ADI Eco-Metropolitan s-a întrunit să discute despre stadiul lucrărilor la centrul de deșeuri

În contextul numeroaselor probleme grave legate de gestionarea serviciului de salubrizare a localităților din județ, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan Cluj s-a întrunit astăzi la Consiliul Județean Cluj și a discutat despre stadiul în care se află proiectul SMID și despre pregătirea licitației pentru viitorul operator al centrului.

La șdință au fost prezenți primarii sau reprezentanții tuturor celor 81 de unități administrativ-teritoriale din județ. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a prezentat progresul lucrărilor la CMID, viitoarea „fabrică” de procesare a deșeurilor, subliniind faptul că, după un blocaj de patru ani, acestea au fost reluate și se derulează în ritm alert. Totodată, Tișe a reafirmat faptul că acestea urmează a fi finalizate în a doua jumătate a anului viitor. În același timp, președintele Consiliului Județean a prezentat stadiul lucrărilor de închidere și ecologizare a rampelor neconforme din județ, subliniind că la cele din Turda, Huedin și Gherla lucrările urmează a fi pe deplin finalizate până la sfârșitul acestui an.

Un alt punct pe ordinea de zi l-au reprezentat discuțiile referitoare la rolul pe care ADI Eco-Metropolitan îl va avea în ceea ce privește pregătirea documentației necesare în vederea organizării licitație pentru operatorii de colectare și transport al deșeurilor, achiziția urmând să fie demarată la începutul anului viitor. În acest context, a fost supusă aprobării membrilor Asociației propunerea de încheiere a unui contract de consultanță tehnică în vederea atribuirii contractelor de delegare  a serviciului de colectare și transport al deșeurilor, propunerea fiind aprobată.

 „Având în vedere că la începutul anului viitor vom demara ultimele două licitații pentru asigurarea funcționalității depline a viitorului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, cele pentru colectarea și transportul gunoaielor, respectiv operarea Centrului de deșeuri, urmărim să organizăm cât mai eficient toate aceste activități. Desigur, o premisă esențială pentru ca viitorul sistem să funcționeze eficient este să fie estimate cât mai exact cantitățile de deșeuri precum și numărul de beneficiari deserviți”, a declarat Alin Tișe.

De asemenea, tot în scopul eficientizării activității de colectare selectivă a deșeurilor, membri A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj au aprobat, în unanimitate, depunerea în cursul primăverii anului viitor, a unui proiect nerambursabil în valoare de 100.000 euro, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, care urmărește educarea și conștientizarea clujenilor cu privire la beneficiile și importanța colectării separate pe fracții, respectiv a tratării corespunzătoare a deșeurilor.

Nu în ultimul rând, în cadrul ședinței a fost aprobată aderarea A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj la Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, scopul acestui parteneriat instituțional fiind ca entitatea clujeană să beneficieze de informațiile și soluțiile ce rezultă din dezbaterile pe care Federația le organizează în mod curent, precum și de sprijin în anumite probleme de specialitate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu