30.000 de oameni au sărbătorit 700 de ani de la ridicarea Clujului la rangul de oraș

Imagine din timpul videoproiecției 3D | Foto: Nicu Cherciu

Clujul a sărbătorit 700 de ani de la nașterea sa ca oraș cu 700 de sticle de șampanie, o paradă spectaculoasă de menestreli, muzicanți și soldați medievali, demonstrații de lupte sau dans și discursuri inaugurale. La evenimentul din Piața Unirii au fost prezenți aproximativ 30.000 de oameni, potrivit organizatorilor. În timpul serii, au luat cuvântul Németh Zsolt, Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca și Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare.

Discursurile au subliniat importanța istorică a zilei de 19 august 2016, când se împlinesc 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, au reliefat caracterul multicultural al Clujului și, de asemenea, i-au urat succes orașului în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„Trebuie să fim convinși că titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi obținut doar alungând dintre noi teama și indiferența”, a spus Horváth Anna.

Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare, a subliniat aceeași idee: „Ne dorim ca, fiind capitala culturală a Transilvaniei, Clujul să devină și Capitala Europeană a Culturii în 2021.”

După discursuri, a urmat reprezentația de gală a spectacolului Hunyadi László al Operei Maghiare de Stat, pe scena mare din Piața Unirii și o videoproiecție de 3D mapping pe zidul Bisericii Sfântul Mihail.

Mai jos, un album foto de la videoproiecția 3D, realizată de fotograful Nicu Cherciu:

Postaţi un comentariu