250 de clujeni au protestat față de Ordonanța privind grațierea și modificarea Codului Penal

Peste 250 de persoane au protestat, miercuri seară, la Cluj-Napoca, faţă de proiectele de ordonanţă ale Guvernului vizând graţierea şi modificările Codului penal, la un moment dat între câţiva manifestanţi şi jandarmi izbucnind un conflict, în condiţiile în care forţele de ordine le-au cerut acestora să se legitimeze, oamenii scandând ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine!”. 

Manifestanţii s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca, ei având pancarte cu mesaje precum: ”În democraţie hoţii stau la puşcărie”, ”Ei graţiaţi, noi furaţi”, ”Fără graţieri, fără amnistie, Clujul n-are amnezie”.

De asemenea, ei au scandat ”Afară cu PSD din ţară” şi ”Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare”.

”Aceste ilegalităţi nu sunt justificate de aceea am ieşit în stradă. Cred că votul (n.r. – din 11 decembrie) a fost viciat prin manipularea la care poporul român este supus”, a spus unul dintre protestatari.

La un moment dat, între câţiva protestatari, unul dintre ei având o portavoce, şi jandarmi a izbucnit un conflict, forţele de ordine cerându-le acestora să se legitimeze. Oamenii au refuzat, iar manifestanţii au început să strige ”Jandarmeria apără hoţia” şi ”Ruşine”.

„Este un protest spontan, nu există un program prestabilit, dar absolut toţi oamenii care au venit aici ştiu de ce au ieşit în stradă. Eu am venit ieşit în stradă pentru că azi, în şedinţa de Guvern a avut loc sau ar fi putut avea loc disputarea unei Ordonanţe de Urgenţă care chiar nu îşi avea sensul. Proiectul ordonanţei a fost dat publicităţii după sedinţa respectivă. Am citit, printre altele, că există o prevedere care presupune ca persoanelor care au peste 60 de ani să le fie  redusă pedeapsa cu 50% indiferent de infracţiunea pe care au comis-o, ceea nu nu mi se pare în regulă. S-a lucrat şi la Codul penal. Sunt o mulţime de aspecte care dintr-o dată sunt foarte urgente, care trebuie lămurite cât mai repede. Oare de ce? Sunt prevederi cu dedicaţie”, a spus unul dintre manifestanţi. 

Vezi aici textul proiectului Ordonanţei de urgenţă pentru graţierea unor pedepse

Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din ţară, între care Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Iaşi.


Publicitate

Postaţi un comentariu