3, 57 de milioane de euro pentru şomerii de la Mechel

Mechel a vândut pe câțiva dolari combinatul de la Câmpia Turzii

Veşti bune pentru disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii. Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat raportul eurodeputatului PMP Siegfried Mureşan pentru alocarea unui ajutor de 3, 57 de milioane de euro pentru cei circa 1000 de oameni care şi-au pierdut locul de muncă de la combinatul de sârmă în urmă cu doi ani.

Banii, care provin din Fondul European de Ajustare la Globalizare,  vor fi folosiţi la implementarea unor măsuri de conversie profesională, mentorat la locul de muncă şi stagii pentru 1.000 dintre persoanele care au rămas fără locuri de muncă după ce grupul rus Mechel a decis să sisteze activitatea în România, în anul 2012.

Cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru înfiinţarea unei cooperative sociale care va angaja în primă fază 250 dintre foştii angajaţi de la combinatul de sârmă. Infiinţarea unei cooperative sociale din fonduri europene este unică, iar prin ea foştii şomeri devin de fapt patroni.

Fondurile vor ajunge însă în România numai după ce plenul Parlamentului European va aproba acest raport în sesiunea plenară din 15-18 septembrie şi după votul în Consiliul de miniştri.

Grupul rus Mechel a vândut, în februarie 2013, pentru preţul simbolic de 52 de euro cele cinci combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate. În 2012 Mechel Câmpia Turzii avea peste 1.800 de angajaţi.


Publicitate

Postaţi un comentariu