Adrian Dohotaru: Depozitul de la Pata Rât a fost închis cu o întârziere de cel puțin cinci ani

Foto: Dan Bodea

„Depozitul a fost închis cu o întârziere de cel puțin cinci ani, deci nu e motiv de laudă pentru președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. Apoi, am dubii că nu se va mai vărsa levigat din depozitul vechi în continuare, e nevoie de o analiză independentă. Levigat sigur se deversează și acum în pânza freatică, ajunge în Zăpodie, apoi în râul Someș, dar de la rampele temporare.

Trebuie închise cât de repede și rampele temporare, dar mai e până se deschide noul depozit, inaugurare mereu amânată de conducerea Consiliului Județean. La Pata Rât poluează în continuare depozitele temporare pentru că eliberează metan și din cauza stației de piroliză care nu funcționează în parametri optimi. Sunt necesare studii independente pentru a vedea cum funcționează stația de piroliză, cât poluează, cum se poate îmbunătăți sistemul.

E relevant a vedea cum funcționează stația de piroliză din rampa Primăriei și pentru că Alin Tișe a anunțat că va instala stație de piroliză și la noul centru (CMID). Bineînțeles, rămâne problema oamenilor ghetoizați în Pata Rât care suportă cel mai mult poluarea, nu doar noi, din Cluj. Faptul că Pata Rât e poluat poate constata orice persoană care merge la Pata Rât sau trece prin aeroportul clujean, care pute de îți mută nasul mai ales seara. De aceea, am propus un grup de lucru pe tema Pata Rât la Consiliul Județean, Tișe a acceptat, apoi a amânat inaugurarea sa. Ultima promisiune e de a pune bazele grupului de lucru doar din ianuarie. Rolul grupului e de a a ajuta autoritățile în a găsi soluții pe termen mediu și lung pentru a implementa un sistem de management al deșeurilor la nivel județean mult mai eficient decât cel actual.” – ne-a declarat Adrian Dohotaru, deputat de Cluj și activist de mediu

Distribuie:

Postaţi un comentariu