5.000 de oameni au protestat la Cluj față de OUG privind amnistia și grațierea

Foto: Dan Bodea

Text de Radu Hângănuț și Patrice Podină

Aproape cinci mii de persoane protestează în această seară în Piaţa Unirii faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului care vizează graţierea şi Codul Penal. Manifestanţii, în marea lor majoritate tineri, au venit cu pancarte şi scandează lozinci împotriva Guvernului.

Oamenii au început să se adune în piață încă înainte de ora 17.00, iar pe parcartele cu care au venit se pot citi mesaje ca ”Spunem Nu grațierii”, ”Fără grațiere!, Fără amnistie!, Clujul n-are amnezie!”,   “Vrem justiţie, nu corupţie”, “PSD nu uita/ ţara asta nu-i a ta”, “Jos Ciorbea”, “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”. De asemenea manifestanţii scandează lozinci antiguvernamentale ca “Fără amnistie, drept în puşcărie”,   “Uniţi salvăm toată România”, Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”.

Foto: Dan Bodea

La 17.30, coloana s-a pus în mișcare pe traseul Buldevardul Eroiilor – Baba Novac – Bulevardul 21 Decembrie – Matei Corvin. După aproape două ore protestatarii și-au încheiat acțiunea intonând Imnul Național al României.

Proteste la care au participat mii de oamenii au avut loc și la București – unde a participat și președintele Klaus Iohannis -, Timișoara sau Sibiu. În zeci de alte orașe au avut loc proteste de mai mică amploare.

Reamintim că protestele au început în ţară după ce Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei. 

Foto: Dan Bodea

În acest caz infracţiunea urmând a fi investigată doar ca urmare a unei plângeri.

De asemenea, conform noului proiect de OUG, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată. Ordonanţa de Urgență privind graţierea prevede eliminarea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu