A vizitat 12 țări europene făcând autostopul. Acum cutreieră România pentru a-i determina și pe alții să încerce metodele alternative de călătorie

Bogdan Budai / Foto: Dan Bodea

Bogdan Budai are 25 de ani, este din Hunedoara și a terminat facultatea de psihologie. Povestea lui a început în 2013, când s-a hotărât să demisioneze din postul său dintr-o multinațională din Timișoara pentru a-și urma visul de a călători prin Europa. Și-a propus să călătorească folosind metode alternative: autostopul pentru transport și voluntariatul pentru a obține cazare și masă. Și-a pregătit un singur rucsac cu lucrurile necesare călătoriei și a stabilit doar ziua plecării, nu și cea de întoarcere. Astfel, toate drumurile lui au ajuns să măsoare, în timp, aproape doi ani.

Dorința de a călători prin cât mai multe țări, de a cunoaște cât mai multe culturi a avut-o dintotdeauna. La un moment dat a realizat că viața sa nu este cea pe care și-ar fi dorit-o, cu toate că jobul îi oferea un anumit confort financiar. Astfel, și-a dat demisia și a plecat în lume.

„Am făcut ce am simțit, așa mi-a venit curajul, din intuiție, din ceea ce mi-a spus sufletul. Nu a durat foarte mult să ies din zona mea de confort. Decizia nebunească a fost luată într-o clipită, după care am lucrat activ ca să nu mai pot da înapoi, în sensul că mi-am dat demisia, apoi am vorbit cu colegii de apartament și le-am zis că plec. M-am hotărât să fac chestia asta și nu știu cât curaj am avut. A fost o decizie nebunească și n-am gândit-o prea mult”, povestește Bogdan.

Decizia lui i-a luat prin surprindere pe cei din jurul lui, care inevitabil s-au împărțit în două tabere: susținători și sceptici. Recunoaște că părinții nu au fost cei mai fericiți atunci când au aflat, mama fiind chiar îngrijorată, dar pe parcurs s-au obișnuit și și-au schimbat părerea. Atitudinea pozitivă a fratelui său și a prietenilor față de ideea lui neobișnuită i-a adus multă încredere și ușurare. A plecat la drum cu un rucsac și 300 de euro, banii din ultimul salariu. Nu știa cât timp îi vor ajunge banii, dar știa că se poate călători și cu bani puțini, din poveștile unor prieteni.

„Ideea de a călători prin metode alternative a venit din mai multe motive, dar m-au convins trei oameni. Am cunoscut în trei luni consecutive trei oameni care au făcut chestia asta, două fete și un băiat, care nu se știau, dar îmi spuneau aceleași povești. Dorința de a face altceva și dorința de aventură m-au făcut să iau decizia de a pleca, cu riscurile de rigoare. M-am gândit că mai bine încerc și văd ce se întâmplă, decât să regret”, spune Bogdan.

A învățat pe parcurs cum să își caute cazare sau unde să stea la autostop de pe diverse aplicații sau site-uri. A stat la familii care căutau ajutor în gospodărie sau în afacere timp de câteva ore pe zi, iar în schimbul muncii a primit cazare, mâncare sau bani. Gazdele au avut încredere în el și a avut ocazia să pună în practică lucruri pe care le știa doar teoretic, cum ar fi grădinăritul sau renovarea caselor. Oamenii l-au ajutat și l-au susținut, iar unii i-au devenit chiar prieteni, cu care încă mai păstrează legătura. În Europa, spune Bogdan, e foarte normal ca șoferul care te ia cu autostopul să îți ofere și cafea, ceva de mâncare sau chiar bani pentru a te ajuta să îți continui călătoria.

De-a lungul drumului, tânărul a întâmpinat și situații mai dificile, dar pe care le-a rezolvat cu răbdare și calm. Cel mai mult  a așteptat după o mașină 28 de ore, la o benzinărie, unde a și dormit.

„Am încercat să nu mă gândesc prea mult la faptul că nu voi avea unde să stau sau cu ce să călătoresc, ca să nu mă stresez. Am văzut că se găsesc soluții destule și n-are rost să mă pregătesc din timp pentru ceva ce probabil n-o să apară sau dacă apare, găsesc o soluție. Urmându-mi intuiția, lucrurile s-au așezat și le-am interpretat ca fiind confirmări că ceea ce fac e bine și astfel lucrurile au mers extrem de ușor, se legau oportunitățile”, spune acesta.

Conform planului inițial, Bogdan și-a propus să stea o lună în fiecare țară pe care o vizitează. Doar că pe drum s-au produs mici modificări, iar tânărul a stat cât a simțit în fiecare loc. Astfel, în doi ani, a vizitat 12 țări: Ungaria, Croația, Slovenia, Italia, Franța, Spania, Portugalia, Anglia, Germania, Austria, Belgia, Danemarca.

Călătoria lui Bogdan în jurul Europei poate fi numită o călătorie inițiatică.A pornit dintr-o izbucnire de curaj și adrenalină, a continuat să muncească neobosit pentru a-și împlini dorința, iar acum poate observa efectul pe care aceasta l-a avut asupra sa.

„Experiența asta m-a schimbat în multe feluri, de la faptul că pot să spun că mă cunosc mai bine, la a mă concentra pe ceea ce contează cu adevărat în viață, a vedea că merită să alergi după visurile și dorințele tale lăuntrice și nu după ce spun ceilalți. M-a schimbat în sensul că mi-am făcut eu regulile mele, nu le urmez pe cele impuse de societate, ci mi le-am trecut toate prin filtrul personal și am ales ce e ok și ce nu. De asemenea, experiența asta m-a făcut mai împăcat cu sinele meu”, spune acesta.

S-a întors în România determinat să îi învețe pe oameni să călătorească prin metode alternative și să susțină voluntariatul, atât ca participanți, cât și din ipostaza de gazde. Ține diverse evenimente și în prezent se axează pe public speaking, seminarii și conferințe. A început un tur al țării, pentru a-și stăpâni dorința de a călători, iar în viitor plănuiește o nouă aventură, de data aceasta în afara Europei, împreună cu iubita sa.

Text: Amalia Cărăuș

Distribuie:

Postaţi un comentariu