138 de ani de la înființarea Crucii Roşii Române

Foto: Dan Bodea

Societatea Națională de Cruce Roșie din România sărbătorește vineri, 4 iulie, 138 de ani de istorie și activitate umanitară.

Pe 4 iulie 1876, lua ființă Societatea Naţională de Cruce Roșie din România în incinta Spitalului Colțea din București. Printre semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române, se regăseau importante personalități ale vremii: Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila.

, , Toată activitatea Crucii Roșii Române se bazează pe un element fără de care toată istoria organizației noastre nu ar fi fost posibilă: Voluntariatul. În ziua de 4 iulie, îi sărbătorim în primul rând pe voluntarii Crucii Roșii Române! Acei oameni care, cu promptitudine, devotament și dedicare, au acționat ori de câte ori a fost nevoie pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință”, a declarat Mihaela Geoană, Președintele Crucii Roșii Române.

Printre proiectele, programele și investițiile aflate în derulare la nivelul Crucii Roșii Române filiala Cluj se numără: cursuri de prim ajutor (la nivelul anului 2014 au fost instruite un număr de 224 persoane), cursuri de infirmiere (au absolvit un număr de 29 persoane, alte 12 fiind în curs de calificare), cursuri de îngrijitori bătrâni și copii, cursuri de igienă, pregătirea detașamentului de intervenție al filialei, din care fac parte voluntari, pregătirea echipajului de prim ajutor pentru participarea în data de 13.09.2014 la concursul Național de prim ajutor (echipajul filialei Cluj a ocupat locul I la faza zonală a regiunii Nord-Vest), pregătirea pentru cea de-a VI-a ediție a Taberei de pregătire a voluntarilor pentru intervenție în situații de urgenț, Beliș, unde vor participa 60 de voluntari ai Crucii Roșii Române, Proiect social, Banca de alimente, (în anul 2014 au fost distribuite 420 pachete cu alimente, din care 250 prin proiectul național , , Carrefour 47”), Proiect prim ajutor, puncte de prim ajutor în zone izolate (punct deschis în județul Cluj în comuna Râșca), Proiect POSDRU-PRO-SĂNĂTATE, creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă. Primul curs va începe în data de 4 august 2014. În cadrul acestui proiect vor fi calificate la nivelul județului Cluj un număr de 140 persoane aflate în sistemul medico-social.

Investiție: Baza de pregătire pentru prim ajutor și intervenție în situații de urgență a Crucii Roșii Române filiala Cluj. Baza se construiește la Valea Ierii, zona Șoimu. Stadiul actual al lucrărilor- turnarea fundațiilor . Este cea mai mare investiție a Crucii Roșii Române, după sediul Crucii Roșii din București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu