A murit artistul plastic Florin Maxa

Florin Maxa | Foto: wikiart.org

Artistul plastic clujean Florin Maxa, profesor universitar doctor în cadrul Universității de Artă și Design, un nume de referință în arta contemporană românească a încetat din viață, luni, 20 august 2018.

Pictorul Florin Maxa s-a născut în data de 18 ianuarie 1943 la Teiuș și a urmat cursurile Institului de Arte Plastice „Ion Andreescu’’, actuala Universitate de Arte și Design, la clasa de pictură a maestrului Aurel Ciupe.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1968, Florin Maxa face parte din generația artistică a anilor ‘70-’80 cea care a impus, potrivit criticii de specialitate, suflul nou, experimentalist, în arta acelor ani, contribuind fără putință de tăgadă la neo-avangarda artei românești.

Descris de cunoscuți ca fiind o personalitate complexă, de-o erudiție asemănătoare spiritelor luminate ale Renașterii, mare iubitor de muzică clasică, profesor dedicat misiunii sale de formator, pictorul numără în activitatea sa și numeroase expoziții internaționale din care amintim:

  • New-York 2015, Florin Maxa & Kazuko Miyamoto: A Dialogue
  • Berlin 2014, ‘’An exhibition in two parts’’, galeria Exile
  • Bienala de la Praga 2013
  • Viennafair, Viena 2012
  • Artissima, Torino, 2011
  • „Fără zid. Europa de Est după Zidul Berlinului’’ Sankt Petersburg, 1999

Din activitatea sa expozițională în țară ultima participare a fost la Art Safari 2018, printre cele mai importante expoziții anterioare fiind „Experiment în Arta Românească după 1960’’, la Galeria Art Expo a Teatrului Național București, 1996, curatoriată de Alexandra Titu, „Metamorfoze. Grafica de computer și extensii picturale’’ Galeria Eforie, București, 1996, curatoriată de Dan Hăulică, ‘’Selecție din grafica clujeană 1960-1980’’ la Galeria Quadro, curator Szekely Sebestyen Gyorgy.

Florin Maxa a publicat două cărți: „Arta secolului XX între legitimare și delegitimare’’ apărută la Ed. Paralela 45 în 2007 și „Ostensiunea. Comprehensiune și accept. Hermeneutica lui Schleiermaer’’, la Editura Limes, Cluj-Napoca, 2007 și a fost menționat prin activitatea sa de excepție în „Five Leaders of Influence’’ de American Biographical Institute Raleigh, „Dicționarul de Artă Modernă și Contemporană’’ a lui Constantin Prut, ed. Polirom, 2016, „Who’s Who in Romania’’, editura Pegasus Press, 2002.

În anul 2004 a fost decorat de Guvernul României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Domnului profesor Maxa, Ramas bun…
    Pastram in inima nepretuitele intalniri din studentie si de mai tarziu.
    Dumnezeu sa il odihneasca!

  2. O despărțire dureroasă de fostul meu profesor, eminent cadru didactic universitar, un erudit artist , un teoretician desăvârșit, un om special, sensibil, interiorizat și curat la suflet. A dăruit Totul…oare noi i-am prețuit suficient valoarea , imensele calități ? Florin Maxa a meritat mult…Sper în evaluarea post-mortem a operelor sale inedite, așezarea lor în muzee și colecții prestigioase . Dumnezeu sa-l odihnească ăn pacea veșnică !

Postaţi un comentariu