17 Reasons. Expoziție aniversară Ioan Sbârciu

La inițiativa Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, expoziția 17 Reasons realizată în colaborare cu Galeria Iaga Contemporary Art este un eveniment celebrativ pentru artistul și profesorul clujean Ioan Sbârciu.

Printr-o activitate artistică extrem de dinamică și printr-o puternică poziționare instituțională la nivel național și internațional, Ioan Sbârciu a contribuit în mod esențial la dezvoltarea comunității și scenei artistice clujene începând cu anii 2000. De numele și personalitatea sa se leagă astăzi în mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legături substanțiale cu artiști și galerii de pe scena internațională de artă contemporană care au ajuns să deservească întreaga comunitate locală și, într-un mod cu totul special, formarea a generații succesive de artiști care se bucură acum de prestigiu internațional.”, se precizează în prezentarea curatorială.

Pornind de la admirația și curiozitatea sa față de o serie de artiști, reprezentanți bine cunoscuți ai unor importante curente artistice contemporane internaționale, de la Neo-expresionismul german și Nouveau réalisme până la Arte informale și Acționismul vienez, selecția de față reunește lucrări care ilustrează deschiderea către tipuri de practici artistice diverse și neconvenționale, vizibilă prin influența acestora asupra generațiilor mai tinere. Etosul operei unor artiști ca Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César și Daniel Spoerri este cel care se resimte atât în opera lui Ioan Sbârciu, admirator dar și prieten al unora dintre ei, cât și în cea a apropiaților săi, al căror mentor le-a fost adeseori.

Actuali colaboratori ai lui Ioan Sbârciu, iar majoritatea dintre ei foști studenți, artiștii clujeni prezenți în această expoziție sunt unii dintre numeroșii artiști care și-au construit cariera în proximitatea sa, fiecare dintre ei alegând să experimenteze în cadrul unor arii stilistice și tematice diferite ale artei contemporane, de la abordări figurative, expresioniste sau abstracte în cadrul picturii și al desenului, până la experimente în aria tehnicilor de multiplicare. Nicolae Man, Kudor Duka István, Bencze BRO, Ioana Olăhuț, Georgeta Olimpia Bera, Anca Bodea, Alice Iliescu și Cristian Lăpușan după enumerarea de artiști români, sunt doar câțiva dintre cei pe care, în decursul carierei sale, Ioan Sbârciu i-a întâlnit, alegându-i să-i fie alături în această ilustrare a modului în care se poate construi o comunitate artistică durabilă.

Curatorul expoziției este Roxana Modreanu, iar expoziția este deschisă la Muzeul de Artă din Cluj începând din 9 mai până în 20 mai.

[stextbox id=’custom’ caption=’Lucrări aflate în expoziție’]

Arnulf Rainer, Goya Serie, 1983

Emilio Vedova, Studio, 1981

Daniel Spoerri, Spät kommt Ihr, doch Ihr kommt, 1977

A. R. Penck, Komposition mit Männerkopf, 1982

Mimmo Paladino, Ecce Homo, 1990

César, Combustion dʼallumettes, 1972

Hermann Nitsch, Die Eroberung von Jerusalem, 1971, 2008

Ioan Sbârciu, Esauira, 2017

Ioan Sbârciu, Grig II, 2017

Ioan Sbârciu, Toledo, 2017

Ioan Sbârciu, Pădurea de cenușă (din ciclul), 2017

Anca Bodea, Cover, 2016

Anca Bodea, Electric paradisum, 2016

Georgeta Olimpia Bera, Capsella bursa-pastoris, 2018

Georgeta Olimpia Bera, Prințesa roz, 2018

Georgeta Olimpia Bera, Imponderable (I), 2017

Alice Iliescu, Detailism, 2018

Ioana Olăhuț, Deliciu Catalan IV, 2016

Nicolae Man, Ficțiuni cartografice, 2011

Kudor Duka István, Portret I, 2018

Kudor Duka István, Portret II, 2018

Cristian Lăpușan, Maia, 2015

Bencze BRO, Protest, 2018

Markus Lüpertz, Rücken, nedatat

[/stextbox]

 


Distribuie:

Postaţi un comentariu