A venit iarna! Patinoare sunt și nu prea

Foto: Dan Bodea

Fascinația alunecării pe patine este una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei. Nici adulții nu stau deoparte atunci când vine vorba să încalțe patinele, să redevină copii, fie și preț de o oră. În Cluj-Napoca practicarea patinajului a fost dintotdeauna un lucru firesc. Cândva orașul se mândrea cu șase patinoare.

În ultimii ani însă, luciurile de gheață amenajate au devenit tot mai rare, aproape un lux, chiar dacă nu ne referim la prețuri. La fel ca și iarna trecută, și în sezonul hibernal 2018-2019 clujenii se vor bucura de doar două patinoare amenajate. Vor mai fi altele improvizate dar, în acest din urmă caz, cei ce se aventurează să dea o tură pe patine o fac pe riscul lor.

Săptămâna bonus, doar declarativă
Distracția pe gheață începe, de regulă, în luna decembrie la patinoarele în aer liber. Însă, anul acesta municipalitatea a promis că va inaugura patinoarul din Piața Unirii cu o săptămână mai repede, adică pe 23 noiembrie, atunci când a avut loc și deschiderea oficială a Târgului de Crăciun. Numai că organizatorii au ratat momentul, ba nici până azi inaugurarea patinoarului nu a mai avut loc, conform promisiunii.

Deși s-a lucrat intens cu o săptămână înainte de deschiderea Târgului de Crăciun, luciul de gheață artificială a lipsit cu desăvârșire și în seara marii deschideri a Târgului, și în zilele ce au urmat. Până la urmă, organizatorii au anunțat că patinoarul va fi dat în folosință cu ocazia zilei de 1 decembrie. Amatorii de patinaj trebuie să știe că nici măcar nu e nevoie să dețină echipamentul necesar, deoarece în Piața Unirii este amenajată o căsuță de unde clujenii își vor putea închiria, contra cost, cele necesare.

Organizatorii speră ca patinoarul să funcționeze măcar ca și la precedenta ediție a Târgului până spre începutul lunii februarie a anului viitor. Însă, clujenii, deși se declară amatori ai sporturilor de iarnă, parcă nu se mai înghesuie la patinoar ca în anii trecuți, ceea ce face din inițiativa amenajării unor astfel de obiective o afacere prea puțin profitabilă.

La Fiesta Sport se patinează deja
Sunt și clujeni care vor să patineze în spații mai puțin expuse, iar pentru aceștia a fost deja amenajat Patinoarul Fiesta Sport, în parcarea hipermarket-ului situat pe varianta cartierelor Grigorescu – Mănăștur. Patinoarul Fiesta Sport este singurul loc în care pasionații acestui sport pot merge să patineze zilnic, între orele 10:00 – 21:30.

Foto: Dan Bodea

În acest caz e bine de știut că acolo se poate patina pentru agrement, contra cost, la prețuri decente, dar cei mici pot deprinde și tainele patinajului viteză, sub îndrumarea profesorului Gheorghe Pârv, de la Clubul Sportiv Școlar (CSS) Viitorul Cluj. ”Este important pentru oricine să practice patinajul, fie și doar de agrement, pentru că patinajul oferă efecte pozitive atât asupra corpului, cât și asupra minții, ajutându-te să scapi de neliniști, griji și stres.

De asemenea, îmbunătățește echilibrul, coordonarea și flexibilitatea și dezvoltă musculatura. Patinând, îți definești o serie de grupe musculare, cum sunt mușchii pelvieni, ai șoldurilor și coapselor. Tendoanele genunchilor devin mai flexibile în timp ce îți menții echilibrul, iar mușchii abdominali și ai spatelui devin mai fermi. Și mușchii brațelor, și ai umerilor lucrează concomitent cu restul grupelor musculare”, explică profesorul de patinaj Gheorghe Pârv.

Patinoarul Fiesta este mai generos și din punct de vedere a duratei în care este deschis publicului. ”Practic aici se poate patina atâta timp cât vremea este potrivită pentru acest gen de activitate. Este un patinoar care are câteva caracteristici care îl fac atractiv, inclusiv în zilele ploioase, pentru că dispune de un aparat de reparat gheața. Noi sperăm să avem activitate până pe 1 martie anul viitor”, explică Pârv.

Patinoarul promis nu s-a mai făcut
Primăria Cluj-Napoca a anunțat, la sfârșitul verii trecute, că s-a identificat o suprafață de teren de aproximativ 1.800 de mp, lângă Cluj Arena, unde se vrea amenajarea unui patinoar și a unui loc de joacă, administrate de municipalitate. Birocrația a amânat însă, realizarea proiectului. Este vorba despre zona din imediata vecinătate a stadionului Cluj Arena. Strada Parcului f.n.. dinspre Splaiul Independenței.

Parcela de pământ a trecut din proprietatea Consiliului Județean, în cea a Primăriei Cluj-Napoca iar edilii au anunțat că aceasta va fi complet reamenajată în primăvara acestui an. Mai mult, încă de anul trecut Primăria Cluj-Napoca a comandat studiile cu privire la execuția lucrărilor. Ba chiar a fost ales și executantul acestora, Regia Autonome a Domeniului Public (RADP).

”Odată ce vom avea toată documentația va fi mult mai simplu să facem licitația pentru angajarea unui constructor. Lucrările vor demara în primăvară”, spunea viceprimarul Dan Tarcea în urmă cu mai bine de un an. Intenția Primăriei era de a amenaja în perimetrul amintit un spațiu permanent pentru un patinoar, și de asemenea, de a extinde actualul parc pentru copii. Dacă s-ar fi realizat, clujenii au fi avut la dispoziție, pe perioada acestei ierni, două patinoare administrate de municipalitate, cel din Piața Unirii, și cel de lângă Cluj Arena.

Oricum varianta amenajării unui patinoar pe Strada Parcului f.n. era o soluție de compromis. Inițial, locația aleasă a fost lacul Chios, din Parcul Central, însă obiecțiile arhitecților, legate de modul în care va arăta zona după ce în parc vor fi montate aparatele care produc gheață, i-au determinat pe administratorii municipiului să aleagă varianta amenajării pe terenul de lângă stadion. În vara acestui an directorul RADP, Ion Pantelimon, era optimist cu privire la realizarea obiectivului.

”Dacă se termină această parte de transfer, din proprietatea Consiliului Județean în cea a Primăriei, în toamnă putem începe execuția. La noi durează foarte mult obținerea acestor autorizații. Realizarea patinoarului în sine nu un lucru foarte complexă, dar depinde când se începe amenajarea. Din momentul în care se predă amplasamentul, în trei luni, maximum patru luni maxim, se poate realiza obiectivul”, spunea în luna iunie a acestui an Ion Pantelimon, directorul RADP. Vara s-a dus, toamna și ea, iar clujenii au rămas și anul acesta cu un nod în gât.

Se va patina și la Turda și la Florești
La fel ca în municipiul Cluj-Napoca și în comuna Florești administrația locală a amenajat un patinoar, amplasat în Parcul Tăuți. și tot ca în municipiul reședință de județ, inaugurarea promisă pentru data de 23 noiembrie s-a amânat pentru o dată incertă. ”Poate că pe 1 decembrie se va patina, nu știm sigur. Am înțeles de la cei care au montat patinoarul că e prea cald afară și nu se pot face anumite reglaje”, a declarat sub protecția anonimatului un angajat din Primăria Florești.

Când va fi inaugurat, patinoarul instalat în Parcul Tăuți va funcționa în intervalul orar 11:00-22:00. Nici edilii municipiului Turda nu au rămas nepăsători la nevoia localnicilor de a practica patinajul. Autoritățile au început amenajarea patinoarului încă de la jumătatea săptămânii trecute. Va fi dat în folosință cel mai probabil la 1 decembrie și va fi funcțional, speră autoritățile locale, până la sfârșitul
lunii februarie 2019.

Distribuie:

Postaţi un comentariu