A început Olimpiada Internaţională de Matematică

Foto: Dan Bodea

Clujul devine de astăzi Capitala Mondială a Matematicii. 615 concurenţi din 110 ţări se vor duela în cifre pentru o medalie de aur şi prestigiu mondial.

3-14 iulie, sau cum le place matematicienilor să spună 3,14 – valoarea lui pi, vor fi două săptămâni în care societăţile matematice din lume îşi vor îndrepta atenţia asupra Clujului şi asupra României.

Reprezentanţi ai ţărilor participante care se ocupă de analiza şi alegerea subiectelor olimpiadei au început să sosească la Cluj pentru a primă selecţie a problemelor trimise din 40 de ţări. În zilele următoare vor sosi rând pe rând concurenţii însoţiţi de leaderii ţărilor şi deputy leaderii, adică profesori de matematică ce se ocupă de pregătirea lotului.

Mobilizarea pentru organizarea unui eveniment la care vor lua parte aproximativ 1.500 de persoane a început cu mai bine de un an în urmă şi a angrenat atât autorităţile, cât şi mediul privat din Cluj, firme care şi-au dorit să sprijine performanţa şi să sponsorizeze evenimentul. De asemenea, măsurile de securitate luate implică un sistem integrat de funcţionare a poliţiei, jandarmeriei şi personalului pentru situaţii de urgenţă. Optzeci de jandarmi vor asigura în fiecare zi protecţia tuturor participanţilor atât la Sala Polivalentă, unde vor avea loc festivităţile de deschidere şi închidere, dar şi concursul propriu-zis, cât şi pe timpul deplasărilor delegaţiilor, 60 de poliţişti se vor ocupa de buna desfăşurare a evenimentelor şi vor asigura controlul pirotehnic al locaţiilor unde vor fi prezente grupuri mari de participanţi.

Totuşi, dacă în ceea ce priveşte securitatea participanţilor măsurile care se iau sunt extrem de riguroase, în ceea ce priveşte eventualitatea fraudării concursului organizatorii nu îşi fac griji. Concurenţilor nu li se vor confisca telefoanele la intrarea în sală, toţi fiind conştienţi de impactul pe care l-ar avea o tentativă de copiere. Excluderea din comunitatea matematică ar fi consecinţa atât pentru ei, cât şi pentru profesorii care le-ar pune la dispoziţie subiectele de dinainte.

După cele două zile de probe, în aşteptarea rezultatelor, 11 şi 12 iulie, vor fi zile în care participanţii vor pleca în excursii la Salina Turda şi Alba Iulia.
Daniel Grigorescu, inspector general de matematică din cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat, în cadrul conferinţei de presă care a precedat începutul olimpiadei, că în anul Centenarului, o gazdă mai bună decât Clujul nu se putea alege: „cunoscând dificultatea organizării unui astfel de concurs am apelat cu timiditate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi am stat cu emoţii până am primit confirmarea”.

Lotul României este compus din cinci elevi din Bucureşti şi unul din Constanţa, aleşi după mai multe faze de selecţie organizate de Societatea Română de Matematică (SRM). Radu Gologan, preşedintele SRM a declarat că avem o echipă omogenă şi că speră la cel puţin o medalie de aur. De asemenea, a afirmat că „suntem una dintre primele 15 ţări din lume ca valoare în cercetarea matematică, poate, uneori, cred că ne situăm chiar mai sus. Dacă e să ne raportăm la media clasamentelor ocupate de loturile României în cei 58 de ani de olimpiadă internaţională, locul 8 ar fi etalonul în ierarhie pentru participanţii ţării noastre”.

La festivitatea de deschidere din 8 iulie au fost invitaţi toţi ambasadorii statelor participante, dar şi primul ministru şi preşedintele României. Confirmarea participării va veni însă doar cu două zile înainte de eveniment.

Distribuie:

Postaţi un comentariu