Actorul Florin Piersic va primi titlul de „clujean de onoare”

Foto: Nicu Cherciu

Consilierii judeţeni au aprobat astăzi proiectul de hotărâre prin care se propune acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – “Clujean de onoare” actorului Florin Piersic, un proiect iniţiat de preşedintele Marius Mînzat.

La cererea consilierului Rareş Rusu toţi consilierii prezenţi s-au alăturat în calitate de iniţiatori acestui proiect. Hotărârea a fost adoptată cu 31 de voturi pentru.

„Una dintre personalităţile cu adevărat excepţionale ale vieţii culturale clujene, naţionale, dar şi internaţionale, este marele maestru Florin Piersic, una dintre cele mai reprezentative, apreciate şi iubite figuri ale dramaturgiei româneşti, care a bucurat şi inspirat generaţii întregi de români şi nu numai, talentul său actoricesc dovedit în numeroasele piese de teatru şi filme consacrându-l drept unul dintre cei mai mari actori care s-au perindat vreodată pe scenele ţării noastre. Maestrul Florin Piersic este omul-spectacol, cu un imens fler şi de o sinceritate dezarmantă. Domnia sa răspunde enciclopedic la orice întrebare cu o sinceritate debordantă şi nu se ascunde în spatele cuvintelor. E deschis, cald, emoţionează prin cuvintele bine alese, creează bună dispoziţie printr-un umor natural, ducând harul oratoriei la nivel de artă. Datorită acestui fapt, a reuşit să stabilească o interacţiune metafizică cu publicul său, aprecierea de care se bucură rezultând şi din uşurinţa cu care şi-a deschis sufletul în faţa acestuia, împărtăşindu-i, în stilul său inconfundabil, propriile experienţe de viaţă, pline de tâlc şi umor. Datorită uriaşelor sale resurse interpretative, a jucat, cu aceeaşi uşurinţă, dramă, comedie, tragedie, figuri istorice, divertisment, domnia sa rămânând de-a lungul întregii sale cariere artistice inepuizabil, proaspăt, inventiv şi, bineînţeles cu mult „lipici” la spectatorii români”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Florin Piersic s-a născut în data de 27 ianuarie 1936, la Cluj. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut însă în trei localităţi din judeţul Suceava: Corlata, Pojorâta şi Cajvana. După ce în 1941 tatăl actorului a obţinut un post în Cernăuţi, întreaga familie s-a mutat în oraşul din nordul Bucovinei. Ulterior Florin Piersic a revenit la Cluj-Napoca unde a urmat cursurile Liceului de băieţi nr. 3 (azi, Colegiul Naţional Emil Racoviţă).  În ciuda obstacolelor iniţiale apărute din cauza faptului că tatăl său, Ştefan Piersic, era deţinut politic, Florin a reuşit să absolve Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC, astăzi UNATC), promoţia 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. De-a lungul anilor, actorul Florin Piersic a desfăşurat o bogată activitate teatrală, interpretând zeci de roluri. Celebritatea şi popularitatea marelui actor a venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci şi din cele de pe marele sau micul ecran. Debutul cinematografic s-a produs cu filmul „Ciulinii Bărăganului” din 1957.

De-a lungul timpului, maestrul Florin Piersic a primit titlul de „cetăţean de onoare” al mai multor oraşe precum: Cluj-Napoca, Bacău, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti, Galaţi sau chiar Nazaret. În anul 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Mai târziu, în anul 2002, actorul Florin Piersic a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. În 2009, maestrul Florin Piersic a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. De asemenea, la 10 decembrie 2012, prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, marelui actorului clujean i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova. 

„Analizând întreaga şi vasta carieră a marelui actor Florin Piersic, al cărei traseu şi evoluţie se confundă cu însăşi existenţa domniei sale, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care această personalitate de excepţie trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare”. Această iniţiativă este cu atât mai oportună cu cât, în data de 27 ianuarie 2016, maestrul Florin Piersic a împlinit  frumoasa şi jubiliara vârstă de 80 de ani iar talentul, carisma, temperamentul, sensibilitatea, puterea, energia, dragul de artă, de oameni şi, mai ales, de Cluj, reprezintă tot atâtea atuuri indiscutabile şi motive temeinice care îl recomandă drept membru de onoare al Galeriei marilor personalităţi ale judeţului nostru şi ale României”, se mai arată în acelaşi document

Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” domnului Florin Piersic şi a însemnelor distinctive realizate în acest sens urmează a avea loc în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Judeţean Cluj.

Postaţi un comentariu