Aeroportul clujean îşi modernizează terminalul de plecări şi construieşte o “parcare” de avioane

Autorităţile judeţene au emis autorizațiile de construire pentru două importante din cadrul programului de extindere și modernizare a aeroportului clujean: „Construirea platformei de staţionare aeronave şi suprafeţe de handling aferente la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj”, respectiv „Modernizarea terminalului plecări – zona regrupare la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

Modernizarea şi extinderea aeroportului este necesară din perspectiva creşterii constante a traficul anual de pasageri, care în ultimii 20 de ania înregistrat o creștere de aproape 100 de ori a nivelului. Şi pentru anul 2017 se estimează că aeroportul clujean va avea un trafic cuprins între 2, 7 și 3 milioane de pasageri, o creștere cu aproximativ 25% comparativ cu cel din anul 2015. Aceste trend constant ascendent nu ar putea fi susținut corespunzător decât printr-o redimensionare adecvată a infrastructurii de transport aferente, respectiv o modernizare și creștere a capacității celor două terminale, primul vizat fiind cel de plecări. 

În ceea ce privește construirea unui platforme de staționare pentru aeronave, această investiție a devenit indispensabilă având în vederea creșterea constantă, corelativ cu cea a traficului de pasageri, a numărului de mișcări și aeronave deservite. Numai în cursul anului 2017, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj va deschide zece noi destinaţii care se adaugă celor 14 inaugurate anul trecut, urmând a fi astfel puse astfel la dispoziţia călătorilor nu mai puțin de 46 de destinaţii interne şi externe. În aceste condiții în care traficul aeronavelor este tot mai dinamic, aeroportul clujean este nevoit să îşi suplimenteze numărul de poziţii de staţionare aeronave cu o capacitate portantă suficientă pentru accesul tuturor tipurilor de aeronave de categoria C, iar în perspectivă de categoria D sau E.

„Scopul acestor noi investiții pe care le-am demarat este acela de consolidare a statutului Aeroportului clujean de al doilea mare aeroport al țării și important nod aeroportuar regional, obiectivul nostru declarat fiind ca Poarta aeriană a Transilvaniei să poată gestiona în condiții optime, în următorii ani, un trafic anual de pasageri de aproximativ 5 milioane de persoane, respectiv o creștere a numărului de destinații deservite cu peste 35%”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.”

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu