Afacere de familie: „Fabrica” de cupcakes

Foto: Dan Bodea

El a absolvit Facultatea de Business la Universitatea Babeș-Bolyai, iar ea Facultatea de Medicină Dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj și împreună dețin astăzi cheia unei afaceri dulci: un laborator de patiserie specializat pe muffins și cupcakes, cunoscute în România cu numele de brioșe. S-au gândit să-și deschidă afacerea într-un moment în care pe piața din Cluj existau puține oferte în acest sector. Astăzi lucrează împreună la Alors Cupcakes, sunt plini de idei și abia așteaptă să le vadă „scoase din cuptor”.

Mi-a plăcut dintotdeauna să lucrez manual și îmi plăcea ideea de a-i ajuta într-un fel sau altul pe cei din jurul meu. Îmi doream să fac ceva practic încă de când mi-am căutat profilul facultății, nu să stau la un birou opt ore pe zi. Atunci m-am gândit la tehnica dentară. După absolvire am lucrat în mai multe cabinete și a fost destul de greu să îmi găsesc un loc de muncă dat fiind numărul mare de absolvenți care și-au dorit să rămână în Cluj, venind din orașe mai mici. Am lucrat și în cabinetele unor medici stomatologi și în laboratoare unde am eram doar noi, tehnicienii. Era o anume instabilitate și evoluam destul de greu la momentul respectiv. Așa că m-am gândit că dacă tot am făcut tehnică dentară și am prins îndemânare și dacă tot îmi plăcea să fac acasă prăjituri, de ce nu aș dezvolta ideea”, povestește Laura, jumătatea familiei Caba, originară din Zalău.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

01IMG_9674

Soțul ei, Sergiu, a urmat cursurile unei facultăți de business în ideea de a avea cândva o afacere. A făcut un master în turism, a lucrat o perioadă în hoteluri, dar la un moment și-a sincronizat ideile cu cele ale soției lui și au identificat împreună o nevoie pe piața din Cluj. „Eram în 2013 când am luat decizia să ne interesăm, să ne specializăm și să vedem ce avem de făcut ca laborator, ca producție și rețete. A trebuit să o luăm de la zero și în 2014 am început oficial să venim cu propria noastră ofertă de cupcakes”, explică Sergiu Caba. Dacă în timpul facultății Laurei îi plăcea să pregătească diverse deserturi doar din pasiune, în momentul în care s-a decis asupra ideii de a deschide un laborator de patiserie, a început să ia lucrurile mult mai în serios. A mers la Londra și a urmat un curs de specializare, s-a înscris la un curs de cofetar-patiser la Cluj și cu timpul a început să renunțe la ideea profesiei pentru care se pregătise în facultate deși la acel moment nu se vedea făcând altceva.

Nici eu, nici soția mea nu am mai stat la povești și regrete. Am început totul cu fonduri proprii. Am apărut pe piață specializați pe cupcakes, dar am ajuns să diversificăm în ultimul ani oferta în urma cererilor de candybar. Așa am ajuns să facem și alte deserturi și în continuare dezvoltăm idei”, precizează Sergiu. Astăzi, el se ocupă de partea administrativă, de aprovizionare, de relația cu clienții și cu furnizorii și de livrări și Laura se ocupă mai mult de ceea ce înseamnă producție. Angajați nu au, sunt doar ei doi și uneori îi găsești în laborator până seara târziu, în funcție de comenzi. „Primim foarte multe comenzi de la firme și sunt zile când stăm foarte mult în laborator. Azi dimineață (miercuri, n.r.) ne-am trezit la ora 5.30 pentru că la ora 8 trebuia să livrăm o comandă. Poate la un moment dat eu mă voi axa doar pe partea de decorațiuni și voia duce pe cineva care să mă ajute la partea de copt și creme. Deocamdată însă suntem doar noi doi. Magazin de prezentare încă nu avem, dar avem clienți mulți prin recomandări și de pe site și Facebook. Folosim ingrediente pe care le folosește oricine în bucătărie și atunci nu apelăm la mix-uri. Poate și prețul este mai mare uneori decât al unor prăjituri pe care le găsim în anumite cofetării, dar putem garanta pentru ingredientele pe care le folosim”, declară Laura. Prima comandă de cupcakes personalizate a fost destul de mare, respectiv 100 de bucăți pe care a trebuit să le pregătească exclusiv manual. Cea mai mare comandă a fost de 400 de bucăți și atunci s-au gândit că e cazul să își achiziționeze o imprimantă cu ajutorul căreia să printeze orice logo sau imagine pe suport comestibil. Astăzi, pun la dispoziție diverse sortimente de blaturi pentru cupcakes și tot atâtea tipuri de creme, inventivitatea fiind cuvântul de ordine când vine vorba să orneze gustoasele prăjituri.

Următorul pas, spun cei doi tineri, este să își deschidă un punct de lucru sau o cofetărie undeva în zona centrală a Clujului. Sunt conștienți că mai au mult de lucru pentru a deveni cu adevărat cunoscuți în Cluj, dar începutul este unul promițător.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Irina says:

    Buna ziua! Am incercat sa va caut pe facebook dupa numele Alors Cupcakes, insa nu am gasit nimic. Cum va putem gasi online?

Postaţi un comentariu