Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Matematica e noua brățară de aur. Clujenii sunt primii pe țară”

Joi, 16 aprilie 2016, a apărut noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter care are ca subiect principal Olimpiadele Naționale și premiile obținute de elevii clujeni.

Şcoala de matematică din Cluj este printre cele mai bune din ţară, în prezent chiar cea mai performantă, recunoscută în ultima vreme şi la nivel internaţional. Un studiu dat publicităţii zilele trecute de un cunoscut portal de angajări american le aduce veşti bune celor care au ales să persiste pe anevoiosul drum al carierei în matematică. Patru din primele cele mai bune cinci profesii din  Statele Unite sunt circumscrise ştiinţei numerelor.

Pe primul loc în clasamentul careercast.com este profesia de analist de risc financiar. Exact domeniul în care excelează matematicienii clujeni de la Universitatea “Babeş-Bolyai”. “Suntem foarte buni în domeniul funcţiilor complexe, în domeniul ecuaţiilor diferenţiale şi a operatorilor neliniari, în analiză numerică, în analiză matematică şi optimizare, în mecanică, algebră”, spune decanul Facultăţii de matematică şi informatică a UBB, Adrian Petruşel. Dar şi studenţii care aleg să se perfecţioneze în alte domenii ale matematicii pot privi cu încredere spre viitor. Profesia de matematician e a treia în top, urmată de cea de statistician.

Între viitorii studenţi matematicieni se vor regăsi şi vârfurile unei generaţii care abundă în olimpici. 11 dintre cei 17 participanţi clujeni la olimpiada de matematică din acest an au luat medalii. Cei mai mulţi sunt elevii Colegiului Naţional “Emil Racoviţă”.

În termeni de utilitate, ce să reproşezi bunei intuiţii a unui oraş?  Bioingineria medicală este pe locul cinci în topul celor mai bune profesii. Şi ca să vezi, Clujul e în frunte şi la biologie. Şapte clujeni au participat la olimpiadă, unul a luat aur, un altul argint.

„Matematica nu e o chestie foarte, foarte grea, dar trebuie un pic de răbdare şi destul de multă experienţă cu ea. Dacă munceşti suficient şi ai o pasiune pentru asta, nu trebuie foarte multă inteligenţă nativă. Evident, ajută foarte mult dacă le ai pe amândouă. Sunt îndrăgostit de matematică, e materia mea preferată. Are şi concurenţă în informatică, dar matematica îmi place cel mai mult, e mai sus decât informatica, cel puţin la momentul actual”, Paul Horvath-Bojan, olimpic.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Ioan Rus: În patru ani putem rezolva interconectivitatea între regiunile istorice ale ţării. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, miercuri, pe şantierul autostrăzii Sebeş-Turda, că în următorii patru ani ar putea fi rezolvată interconectivitatea de transport între regiunile istorice ale ţării. „Dacă vom reuşi să implementăm toate programele pe care în acest moment le avem, cred că în doi ani terminăm zona aceasta (Sebeş-Turda –nr), partea de autostradă Transilvania în 2017-2018, din Braşov până în Borş, şi atunci începem lucrările şi la Piteşti-Sibiu, sper cât mai curând posibil, şi la Comarnic-Braşov. Am putea rezolva interconectivitatea între regiunile istorice ale României în următorii patru ani, ceea ce ar fi un lucru excepţional”, a menţionat Ioan Rus. (Septimiu Avram)

AFACERI PUBLICE. Noul PUG contestat de zeci de clujeni. Planul Urbanistic General aprobat în urmă cu nici şase luni este continuu motiv de dispută între clujeni şi administraţia locală. De ce? Simplu. Pentru că noile reguli urbanistice dau peste cap planurile imobiliare ale multor deţinători de terenuri din diverse zone ale oraşului, care s-au trezit că nu mai pot construi acolo unde au cumpărat teren sau au anumite restricţii. De aici a urmat un lung şir de plângeri către Consiliul Local, plângeri care au făcut deja, dar vor face şi în lunile viitoare, obiectul unor şedinţe speciale ale forului local. (Claudia Romitan)

DOSAR:

  • Şcoala de matematică din Cluj adună şi înmulţeşte performanţele. Zicala că ardeleanul e un om calculat e întărită, parcă, şi de faptul că şcoala de matematică din Cluj este printre cele mai bune din ţară, în prezent chiar cea mai performantă, recunoscută în ultima vreme şi la nivel internaţional. Tradiţia matematicii clujene de performanţă se întinde pe mai bine de două secole, dacă ar fi să ne oprim numai la matematicianul clujean Janos Bolyai şi la tatăl acestuia, Farkas Bolyai. În ultimii ani, deşi n-a avut vârfuri individuale de talie internaţională, şcola de matematică din Cluj a intrat, prin Facultatea de matematică a Universităţii Babeş-Bolyai, în topurile internaţionale, ceea ce reprezintă o premieră nu numai pentru învăţământul clujean, ci şi pentru întregul învăţământ românesc. (Marius Avram)
  •   Un elev clujean va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Biologie. Doi elevi de clasa a zecea, George Maier și Valentin Danci de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” au obținut premiul I și premiul II în cadrul  Olimpiadei Naționale de Biologie care are loc în perioada 5 – 9 aprilie 2015, la Târgu-Mureș. Elevii coordonați de profesoara Claudia Vlaica au obținut 198, respectiv 190 de puncte la cele două probe din cadrul competiției, reușind să ocupe pe primele două locuri ale clasamentului. În urma reușitei din cadrul Olimpiadei  Naționale, George Maier a reușit să intre în lotul restrâns al elevilor care va reprezenta România la la Olimpiada Internațională de Biologie care va avea loc anul acesta în Danemarca. (Maria Man)
  • „Electro-olimpicii” clujeni. Județul Clujul este fruntaș și când vine vorba de tehnologie. Un elev al Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, Tokes Atilla, a obținut premiul I la Olimpiada de Electrotehnică ce a avut loc în perioada 6-10 aprilie 2015 la Bacău. De asemenea, Eugen Balog, elev în clasa a XII-a la același liceu a obținut o mențiune în domeniul electrotehnic. Elevii au fost pregătiți de profesorii Cornel Corovei și Marcel Man. (Maria Man)

COMUNITATE. Aplicație cu de toate. Un masterand le face viața mai ușoară călătorilor CTP. Cosmin Mihu, un masterand clujean, a îmbunătățit o aplicație menită să vină în sprijinul celor care folosesc mijloacele de transport în comun din oraș, CTP Cluj-Napoca (fostul R.A.T.U.C). Cu ajutorul aplicației utilizatorii pot afla extrem de ușor informații despre autobuzele, troleibuzele și tramvaiele care circulă în Cluj: orarul acestora, stațiile prin care trece o anumită linie sau întregul traseu al fiecărei linii. De asemenea, cu ajutorul aplicației se pot achiziționa bilete de călătorie pe orice mijloc de transport public din Cluj-Napoca, inclusiv abonamente valabile pe întreaga durată a unei zile, utilizând sistemul prin SMS pus la dispoziție de CTP Cluj-Napoca SA. (Maria Man)

CULTURĂ. Kovács Dalma, dirijor în luptă cu prejudecățile: „Am avut orchestranți care au refuzat să fie dirijați de o femeie”. Se afla în școala generală când a realizat pentru prima dată că vrea să devină dirijor și de atunci a urmărit să își împlinească visul dincolo de ideea preconcepută potrivit căreia dirijatul nu este o profesie adresată femeilor.„Am avut orchestranți care mi-au spus că nu vor să fie dirijați de o femeie. Aveau o problemă de masculinitate, probabil. Este o luptă și pentru mine cât de femeie să fiu la pupitru. Trebuie să fii conducător în postura ta de femeie și ar fi cel mai puțin credibil să încerci să fii ceea ce nu ești”, precizează dirijoarea Kovács Dalma. Este dirijor de cor bisericesc, profesor de pian, membru activ în Asociația Studenților Academiei de Muzică „Gh.Dima” din Cluj, dirijor, manager și moderator muzical, dirijor de cor de copii, coordonator de proiecte muzicale și nu în ultimul rând, Asistent Universitar Doctorand în cadrul Academiei de Muzică. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Torturile care nu îți „torturează” silueta. Clujeanca Cristina Kallo nu crede în rețete. Crede în schimb într-un stil de viață sănătos, în care apetitul pentru dulce nu trebuie „torturat”, ci cultivat. Astfel, a luat naștere „dulcele perfect”, dulcele care nu îngrașă. „Tot timpul am fost preocupată de silueta mea, dar, în egală măsură sunt o pofticioasă fără pereche și o fană înrăită a dulciurilor. Îmi doream să mânânc dulciuri, dar în același timp să arăt bine, să fiu slăbuță, delicată și sănătoasă. Astfel am început să mă documentez, să citesc cât mai multe lucruri. O admir mult pe Olivia Steer, care m-a inspirat. În urmă cu doi ani am început să fac torturi raw vegan pentru mine. Primul tort a fost un cheese cake. Nu a fost foarte aspectuos, dar a fost gustos”, povestește Cristina, care între timp a devenit o adevărată expertă în torturi sănătoase. În prezent combină cele mai savuroase ingrediente naturale în căutarea gustului perfect, iar partea bună este că, la final, sentimentul de vinovăție, dispare odată cu tortul. (Maria Man)

CĂLĂTORII. Acasă la Pazvante Chioru. Să ne înțelegem: Vidin nu este un loc unde să-ți faci un concediu și nu merită nici măcar un city-break. Orașul este așa de sărac și prăfuit încât te întrebi dacă nu ai ajuns cumva într-o țară din afara Uniunii Europene. Iar această constatare este la îndemâna turiștilor români, care, nici ei nu vin din vreo oază de prosperitate și curățenie. Așadar, de ce să vizitezi Vidinul? (Bogdan Stanciu)

RELIGIE. Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea care încheie Săptămâna Luminată. Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare care încheie o săptămână specială pentru toţi creştinii ortodocşi. Este săptămâna care vine după Învierea Domnului şi se cheamă Săptămâna Luminată. La începutul bisericii, botezul creştinilor se făcea preponderent în noaptea de Paşti, iar botezaţilor chiar li se spunea „luminaţi”, iar ei purtau haine albe toată săptămâna. Sunt teorii care afirmă că din acest obicei derivă denumirea de Săptămâna Luminată. (Elena Gădălean)

DOCUMENTAR. Vagabondul Charlie Chaplin – o viață de film. Într-o epocă în care ”film” înseamnă tot mai multe efecte speciale spectaculoase, prelucrări digitale și mai puțin joc actoricesc, poate că ne vine greu să credem că a existat, odată, un om care făcea singur un film, iar singurele ”efecte speciale” erau gesturile, mimica feței, hainele, atitudinea. Acel om se numea Charlie Chaplin, iar personajul său era Vagabondul. În fapt, erau unul și același, pentru că Charlie se născuse vagabond. La sfârșitul vieții sale extraordinare, însă, vagabondul se transformase în cineastul complet, un artist respectat și iubit, dar și într-un familist care lăsa în urmă 12 copii. Cam așa se poate rezuma, în câteva fraze, viața unui om. ( Mădălina Kadar)

SPORT. Învingătorul Arthur. Există printre noi oameni pentru care aventura este un mod de viață. Fie că traversează înot un lac, sau străbate țările Europei în șaua bicicletei, că practică alpinismul, sau aleargă în condiții extreme pentru Arthur Kadar sportul este mai mult decât o pasiune. Are o listă întreagă de proiecte inedite, unii le-ar numi nebune, și nu se lasă până nu-și atinge obiectivele autoimpuse. Recent, maramureșeanul școlit la Cluj, dar stabilit în Franța la Tours, a reușit să termine una dintre cele mai dure competiții din lume, Maratonul Polului Nord. Arthur este o dovadă vie a voinţei şi a conceptului că limitele au fost create pentru a fi depăşite.  (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu