50 de milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Foto: Dan Bodea

La aproape patru ani de la momentul la care s-a pus la dispoziție terenul unde ar urma să fie construit Spitalul Regional de Urgență Cluj, proiectul pare că ar putea să devină realitate. Prezenți la Cluj în cadrul unei vizite de lucru, premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dîncu au dat asigurări că vor face tot ce depinde de instituția Guvernului pentru ca în toamna acestui an investițiile la cele trei spitale regionale, inclusiv cel din Cluj, să înceapă.

Trei spitale regionale și-a propus Guvernul Cioloș, la Cluj, Craiova și Iași. Pentru acestea există deja finanțare, provenită din fonduri europene, astfel că singura problemă rămâne documentația și demararea efectivă a lucrărilor. Există astfel câte 50 de milioane de euro pentru fiecare spital, urmând ca dotarea obiectivelor să fie realizată prin suplimentarea acestor fonduri, dacă este necesar acest lucru.

„Dincolo de demagogie, pentru că la un moment dat au fost 27 de spitale regionale aprobate, s-au făcut planuri pentru ele, au rămas opt și acum sunt trei, pentru trei avem finanțare și  înțeleg că există în acest moment câte 50 de milioane de euro pentru fiecare dintre ele. Unii specialiști în medicină spun că nu ajung pentru dotarea cu aparatură și mobilarea lor, dar asta e o problemă ulterioară la care se va ajunge cu o finanțare suplimentară. Dar acum avem aceste fonduri din vechiul exercițiu financiar”, a spus Vasile Dîncu.

Dacian Cioloș a garantat faptul că va face tot ce depinde de el și de guvernul pe care îl conduce astfel încât să se poată demara licitațiile pentru proiect și execuție în toamna anului 2016.

„Pot garanta că va exista finanțarea și toată disponibilitatea din partea Guvernului legat de ceea ce ține de noi astfel încât lucrarea să poată să începă. Nu construiește premierul, nu fac eu studii de fezabilitate, nu pregătesc eu proiectul tehnic, deci lucrurile care nu țin de mine și de Guvern, nu le pot garanta. Vă pot însă garanta că există finanțare, vă pot garanta că acest Guvern a început să revadă studiul de fezabilitate făcut în urmă cu ceva vreme, dar din păcate nu s-a făcut nimic și acum studiul trebuie reactualizat pentru a putea lansa proiectul tehnic. Pentru a revizui acest studiu vom folosi Compania Națională de Investiții și nu mai lansăm un apel de proiect pentru studiul de fezabilitate, cu obiectivul de a finaliza această  revizuire până în toamnă să fim în măsură să lansăm licitația pentru proiectul tehnic și pentru execuție”, a declarat Dacian Cioloș.

Postaţi un comentariu