara mea. Pe mine mă atinge în inimă asta… a început să mă doară pentru că ţara mea suferă. Şi în Parlamentul European a fost această doamnă care, cu vocea ei firavă, a spus: Ţara mea nu merită să fie pedepsită”, Carmen Avram, candidat.

Partidul Național Liberal

PNL deschide lista candidaților pentru europarlamentare cu un om de presă: moderatorul de televiziune Rareș Bogdan. Lista a fost validată în Biroul Executiv Național al PNL și conţine următoarele nume, în ordine: Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Valean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu, Vlad Nistor, Mihai Ţurcanu, Violeta Alexandru.
Sloganul partidului este „România în primul rând/ E timpul României”

“Nu văd o alianţă cu partidul lui Victor Ponta. Dânşii pot să susţină un guvern PNL, cu premier dat de PNL, în Parlament. Nimeni nu-i poate opri, pentru că sunt mai proeuropeni decât PSD, asta indiscutabil, dar alianţă cu aceştia, nu. Alianţă doar cu USR-PLUS şi PMP, dacă aceştia vor reuşi să se menţină şi să intre în Parlamentul European. Şi mai cred ceva, că Dacian Cioloş e un om rezonabil care nu uită anumite lucruri şi care în momentul în care preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi va anunţa candidatura la al doilea mandat îl va susţine, pentru că, în cazul în care USR-PLUS nu va avea candidat la prezidenţiale, preşedintele României va câştiga din primul tur alegerile, scutind nişte costuri electorale. Iar alegerile acestea (europarlamentare, n.r.) vor arăta că prima forţă a Opoziţiei este Partidul Naţional Liberal. Peste 10 săptămâni se va dovedi că PNL este singurul partid care va avea un scor de peste 25%, în timp ce USR-PLUS va avea între 15 şi 17 procente, pentru că nu ai cum să te baţi cu un partid care are 13.000 de consilieri, 1.100 de primari, aproape 100 de parlamentari, europarlamentari, organizaţii în fiecare cătun şi în fiecare oraş din România”, Rareş Bogdan, locul 1 pe listă

Alianţa USR-PLUS

Lista comună a alianţei USR-PLUS la europarlamentare este formată din: 1. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, 2. Cristian Ghinea (USR), 3. Dragoş Pîslaru (PLUS), 4. Clotilde Armand (USR), 5. Dragoş Tudorache (PLUS). 6. Nicolae Ştefănuţă (USR), 7. Vlad Botoş (USR), 8. Ramona Strugariu (PLUS), 9. Vlad Gheorghe (USR), 10. Alin Mituţă (PLUS), 11. Anamaria Naomi Reniuţ (PLUS), 12. Valeriu Nicolae (PLUS), 13. Oana Ţoiu (PLUS), 14. Radu Ghelmez (USR), 15. Liviu Iolu (PLUS). Posibil slogan de campanie: „Mergem la victorie!/ Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie/ Semnaţi ca să aveţi ce să votaţi”.

„Astăzi facem un pas în plus pentru a scăpa România de hoţie şi de penali şi pentru a reîncepe drumul României spre Europa, spre democraţie adevărată şi spre bunăstare. Facem lucrul acesta cu ajutorul a peste 500.000 de români pe care i-am întâlnit în aceste ultime săptămâni mergând pe stradă peste tot în ţară. Cu ajutorul lor mergem astăzi înainte. (…) Am strâns peste 500.000 de semnături. Doar în Bucureşti au fost strânse peste 130.000 de semnături, în diaspora peste 22.000 de semnături – o cifră semnificativă dacă ne gândim la faptul că la ultimele alegeri europarlamentare au participat la vot circa 30.000 de români în diaspora. La Zalău, colegii noştri au strâns doar în oraş peste 6.000 de semnături. (…) Facem azi paşi importanţi nu doar pentru a aduce Europa în România, dar şi pentru a propune românilor o adevărată alternativă politică”, Dacian Cioloş, cap de listă

Pro România

Victor Ponta, președintele formațiunii, comisarul european Corina Creţu şi fostul prim-ministru Mihai Tudose deschid lista partidului pentru alegerile europarlamentare. Următoarele locuri sunt ocupate de Iurie Leancă (fostul premier al Republicii Moldova), Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.

Sloganul partidului pentru alegerile europarlamentare este „Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni”.

“Cred că pe 26 mai sunt două bătălii importante pe care le avem. În primul rând, să arătăm că există o alternativă la ceea ce azi înseamnă un discurs xenofob, şovin, antieuropean, un discurs de ură, de dezbinare…Aceasta este prima bătălie, o alternativă pentru cei care sunt extrem de dezamăgiţi, scârbiţi, speriaţi de această ură care se revarsă peste noi toţi. A doua bătălie: dacă cineva vrea să se schimbe situaţia politică acum, nu în decembrie 2020, la alegerile parlamentare, schimbarea o poate aduce doar Pro România. Sunt convins că doar la Pro România pot să vină mai mulţi parlamentari de la PSD, de la ALDE, să ne ajute să schimbăm conducerea Camerei Deputaţilor şi Guvernul actual. Altfel, o să stăm până în decembrie 2020 şi groapa în care suntem va fi din ce în ce mai mare”, Victor Ponta, la BEC.

Partidul Mişcarea Populară

Lista partidului o deschide chiar Traian Băsescu – senator, preşedinte de onoare al PMP, urmat de Eugen Tomac – profesor, deputat, preşedinte PMP, Ioana Constantin – consultant management şi comunicare, doctorand, secretar general adjunct al PMP, Marius Paşcan – lector universitar, deputat, preşedinte executiv al PMP, Simona Vlădica – lector universitar, doctor în psihologie, preşedinte PMP Călăraşi, Robert Turcescu – deputat PMP, Teodora Desagă –consilier parlamentar, consilier local oraş Bragadiru, Petru Movilă – deputat, vicepreşedinte PMP.
Sloganul partidului, singurul eminanmente pro-european este „Uniţi în Europa”

UDMR

Iuliu Winkler deschide lista UDMR la alegerile europarlamentare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea mizează pe două mandate de europarlamentar, dar printr-o bună mobilizare poate obţine chiar trei. Pe locul doi este Vincze Loránt și pe locul trei pe dna Hegedus Csilla. Sloganul partidului este „Europa puternică, Transilvania prosperă”

ALDE

Lista ALDE europarlamentare 2019. Candidați ALDE europarlamentare 2019. ALDE a depus marți la Biroul Electoral Central semnăturile de susținere și lista de candidați pentru Parlamentul European. Pe primul loc este Norica Nicolai (actual europarlamentar ALDE), urmată de Daniel Barbu (fost președinte al AEP), Renate Weber (actual europarlamentar ALDE), Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor), Varujan Vosganian (vicepreședinte ALDE), Andrei Gerea (chestorul Camerei Deputaților), Radu Silaghi (conf. univ dr. la Universitatea Babeș Boyai). Sloganul partidului este „În Europa cu demnitate”

 

[stextbox id=’info’ defcaption=”true”]Alegerile din 2009 din România au fost primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European la care România a participat alături de Bulgaria, concomitent cu restul țărilor membre ale Uniunii. Precedentele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007, după intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană; din această pricină au fost alegeri pentru un mandat incomplet. Conform Tratatului de la Nisa, România a avut un număr de 33 de reprezentanți în mandatul 2009-2014, rezultați în urma redistribuirii celor 783 de locuri între țările membre ale Uniunii. În România, alegerile s-au desfășurat duminică, 07 iunie 2009, la nivel național. Au participat la vot 5.035.297 de persoane, (prezență la vot 27,67%) Rezultate finale: Alianța Electorală Partidul Social Democrat + Partidul Conservator, 31,07%, 11 mandate; Partidul Democrat Liberal, 29,71%, 10 mandate; Partidul Național Liberal, 14,52%, 5 mandate; Uniunea Democrată Maghiară din România, 8,92%, 3 mandate; Partidul România Mare, 8,65%, 3 mandate; Elena Băsescu, 4,22%, a intrat în Parlament[/stextbox]

[stextbox id=’info’ defcaption=”true”]Alegerile pentru Parlamentul European din 2014 s-au desfășurat în România în data de 25 mai 2014. În cadrul alegeri pentru Parlamentul European, 2014 au fost desemnați cei 751 de deputați care vor constitui Parlamentul European. Alegătorii români vor fi reprezentați în urma acestui scrutin de 32 de deputați. În România campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2014 a început în data de 25 aprilie 2014 și s-a încheiat în data de 24 mai 2014, ora 7. Total (prezență la vot 32,44%), adică 5.911.794 de persoane. rezultatul final:
Alianța Electorală Partidul Social Democrat-UNPR-PC, 37,60%, 16 mandate; Partidul Național Liberal, 15,00%, 6 mandate; Partidul Democrat Liberal, 12,23%, 5 mandate; Mircea Diaconu, independent, 6,81%, Uniunea Democrată Maghiară din România, 6,29%, 2 mandate; Partidul Mișcarea Populară, 6,21%, 2 mandate.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu