15 tineri antreprenori fac SALT-ul spre succesul în afaceri

FOTO: Nemes Gergely.
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Timp de cinci luni, 15 tineri antreprenori vor învăța de oameni de afaceri clujeni și experiți în mentorship drumul spre un business de success în cadrul proiectul SALT (Susținem Antreprenori și Lideri Tineri) al JCI Cluj.

Proiectul SALT se află la cea de-a treia ediție și presupune crearea unui cadru în care tineri antreprenori dar și persoane care au business-uri aflate la început de drum, beneficiază, în cadrul unui program de mentorat, de experiența și consultanță.

„Susținem Antreprenori și Lideri Tineri și este vorba despre un program de mentorat de business care are rolul de a aduce în scenă 10 persoane care au o idee de afacere și alte cinci care au un business, dar sunt entry-level, și să îi punem în contact cu mentori din domeniul lor de activitate sau cu oameni care să îi ajute să facă primii pași. Cei 15 au aplicat online, au fost intervievați și în urma interviurilor au fost aleși. Va fi pentru ei o relație de mentorat, care este benevol, în timp ce consultanța se plătește. Există și workshop-uri la care beneficiarii pot participa pentru a se dezvolta. Am văzut cum se dezvoltă afacerile în Cluj, ne-am dat seama că este nevoie de cineva care să îi ghideze pe cei aflați la început de drum, așa că am căutat mentori din rândul celor cu afaceri în domenii care se potrivesc cu ce vor beneficiarii”, explică Mădălina Pintea, organizator al evenimentului.

Mădălina este studentă la UTCN și la 21 de ani vrea să își deschidă un business în domeniul agriculturii și să acceseze fonduri europene pentru a se dezvolta.

„Am mai multe idei și una dintre ele ar fi o plantație de aluni micorizați pentru trufe. Nu știu exact ce presupune, dar cu ajutorul mentorului meu sper să facem un plan de afaceri.  Ideea mi-a venit de la mama, care lucrează în străinătate la un restaurant unde este cerere mare pentru trufe. În zona noastră știu că este un potențial mare pentru o astfel de cultură. Sper ca în cadrul acestui program să aflu cât mai multe despre accesarea de fonduri europene. Nu mă sperie acest domeniu și sunt pregătită să învăț cât mai mult. Nu îmi e teamă”, spune Mădălina Șandor.

Mentorul ei este Maria Codrea. Maria a absolvit Facultatea de horticultură și în prezent are o plantație de căpșuni, dezvoltată folosind inclusiv fonduri europene.

„Aș putea să o ajut mult pe partea de plan de afaceri și pe partea de accesare de fonduri europene punând-o în legătură cu mulți oameni care lucrează în acest domeniu. În domeniul meu, cel mai mare impediment este statul, prin faptul că subvențiile sunt foarte mici, chiar de 10 ori mai mici decât în alte țări europene. Câteodată ajungi să te gândești de ce faci asta și ce rost are. De asemenea, statul nu te prea ajută. Fondurile europene vin de la UE, până la urmă, dar așteptăm mai mult ajutor și din partea statului”, speră Maria.

FOTO: Nemes Gergely

Mădălina (stânga) și Maria (dreapta) discută despre planul de afacere pe care tânăra studentă l-ar putea abordaFOTO: Nemes Gergely

În proiect sunt implicați și antreprenori aflați la început de drum, dar care au nevoie de „asistență”.  Cipriana Stan și-a deschis alături de alte două prietene un magazine online în urmă cu un an și jumătate, după o investiție de câteva mii de euro. Afacerea nu merge însă așa cum Cipriana spera, astfel că a decis să aplice în cadrul programului de mentorat SALT.

„Am început deja ideea și este vorba despre un site de articole de petrecere pentru copii, ce a pornit de la dorinăța noastră de a dezvolta produse pentru copii, de a ne exersa abilitățile de marketing și de a-i face fericiți pe părinți și copii. Sper ca prin acest program să mă dezvolt pe partea de obiective în afacere, unde simt că nu reușim să privim mai departe de lunile următoare. Noi până acum spuneam că vrem să avem o sumă X/ lună, dar din câte înțeleg, asta e o gândire de tip angajat.

Programul se derulează în perioada iunie octobrie 2016, iar proiectul se va încheia cu o gală.

Cirpriana Stan discută despre afacerea sa cu un potențial mentor (FOTO: Nemes Gergely)

Cirpriana Stan discută despre afacerea sa cu un potențial mentor (FOTO: Nemes Gergely)

 

Postaţi un comentariu