25 de ani de CCG în Cluj: Evenimente cu focus pe Berlin, proiect de Tape Art în premieră și expoziție despre subcultura anilor 1980 din Germania

Foto: Dan Bodea

Pentru a marca 25 de ani de activitate, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca organizează în 8 și 18 mai o serie de evenimente cu scopul de a consolida dialogul cultural dintre Cluj-Napoca și Germania. Focusul va fi îndreptat de această dată spre cultura underground și ceea ce înseamnă Berlinul astăzi, dar nu va fi neglijat nici vechiul Berlin. De asemenea, cu ocazia evenimentelor pregătite de Centrul Cultural German, publicul va avea ocazia să intre în contact cu o formă de artă mai puțin cunoscută în România care va aduce la viață Clădirea Echinox din Cluj.

Ingo Tegge, Directorul Centrului Cultural German Cluj, a prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă, programul zilelor aniversare. Acesta se află la conducerea CCG Cluj din anul 2016.

Ingo Tegge/Foto: Dan Bodea

De la dreapta, la stânga, Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German Cluj, Ileana Surducan, ilustrator și reprezentant al Comics Club Cluj, Lauri Mahr și Claas Selck, reprezentanți ai colectivului Tape Over din Berlin, ambii artiști de Tape Art/Foto: Dan Bodea

Astfel, aniversarea va debuta cu o ceremonie oficială care va avea loc miercuri, 8 mai, ora 16:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai de pe Strada Mihail Kogălniceanu, 1. Printre invitați se numără primarul Emil Boc, Andreas Wolter, viceprimarul orașului Köln, Prof. Univ. Dr. Rudolf Gräf, Președintele Societății Culturale Româno-Germane și Ingo Tegge, Directorul Centrului Cultural German Cluj. Evenimentul va fi urmat de concertul cameral oferit de artiștii din cadrul Arcadia Quartet.

Lansare de benzi desenate „Desene într-un cuvânt”

Cu ocazia aniversării de 25 de ani, Comics Club Cluj a pregătit un proiect de benzi desenate deosebit: șase flipbook-uri (metodă care are la bază vechile forme de animație) și o bandă desenată pe tema cuvintelor germane împrumutate în limba română și a relației dintre ele, de la ștrand până la șnițel sau șmecher. În acest sens, cinci artiști au ales câteva cuvinte „româno-germane” și le-au ilustrat în formula inedită a flipbook-urilor, denumite în limba germană și „Daumenkino ” – „cinema pentru degete”. Centrul Cultural German a susținut până acum și publicarea altor proiecte ale clubului printre acestea numărându-se volumul de benzi desenate „Urban Comics made in Cluj” și „Țara desenată – Întâmplări cu și despre Germania”.

Lansarea va avea loc miercuri, 8 mai, ora 18:30, la sediul Centrului Cultural German de pe Strada Universității, 7-9. În cadrul evenimentului vor fi expuse lucrări din arhiva Comics Club Cluj, care vor prezenta pe scurt evoluția clubului. Cei 5 ilustratori care au luat parte la realizarea proiectului „Desene într-un cuvânt” vor participa la prezentarea flipbook-urilor și vor oferi iubitorilor de benzi desenate o sesiune de autografe. Aceștia vor răspunde de asemenea și întrebărilor publicului, dezvăluind povestiri și anecdote adunate în cei nouă ani de activitate.

Foto: Punk auf der Straße_Prenzlauer Berg Credit: Punk auf der Straße/a punk in the street, Prenzlauer Allee, Ostberlin/East Berlin, 1982. Foto/photo: Ilse Ruppert

Expoziție „Geniale Dilletanten” – Subcultura anilor 1980 în Germania

Tot cu prilejul aniversării, Centrul Cultural German în parteneriat cu Institutul Goethe organizează la Cluj expoziția: „Geniale Dilletanten” dedicată subculturii anilor 1980 din Germania. Expoziția este concepută ca un parcurs prin trei locații, și va putea fi văzută din data de 8 mai până în 18 mai între orele 15:30 – 19:00 la: P-ța Ștefan cel Mare -18, Fundația Plan B – Str. Avram Iancu 1, H33 – Str. Horea 33. Vernisajul va avea  loc pe data de 8 mai 2019, la ora 20:00, la cunoscuta locație din Piața Ștefan cel Mare 18.

Numele expoziției „Geniale Dilletanten” provine de la numele unui festival organizat în Berlinul de Vest în anul 1981 care a marcat perioada scurtă dar influentă a unei subculturi puternice, apărută ca oponent al curentelor artistice și muzicale prezente în Germania de Vest, în prima jumătate a anilor 1980. Protagoniștii proveneau mai ales din rândul studenților la artă, fiind promotorii unei culturi de tip Do-it-Yourself care celebra originalitatea și autenticitatea, diletantismul, renunțând la orice fel de aspirații perfecționiste. Protestul lor artistic, provocator, a fost resimțit la nivel internațional și a influențat consistent arta, moda, designul și mai ales muzica vremii.

Expoziţia itinerantă se bazează pe conceptul creat de Mathilde Weh și Leonard Emmerling și urmărește ilustrarea spectrului inovativ al acestei subculturi, oferind o imagine de ansamblu a scenei artistice din diferite orașe germane. Artiști ai vremii, din domenii precum muzică, design sau film au explorat modul în care tipurile diferite de artă se întâlnesc și colaborează pe terenul lipsit de limite al non-conformismului. Expoziția prezintă evoluția a șapte trupe, printre care Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris sau proiectul muzical avangardist Ornament und Verbrechen. Vor fi expuse coperți de albume, fotografii şi filmări relevante, completate de interviuri și proiecții. Muzica este, înainte de toate, elementul principal care va reda spiritul entuziast al artiștilor și va recrea atmosfera din acea perioadă.

Live performance- Gudrun Gut [DE], Alex Halka [RO], Tape Over [DE]

Centrul Cultural German aduce la Cluj prima instalație de Tape Art de mari dimensiuni marca Tape Over Berlin, alături de un proiect de video mapping realizat de Hybrid Lab, membru al colectivului de artă vizuală bucureștean Aural Eye. Programul de seară va fi completat muzical de un DJ-set al producătorului arădean Alex Halka care va introduce reprezentația live a renumitei artiste germane Gudrun Gut. Evenimentul va avea loc miercuri, de la ora 21:00, în locația din P-ța Ștefan cel Mare 18.

„Moment”- Performance by Gudrun Gut

Gudrun gut este una dintre marile personalități ale scenei muzicale alternative din Berlin. Originară din Lüneburger Heide, își începe la mijlocul anilor 1970 studiile la Universitatea de Arte din Berlin, dezvoltând o pasiune pentru muzică. Rolul important în cultura underground a Berlinului i-a revenit în urma numeroaselor proiecte muzicale în care a fost activ implicată în anii 1970 printre care se numără și Mania D., Matador sau Malaria!. Continuă să aibă succes la nivel internațional ca muzician, DJane, producător și moderator. Stilul ei avangardist este regăsit și în ultimul album solo intitulat „Moment”, care cuprinde piese variate, de la synth pop până la Spoken-Word-Poetry.

Tape Art by Tape Over Berlin

Tape Art este o formă de artă realizată din bandă adezivă colorată, de obicei sub forma unor instalații de mari dimensiuni, în spații publice. Artiștii invitați de către Centrul Cultural German fac parte din colectivul TAPE OVER, veteran al artei stradale din Berlin, care s-a format în 2011 în cadrul scenei electronice underground a orașului. Lucrările marca Tape Over îmbină elementele abstracte cu cele organice și se adaptează pe fiecare spațiu de lucru în funcție de particularitățile arhitecturale date. Mereu în căutare de noi forme de exprimare prin Tape Art, aceștia au pus bazele unui proiect intitulat „Tape on you” care utilizează benzile adezive colorate direct pe piele sau pe haine.

În data de 9 mai, la Centrul Cultural German, cei doi artiști invitați (Lauri Mahr și Claas Selck) vor oferi un workshop de Tape Art în care participanții vor crea și vor putea lua acasă operele de artă.

Romanian Crossover by Alex Halka

Pentru aniversarea de 25 de ani a Centrului Cultural German artistul Alex Halka a pregătit un DJ-set, care îmbină genul Techno clasic cu Crossover și Trance. Originar din Arad, Alex Halka face parte din avangarda muzicii Techno românești și este totodată un exponent al undergorund-ului acestui gen muzical.  Majoritatea proiectelor sale îmbină ritmurile moderne de Techno cu muzica tradițională din Banat. El este compozitor muzical din 2009, iar activitatea sa cuprinde peste 30 de producții teatrale, Dj-Set-uri, coloane sonore pentru film documentar și performance-uri live. În edițiile festivalului Clujotronic din 2014 până în 2016, Alex Halka a fost prezent prin producții muzicale inedite.

Conferință pentru profesori de limba germană

În contextul aniversării, Centrul Cultural German organizează conferința „DaF Digital – Conferință pentru profesori de limba germană“. Conferința va avea loc sâmbătă, 18 mai 2019, la Cluj-Napoca. Invitați în calitate de experți vor fi: didacticianul media Bernd Helmbold de la Institutul pentru limba germană ca limbă străină de la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, care va susține și discursul plenar al conferinței; profesorul Rainer Koch de la editura Klett, care va oferi o perspectivă asupra noilor evoluții în domeniul materialelor didactice; perspectiva Ministerului Educației din România este prezentată de Luminița Stoian.

Menschen am Sonntag

Menschen am Sonntag & Ditzner Twintett

Cine-Concert pe acorduri de jazz cu Ditzner Twintett

Programul dedicat aniversării de 25 de ani a Centrului Cultural German va fi încheiat de proiecția filmului mut „Menschen am Sonntag” în acompaniamentul muzical al grupului de jazz Ditzners Twintett. Proiecția va avea loc în data de 18 mai, la Casa Tranzit.

Filmul „Menschen am Sonntag” regizat de Edgar Ulmer şi Robert Siodmak prezintă un colaj de scene cu actori amatori şi înregistrări documentare din Berlinul anilor 1920. Unul dintre colaboratorii importanți ai filmului este Eugen Schüfftan, creatorul procedeului artistic care îi poartă numele, utilizat mai apoi și în producția filmului „Metropolis”. Acțiunea urmărește viața a cinci berlinezi pe parcursul unui sfârșit de săptămână – începând de sâmbătă seara până luni dimineața. Filmul, exponent al curentului „Noua obiectivitate”, are o valoare deosebită datorită distribuției de actori amatori și a montajului documentar tip colaj, acesta reprezentând o ilustrare autentică a acelei perioade. Filmările au avut loc de-a lungul unor duminici succesive, personajele implicate fiind de fapt  „urmărite” de camerele de filmare în acțiune desfășurate în viața reală, motiv pentru care filmul a mai fost cunoscut și sub numele de „film fără actori”.

Coloana sonoră interpretată live de către Ditzner Twintett surprinde atmosfera „Perioadei de Aur a Anilor ’20” și însoțește imaginile cu tonuri de jazz. Colaborarea dintre Edward Ditzner și frații Vanecek aduce împreună, într-un ritm special, sunetul instrumentelor de suflat din alamă și dinamica elementelor de percuție. Complexitatea  și entuziasmul muzicienilor din Mannheim completează cu succes imaginile filmului mut, considerat a fi un punct important în dezvoltarea cinematografiei germane dar și internaționale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu