15 milioane de euro, alocaţi de la bugetul local pentru proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană 2021

Clujul dă 15 milioane de euro pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2021. Consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care se propune alocarea acestei sume de la bugetul local, dacă oraşul reuşeşte anul viitor să obţină acest titlu.

Această finanţare reprezintă doar o parte din bugetul necesar proiectului, buget care se ridică la 35 de milioane de euro şi care va fi acoperit şi din alte surse. Practic cei 15 milioane de euro aprobaţi astăzi vor fi alocaţi defalcat timp de şase ani începând cu 2017.

„Consiliul Local a aprobat, în unanimitate, hotărârea prin care se angajează să susţină financiar proiectul Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană. Suma se va aloca doar dacă municipiul va obţine acest titlu, fiind o garanţie în faţa juriului internaţional că autorităţile locale susţin proiectul. Bugetul total al acestui proiect se ridică la 35 de milioane de euro, pe lângă fondurile din partea CL finanţarea va fi asigurată şi din partea Guvernului, 10 milioane de euro, a Consiliului Judeţean, 6 milioane de euro, din fonduri europene, 1, 5 milioane de euro şi din sponsorizări, 2, 5 milioane de euro” a precizat primarul Emil Boc.

Cât priveşte cum vor fi folosiţi aceşti bani, fondurile se împart astfel: 67% va fi alocat pentru programul cultural propriu-zis şi programelor pilot, 15% din bani vor fi cheltuiţi pe promovare şi marketing, iar 18% reprezintă cheltuieli generale şi un fond de rezervă.

Bugetul oraşului Cluj-Napoca pentru proiectul capitală Culturală Europeană 2021 este mai mic decât cel anunţat de alte oraşe care vor deţine acest titlu în anii următori, cum este Aarhus din Danemarca, care va fi Capitală Culturală Europeană în anul 2017 şi care are în acest sens un buget de 66, 7 milioane de euro. Pe de altă parte, Plovdiv din Bulgaria, care va deţine acest titlu în anul 2019, are pregătit un buget de 22, 3 milioane de euro.

Pentru 2021 din România pe lângă Cluj-Napoca există şi alte oraşe care intenţioneayă să se înscrie în competiţia pentru acest titlu:Timişoara, Arad, Craiova, Bucureşti, Iaşi, Braşov. Depunerea candidaturilor se poate face până în octombrie 2015, iar selecţia finală a oraşului din România care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 va avea loc în august 2016.


Publicitate

Postaţi un comentariu